Ege Telgraf Web TV’nin canlı yayın konuğu olan Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kazançoğlu İzmir ve Türkiye’deki Balkan göçmenlerinin durumuna dair önemli saptamalarda bulundu. BATÜDER’in altı yıl önce iş dünyasında çalışma yürütmek üzere kurulduğunu hatırlatan Kazançoğlu, İzmir’deki Balkan vatandaşlarının güç birliğine gitmesi gerektiğini vurguladı. İzmir’de çok sayıda Balkan göçmeni insan ve bunların kurduğu dernek var diyen Kazançoğlu, “Herkes kendi çapında bir şey üretiyor. Ancak belki de bizlerin kurduğu bu derneklerin birlikte hareket etmelerinde fayda var. Birlikte olmadan bir güç yaratamayız çünkü. Bu nedenle sahip olunan gücün mutlaka bir merkezden idare edilmesi gerekir. Bizim, bu noktada bir eksiğimiz var diye düşünüyorum. Kalabalık bir Balkan nüfusu olmasına rağmen kentte biz bunu çok yararlı şekilde kullanamıyoruz. Çünkü kontrolsüz bir güç formundayız. Halbuki bir araya gelsek çok büyük bir potansiyelimiz var. Başta atamız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyeti kuran kadrolara bile baktığımızda mutlaka Balkanlarla bir bağlantısı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla köklü insanlarız biz. Balkan göçmenlerinin dernekleri elbette güzel çalışmalar yürütüyor ancak bunların mutlaka bir araya gelip büyük aktiviteler, projeler yapması lazım. Siyasette yokuz deniyor, var olmanız için bütünlüklü bir yapıda durmanız, parçalanmamanız gerekir” ifadelerini kullandı.

‘DESTEK VERİYORUZ’

25 yıldır 11 Balkan ülkesiyle İzmir’i ekonomi üretmek amacıyla özdeşleştirmeye uğraştıklarını belirten Kazançoğlu, “Bu 11 Balkan ülkesinin ekonomi ve ticaret odalarını İzmir Ticaret Odası ile kardeş yaptık. Heyetler gönderdik, heyetler ağırladık. Çevremizi geliştirdik. Zaman zaman hala bu ülkelerden bizi ne yapabiliriz diye danışmak adına çağırıyorlar. Bu süreçte gördük ki Balkanlar Türkiyesiz, Türkiye Balkanlarsız olmaz. Türkiye bir abi ülke. Nüfus açısından Türkiye, tüm ülkelerinden daha kalabalık. 100 yıllık bir cumhuriyet tarihimiz var. Dolayısıyla bizler bu ülkeler ile Türkiye arasında köprü vazifesi kuruyoruz. Birçok iş koluyla ilgili hem Türkiye’deki hem de Balkan ülkelerindeki dostlarımıza yol gösterici oluyorum. Nasıl iş bağlantıları kurabileceklerini, kimlerle görüşebileceklerini gösteriyoruz. Aradıkları kişi, kurum veya profillerle iş insanlarını eşleştiriyoruz” dedi.

‘BU ÇALIŞMALAR ARTMALI’

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın çalışmalarıyla ilgili de konuşan Kazançoğlu, “Balkanlarda çok ciddi ve gerekli çalışmalar yapıyor. Camiler, hanları, hamamları ve aklınıza gelebilecek pek çok tarihi eseri restore ediyor. Okullarda Türkçe eğitim verilmesi konusunda çalışmalar yürütüyor. Bunları bizim sürdürmemiz, özellikle eğitim faaliyetlerini artırmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de Türk olmak kolay fakat, Balkanlar’da Türk olmak çok da kolay değil. Çünkü karşınızda farklı bir yapı var. Şuan da bizim insanımız oralarda azınlıkta kaldı. Bu nüfusla bir yerde iş geliştirmek, ses yaratmak çok zor. Bir dönem Türk olduğu için insanlar iş bulamıyordu buralarda. Tabii Türkiye’nin son dönem çalışmalarıyla bu durum değişti. Bu nedenle bizim Balkanlar’daki çalışmalarımızı arttırmamız gerekiyor” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber