İzmir'de uzun süredir sivil toplum örgütleri ve hayvan sever derneklerinin ısrarlı talepleriyle gündeme gelen çeşitli projeler belediye eliyle bir bir hayata geçiriliyor. Hükümetin mevzuatta yapmaya hazırlandığı köklü değişim çalışmalarının ardından Büyükşehir Belediyesi de sokak hayvanlarının bakımı, tedavisi ve sahiplendirilmesi konusunda yapılacak yeni projeler için kolları sıvadı.

İKİ YENİ ARAÇ GELİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden hayvan severleri sevindirecek iki ayrı haber birden geldi. Büyükşehir Belediyesi, öncelikle bu ayın sonunda alacağı yeni araçlar ile sokak hayvanlarının tedavisi ve bakımıyla ilgili hizmetlerini genişletecek. Hayvan ambulansı olarak kullanılacak iki yeni araç için ay sonunda ihaleye çıkacak olan Büyükşehir, devreye alınacak taşıtlarla Haziran ayından itibaren kentteki sokak hayvanları için vermiş olduğu acil yardım servisi de genişletecek. Elindeki tek araç sayısını ikiye yükselten ve imkanlarını arttıran Büyükşehir'in Türkiye'ye örnek olan bu hizmeti yaz aylarından itibaren daha fazla araçla ve personelle sürdürülecek. Alınacak yeni karavanlar (çekiciler) Gaziemir ilçesinde yine belediyeye ait tesislerde konuşlandırılacak. Sokak hayvanlarının tedavileri, barınaklara ve kentin farklı noktalarındaki tedavi merkezlerine konforlu bir şekilde nakillerinin yapılması için kritik öneme sahip bu yatırım sayesinde acil durumlarda daha etkin ve hızlı müdahale edilebilecek. Yine aynı proje kapsamında vatandaşlardan gelen yoğun ihbarlar karşısında yetersiz kalan sistemi yenilemek için yeni bir çağrı merkezi kurmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi bu yöndeki hazırlıklarına da hız kattı.

KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ

Belediyenin can dostlar için sunacağı bir diğer yenilik ise hazırlanan yeni yönetmelik olacak. 5199 sayılı mevcut yasaya paralel olarak yerel idarelerin yetki ve sorumluluk alanlarının artması karşısında yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyan Büyükşehir, gerekli meclis kararını önceki gün alarak yönetmelik değişikliği için ilk adımı attı. Hazırlanacak yeni yönetmelik ile başta kısırlaştırma ve tedavi olmak üzere kent genlinde yaşayan sahipsiz hayvanlar için sunulan birçok imkan genişletilecek. Geçtiğimiz yıldan bu yana söz konusu çalışmalar için adeta seferberlik ilan eden Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda çok sayıda yeni veteriner hekimi işe alırken, sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol etmek amacıyla personel alımlarına devam edecek. Diğer yandan, yine aynı çalışmalar kapsamında sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi amacıyla çok sayıda yeni etkinlik düzenlenecek ve yapılacak duyurular vasıtasıyla önümüzdeki süreçte çeşitli farkındalık kampanyalarının altına da imza atılacak.

HASTANE MÜJDESİ

Belediye tarafından yapılan çalışmaları Ege Telgraf'a değerlendiren ve taleplerini dile getiren HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) İzmir Temsilcisi Esin Önder açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yeni hayvan ambulansları alınması için uzunca bir süredir bekliyorduk. Sevindirici bir gelişme oldu. Senelerdir dilekçelerle, yaptığımız eylemlerle bu taleplerimizi ısrarla dile getirmiştik. Hizmete giren ilk ambulans da yine bizim çabalarımızla alınmıştı. Bu konuda belediye yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde söz almıştık. Aracın hazır olduğu, ekipmanların alınması gerektiği söylenmişti. Bu projenin genişletilebilmesi için yeni uzman personel gerekiyordu, o eksiklik de giderildi. İkinci hayvan ambulansı da hizmete girmiş. Sadece hayvan ambulansı hizmeti için değil, belediyelere uzman veteriner hekim takviyesi de yapıldı. İşe başlayan 11 yeni hekim sayesinde şimdi belediye artık daha fazla sokak hayvanı kısırlaştırıyor. Bunun yanı sıra, çağrı merkeziyle ilgili de çalışma tamamlanmış. Geçmişte bu hatta ya ulaşılamıyordu, ya da belediye taleplere yetişemiyordu. Aslında taleplerimizin tamamı yerine getirilemedi. Belediyelerde böyle şeyleri yapmak oldukça zor. En basit bir malzeme için bile yıllarca ihale yapılması bekleniyor. Bu dönem bazı şeyler biraz daha hızlı ilerliyor, bu açından yönetime teşekkür ediyoruz. Yine Büyükşehir Belediyesi'nin bir diğer önemli çalışması da Eşrefpaşa'da hayata geçiriliyor. Yaptığımız son görüşmelerin ardından belediyenin Eşrefpaşa Hastanesi yakınında yapımına başlanan tesis içerisinde bir katın bir hayvan hastanesi olarak hizmete açılacağını öğrendik. Bu İzmir'de büyük bir yenilik olacak. Kısırlaştırma, röntgen hizmetleri ve diğer tedavilerin burada yapılmasını bekliyoruz. Bugün sadece bir röntgen çekimi için sokak hayvanları merkezden Seyrek'teki tesise kadar taşınıp geri getiriliyor. Bu açıdan bizler için önemli bir proje. Umarız beklentilerimizi tam anlamıyla karşılar. Ayrıca yine belediyenin başlattığı dijital platform "Bizİzmir" aracılığı ile kısırlaştırma için bir özendirme söz konusu, bu da önemli. Sokaklarda o kadar çok kısırlaştırılması gereken sahipsiz hayvan var ki. İlçe belediyeleri bu talepleri karşılayamıyor, popülasyon giderek artıyor. Şimdi Büyükşehir Belediyesi'ne kısırlaştırma için sokak hayvanı götürenler "Biz Puan" ve mama ile ödüllendiriliyor. Bu konuda imkanlar arttırıldı. Umarız yapılan bu çalışmalar ve projeler giderek artar." Erman Şentürk / Özel Haber