TBMM Genel Kurulu’nda 51 ret oyuna karşı 279 oyla yasalaşan infaz düzenlemeleri, yürürlüğe girdi. ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından cezaevlerinden tahliyeler başladı. İlk etapta açık cezaevindeki 75 bin mahkumun virüs tehlikesine karşı izne çıkarılacağı biliniyor, infaz oranlarının indirilmesi maddesiyle de yasadan 110 binin üzerinde mahkumun yararlanması bekleniyor. Gerçekleşen infaz düzenlemesine dair konuşan Eski Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, “İnfaz düzenlemesi, Meclis’e sunulduğu haliyle, kabul edildiği hali arasında bazı maddeler değiştirildi, eklemeler ve çıkarmalar yapıldı. İfade ve basın özgürlüğünü doğrudan etkileyebilecek bir madde de komisyon görüşmelerinde çıkarıldı” dedi.

FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ(!)

Eklenmesi öngörülen bazı maddelerin eklenmediğinin altını çizen Özcan, “Kanun teklifi ile yürürlükte bulunan 62. maddeye şu fıkranın eklenmesi öngörülüyordu: “Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) veya Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan süreli ve süresiz yayınlar ile Basın İlân Kurumu aracılığıyla resmî ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler, ceza infaz kurumuna kabul edilmez. Yabancı dilde yayımlanmış gazete ve dergilerin ceza infaz kurumuna kabul edilmesinde Adalet Bakanlığı yetkilidir. Evrensel başta olmak üzere muhalif gazeteleri etkileyebilecek bu maddedeki düzenleme, ‘Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) veya Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan süreli ve süresiz yayınların ceza infaz kurumlarına kabul edilmeyeceğine ilişkin hükmün metninden çıkarılması amacıyla verilen önerge’ kabul edilerek metinden çıkarıldı” açıklamalarında bulundu. Bu önerge ile infaz indiriminden yararlanamayacak suçların eklendiğini söyleyen Özcan, bunları şöyle sıraladı: “İnfaz indiriminden yararlanamayacak suçlar arasında MİT Kanunu'na karşı işlenen suçlar da Genel Kurul’daki görüşmelerde teklife dahil edildi. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve AKP Milletvekilleri Oya Eronat, Recep Özel, Jülide İskenderoğlu, Ali Özkaya'nın verdiği önergeyle yapılan değişiklikte OdaTV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, muhabir Hülya Kılınç, Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Yazıişleri Müdürü Aydın Keser ceza indiriminden muaf tutulmuş oldu. Kararı yorumlayan Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun avukatı Hüseyin Ersöz kişiye özel yasa çıkartıldığını söyledi. Uygulamaya tepki gösteren Ersöz, “Bu gazeteciler ceza indirim koşullarını sağlıyordu. Böylelikle tutuklu gazetecilerin faydalanmasının önüne geçilmiş oldu” dedi. Bizlerde bu uygulamanın bu şekilde olacağını ön görmüyorduk” diye konuştu.

‘SUÇLARA ÖZEL AF’

Diğer bir konunun ise kadınlar için tehdit oluşturan pek çok suç için af anlamına gelen maddeler olduğunu belirten Özcan, “Ancak infaz düzenlemesi teklifinin ortaya çıkması, arkasından TBMM komisyonundan geçmesi ile ortaya çıktı ki cinsel suçlar ve kadınlar için tehdit oluşturabilecek pek çok suç için af anlamına gelebilecek maddeler var. Geçici madde 9, f. 5 hükmüne göre bütün bu hükümlüler, “geçici süreyle” de olsa tahliye edilecekler. Maddeye göre, açık cezaevine geçme şartlarını taşıyan herkes mayıs ayı sonuna kadar izinli sayılacak, ayrıca bu süre 2 ay uzatılabilecek. Keza Geçici 9. madde 4. fıkrasında düzenlenen bir hükümle, 2014 öncesi işlenen kadına cinsel saldırı ve çocuğun cinsel istismarı suçları ile uyuşturucu suçları yönünden 2/3 infaz uygulanması sağlanacak. Bu hükümle, 28.06.2014 öncesi işlenen ancak sonra karara bağlanan cinsel saldırı ve uyuşturucu ticareti suçu faillerine yönelik özel af getiriyorlar. Öte yandan cinsel suçlar dışında kadınlara ve çocuklara yönelen kasten yaralama, tehdit, hakaret, şantaj gibi pek suça koşullu salıverilme oranında indirim ön görülüyor. Yani bu suçları işlemiş failler daha erken cezaevinden çıkacak” açıklamalarında bulundu.

‘EŞİTLİK İLKESİ İHLALİ’

Denetimli serbestlik ile yararlanan mahkumlara dair konuşan Özcan, “Adam öldürme suçu, altsoya, üstsoya, eşe, kardeşe ve engelliye karşı işlenen kasten yaralama suçu, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu, işkence suçu, eziyet suçu, cinsel suçlar, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı işlenen suçlar, uyuşturucu imalatı ve ticareti suçları ile terör suçları hariç olmak üzere; 30/03/2020 tarihinden önce işlenen suçlar nedeniyle koşullu salıverilmesine 3 yıl kalan mahkumlar denetimli serbestlikten yararlanabilecektir. Yani denetimli serbestlikten yararlanma süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır” dedi. Özcan özet olarak ifade ve basın özgürlüğünün dikkate alınmamış olduğu ve cinsel suçlar, adam öldürme suçu gibi sair suçlara da uygulanacak olmasını eleştirirken, eşitlik ilkesinin ihlalinin bazı suçlarda 1/2, 3/2 , 4/3 uygulanacak olmasından kaynaklandığını belirtti, Özcan, “Tüm bu durumlar eşitlik ilkesini bozuyor, nerede bu adaletin terazisi?” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber