Her şey, bir el presiyle basılan birkaç gramlık laboratuvar malzemelerinin üretimiyle başladı. Halen kendi adını taşıyan holdingin kurucusu Mazhar Zorlu, bu yıl 60. doğum gününü kutlayan Ege Yıldız’ın temelini, 3 kilo plastik hammaddesi işleyen küçük bir atölyede attı. Türkiye’de plastik hammaddesinin üretimi bir yana, ithalatının bile zor olduğu 1959 yılında atılan bu adım, bugün sektöre yön veren firmalardan Ege Yıldız’ı yarattı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 80 bin metrekarelik fabrikasında üretim yapan firmanın bugünlere gelmesi kolay olmadı. İtalyanların Tariş’ten aldığı ipliğin karşılığını plastik hammaddesi olarak ödemesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın bunu, plastik sektöründeki firmalara pay etmesi, Ege Yıldız’ın yükseliş devrini başlattı. 1965’te Petkim’in kuruluşuyla hammadde sorununu aşan Ege Yıldız, inşaat ve zirai sulama borularıyla ek parçalarının üretimine başladı. 1973’te kurulan Ege Plast Anonim Şirketi, üretim işini üstlenirken, Ege Yıldız Anonim Şirketi bugün de olduğu gibi ürünlerin satış ve pazarlamasını yaptı.

YILIN İŞADAMI

Türkiye pazarındaki gelişmelere ve ihtiyaçlara paralel olarak sürekli yatırım yapan Ege Plast’ın yılda 85 bin ton plastik işleme kapasitesine ulaştığı 1996’da, firmanın kurucusu Mazhar Zorlu yılın işadamı seçildi. Aynı yıl, ileri teknoloji ve kaliteli üretim prensibiyle Mazhar Zorlu Holding kuruldu. 1997’de halka açılan Mazlar Zorlu Holding ve Ege Plast Anonim Şirketi sosyal sorumluluk projeleriyle de gündemdeydi. 1998’de açılan Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye’de plastik sektörünün ihtiyacı olan yetişmiş insan gücünü karşılamak amacıyla, eğitim ve öğretim hayatına başladı. Yarım asrı geçen varlığıyla Ege Yıldız, sektörde ödüle de doymadı. Capital ve Ekonomist dergileriyle Türkiye Finans Katılım Bankası’nın Anadolu Markaları ödüllerini, 2005-2007-2011 ve 2013 yıllarında kazanan Ege Yıldız, sektörde şeref kürsüsünün ilk basamağında olmanın gururunu hep yaşadı.

İLKLERE İMZA ATTI

Türkiye’de ilk sabit contalı atık su boru ve ek parçalarını üretti. Ege Plast halen patenti kendisine ait segmanlı sabit contalı atık su boru ve ek parçalarının Türkiye’deki ilk üreticisi oldu. Binalarda kullanılan köşeli yağmur deresi ve ek parçalarını Türkiye’de ilk üreten yine Ege Plast’tı. Ege Plast, doğalgaz borularının üretiminde de Türkiye’de bir ilke imza attı. Zirai sulamada kullanılan aliminyum kafalı polietilen boru ve ek parçalarını Türkiye’ye ilk olarak Ege Plast armağan etti. Zirai sulamada kullanılan bağlantı sistemindeki özelliği sebebiyle enerji ve su tasarrufu sağlayan ASPVC boru ve ek parçalarını Türkiye’ye ilk sunan Ege Plast’tı. Avrupa’da tek olan 1000 milimetre çapa kadar basınçlı PVC su borularını Ege Plast üretti. Yine 1000 milimetre çapa kadar PVC kanalizasyon borularını (Avrupa'da üçüncü) Türkiye’de ilk üreten Ege Plast oldu. Türkiye’nin ilk kurşunsuz PVC plastik temiz su borusunu Ege Plast üretti, ve tüm bu ürünleri Ege Yıldız piyasaya sürdü. (Haber Merkezi)