Manşet

Çam balında orman yangını tehlikesi

Abone Ol

ORMAN YANGINLARI

Kuraklık ve yanlış tarım uygulamaları her alanda olduğu gibi bal üretimini de olumsuz etkiledi. Türkiye’nin ortalama bal üretimi yılda 105 bin ton ve dünya üretiminde 3. sırada yer alıyor. Üretimin kuraklığa bağlı olarak 70-80 bin tonlarda kalacağı tahmin edilirken, özellikle ihracatta büyük rol oynayan çam balında ciddi kayıp yaşanıyor. Orman yangınlarının ve ağaçların zarar görmesinin bu kayıpları arttırdığını söyleyen İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hüseyin Şengül, “Arılarda yüzde 60 düşüş yaşanıyor. Bizler bu kayıpla bir sonraki yıl üretime geçebilmek istiyorsak ciddi anlamda arıcılık kredileri ve destekler sağlanmalı. Kuraklık kadar büyük bir sorun daha var oda ‘orman yangınları’. Orman yangınları nedeniyle bazı ağaçlarımızda azalma olması ihracatta önemli bir yer tutan çam balını doğrudan etkiliyor” dedi.

 KAYIP ÇOK

Arıcılığın ihracatta büyük rol oynadığını ve ülke ekonomisi için çok önemli bir sektör olduğunu belirten Başkan Hüseyin Şengül Türkiye’de yaklaşık 75 bin kişinin arıcılık ile geçindiğini ve bunun 55 bininin çam balı üreticisi olduğunu söyledi. Şengül, “Bizler için büyük ve çok önemli bir sektör; dünyada 3. sıradayız. Çam balı üretimi ülkedeki toplam bal üretiminin yüzde 70’i kadar. 2020’de karşılaştığımız kuraklıktan ve orman yangınlarından dolayı çam bal vermiyor. 2019 ve 2018’de ülkede elde edilen balın bugün yüzde 80’i kayıp. Orman yangınları ise balın azalmasında büyük bir faktör. Bu kadar çok çam balı üreticiliği varken böylesine bir azalma gerçekleşmesi çok kötü. Eğer bal olmazsa kovan da olmaz. Arı yaşamaz zaten. 2021, 2022 ‘de böcek kendine daha gelemez. İki sene kuraklık olmadığında ancak eski rekoltede bir çam balı meydana gelir. Böceğin durumuna baktığımızda ağaçtan öyle görünüyor. Maalesef doğanın dengesini bozduğumuz için yüzde 60’lara dayanan bir arı kaybımız var” açıklamalarında bulundu.

‘ORMANLARI KORUYALIM’

Ağaçların çoğalmasını sağlayan canlıların yüzde 75’inin böceklerden kaynaklı olduğunu  aktaran Sosyal İklim Derneği Başkanı Oğuz Soysal, “Bitkilerin azalması geri kalan  tüm doğal dengeyi etkiliyor. Çam ormanlarımız ise yangın nedeniyle azalmış olabilir. Bu durum elbette arıcılık sektörünü olduğu gibi doğal dengeyi de olumsuz etkileyecek. Ormanlar tüm canlıların yuvası. Ormanları yok ettiğimizde kaybediyoruz.  Türkiye’de ormanlık alanlara konulmuş yasakların doğru uygulanması çok önemli. Yaz aylarında birçok ormana giriş yasak olmasına rağmen piknik yapılmamalı. Özellikle yaz aylarında daha fazla dikkat edilebilir.  Ülkemizin birçok bölgesinde gerçekleşen orman yangınları hem ağaçların hem de içinde yaşayan birçok canlının ölümüne neden oldu. Bu ormanlık alanların zamanı geldiğinde yeniden ağaçlandırılması gerekiyor. Orman yangınlarının sorumlularına ise ciddi yaptırımlar uygulanmalı. Aksi koşulda hem canlıların hem bizim yuvamız olan ormanlar azalacak” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber