Kurban bayramı öncesi et ve tavuk fiyatlarında artış yaşanıyor. Kasaplarda kıymanın kilosu 60-65 TL, tavuğun ise kilosu ise 16 TL'den alıcı buluyor. Kurban Bayramı yaklaştığı için et satışlarının düştüğünü ifade eden İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, “Et fiyatları her geçen gün artıyor. Kurban kesen sayısında ise büyük düşüş var. Ekonomi eskisi gibi değil. Yeşildere’de kurban için kurulan çadır sayısı 80 şu an. Eskiden 220 çadır kuruluyordu. Hayvancılık yapılmıyor” dedi.

‘BÜTÇEYİ ZORLUYOR’

Kurban Bayramı’nda on günlük tatil ilan edilmesiyle birlikte vatandaşın kurban kesmeye yönelmediğini iddia eden, Yücelmiş, “Tatilin on gün olması kurban kesimlerini çok fazla etkiledi. Kurban tatilinden dolayı vatandaşların yüzde 60’ı tatile gitti. Korona virüs nedeniyle evden dışarı çıkamayan vatandaşlar, fırsat bulunca tatil beldelerine gitti. Yeni yetişen nesil kurban ile ilgili bir fikre sahip değil. Hayvan yetiştiricileri perişan oldu. Hava sıcak. Birde her yıl kurban kesenlerin sayısı azalarak ilerliyor Artı ekonomi sorunları var. Maaş belli vatandaşta. Kurbanlık bir kuzu 1.700-2.500 TL arası satılıyor Hayvan fiyatları uçmuş durumda. Geçen sene 2 bin TL olan küçükbaş bu sene 2 bin 200-2 bin 400  TL civarında. Büyükbaş ise geçen yıl 7 bin TL ile 20 bin TL arasında satıldı. Bu sene 25 bin TL’yi bulur. Büyükbaşta bir sıkıntı var. Hayvancılığın her geçen gün erimesinden dolayı bir sıkıntı yaşanıyor . Vatandaş bu paraları verebilecek durumda değil” açıklamalarında bulundu.

‘YETİŞTİRİCİ MALİYETLERİ ARTTI’

Hayvan yetiştiricilerinin maliyetlerinin artmasının fiyatları etkilediğini belirten Yücelmiş, “Şimdilerde kurban kesenlerin yüzde 70’i eski nesil yani yaşlılarımız. Onlar ortadan çekildikçe sayının düşmesi gibi bir durumla karşı karşıya kaldık. Zaman içerisinde bu kurban kesme olayı yavaş yavaş azalacak. 10 sene içerisinde yok denecek kadar azalacağını tahmin ediyoruz. Ülkemizde bayramlarda ortalama 1 milyon dana kesiliyor. Yüzde 40’ı heba oluyor. Günah zaten hayvan sıkıntımız var. Yetiştiricilikte sorun yaşıyoruz. Yem zam, mazot zam, yer parası bir dünya, çalışanları var... Esasında yapılacak iş değil ama eskiden gelen bir alışkanlık hayvancılık yapmak. Bundan sonra iyiye gitmez. Hayvan yetiştiriciliğinde ve kurban kesiminde sayı olarak geriye gideriz” dedi.

‘ESKİSİ GİBİ DEĞİL’

Aynı zamanda kurban kesmek ile kasaptan et almanın hemen hemen benzer rakamlara tekabül ettiğini aktaran Yücelmiş, “ Etin kilosu piyasada, kurbanla hemen hemen aynı. Eskiden pazar yerlerine 200-250 kurban çadırı gelirdi. Bornova, Çiğli, Karşıyaka şimdi toplasanız sayı 100’ü geçmez. Yeşildere’de çadır sayısı 80 şu an. Eskiden 220 çadır kuruyorduk. Hayvancılık yapılmıyor. Üretim yapılmıyor. Pahalı, talep düştü. Hayvan yetiştiricilerinin üretimden uzaklaşması et fiyatlarının artmasında en önemli etken. Özetle eski kurbanlar gibi olmayacak” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber
Editör: TE Bilisim