Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Heyet, süreç içinde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Siyasi şov değil, dayanışma gösteriyoruz” diye konuştu. CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, parti kapsamında yapılan çalışmaları anlattı. Böke, “Hep birlikte 30 Ekim’in yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Halen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarında kahramanca görev yapan tüm emek verenlere minnet duygularımızı sunuyoruz. Maalesef 51 can kaybımız var; artmaması dileğimiz ve temennimiz devam ediyor. Kaybettiğimiz tüm canlara Allah’tan rahmet diliyoruz. Hepimizin başı sağolsun. Tüm yaralılarımızın da bir an evvel sağlığına kavuşmasını diliyoruz. CHP, deprem yaşandığı andan başlayarak yaraları sarmak üzere İzmir’e kucağını açtı ve İzmirlilerle buluştu. Yerel yönetimlerimiz kendi yetki alanları içindeki her yeri dolduracak şekilde hızla merhem olmak üzere el uzattılar, dayanışmayı başlattılar. Yerel yönetimlerimiz sadece İzmir’le sınırlı olmayan bir dayanışma gösterdiler, tüm Türkiye’den bu yaraların sarılması için ekipler hızla İzmir’e geldi. Aynı zamanda milletvekillerimiz çok kalabalık bir şekilde CHP’nin sahada yaralara merhe olmak zere dayanışmasını büyütecek şekilde İzmir’de bir arada. Sayın Genel Başkanımız MYK görevlilerimizi hızla görevlendirdi. İlk gün itibariyle MYK’mızın yarısı İzmir’de bulundu. Sayın Genel Başkanımız da dün gelerek hem çalışmaları takip eden hem de kriz koordinasyonundan sürekli bilgi alacak şekilde buradaki gerekli görüşmeleri yaptı. Yaptığımız MYK toplantısı sonunda da saat başı buradaki gerçekleri bizlerden öğrenmeye ve bilgileri takip etmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem yaşandıktan birkaç dakika sonra hızla 5 enkaz bölgesine itfaiye ekiplerini ulaştırdı. İtfaiyecilerimiz birer kahraman olarak 55 yurttaşımızı enkazdan kurtardı” dedi.

‘5 NOKTADA AĞIR YIKIM’

Diğer kurumlarla eş güdümlü olarak arama ve kurtarmaya verilebilecek her türlü desteği vermeye devam edildiğinin altını çizen Böke, “Arama kurtarma için şu anda sahada kullanılan iş makineleri ve vinçlerin neredeyse hepsi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hızla sahada. 5 bine yakın görevlimiz de çalışmalara destek veriyor. Siyasi şov değil, dayanışma gösteriyoruz. Çünkü bugün ihtiyacımız olan dayanışma ile bu krizi atlatmak ancak en önemlisi sorumluları bu krizlerin tekrar etmemesi için depremin ölümcül olmaması için gereken adımları atmaya davet etmek. 5 noktada ağır yıkım var ancak bu noktaların dışında da pek çok binada ağır hasar var. Yaşanamayacak koşullarda olan mekanlar var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hızla hasar tespit çalışmalarını tamamlaması, yurttaşlarımıza ihtiyaç duydukları bilgilerin aktarılması gerekiyor. Bizler de mutlaka bunu takipçisi olacağız. Belediyelerimiz bu çalışmaların yürütülmesi için bakanlıklarla birlikte 130 uzmanını görevlendirdi. Dolayısıyla sorumluların hızla hasar tespiti gerçekleştirilip binalara girilip girilemeyeceğine dair bilgiyi yurttaşlarımıza aktarması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ACİLEN YANIT VERİLSİN’

Birçok noktada çadırların da kurulduğunu aktaran Böke, “AFAD çadırlarına girebilmek için evinizin hasarlı olduğunu belgelemeniz gerekiyor. Belediyemizin kurduğu çadırlara ise ‘Ben buradayım, ihtiyacım var’ diyen herkes girebilir. Dolayısıyla tekrar evini kaybetmiş olan, ağır hasar olduğu için evine giremeyen, tedirgin olan bütün yurttaşlarımıza belediyenin çadırlarının açık olduğunu hatırlatırız. Halkımızın ihtiyaçlarını gidermek için bir kriz hattımız da var. 444 4035 hattından bütün ihtiyaçlarınızı ilettiğiniz takdirde belediyelerimiz ellerinden geleni yapmaya devam edecekler ve dayanışmayı sürdürecekler. Türkiye bir kez daha ağır bir gerçeği yaşadı. Can alan deprem değil, can alan kötü inşaatlar. Kuralsız, rantçı düzen… Can alan bugün iktidarın ısrarla devam ettirdiği depremi engelleyecek maliyetleri harcamak yerine bu parayı rantçı bir anlayışla dağıtıyor olmasında. Bir kez daha çağrı yapıyorum: Sanki bir daha hiç deprem olmayacakmışçasına uygulanan politikalara hızla son verilmeli. Ve ısrarla sorduğumuz soruya acilen yanıt verilmeli: Yıllardır emek emek bu ülkenin yurttaşlarının ödediği deprem vergileri, ödediği özel iletişim vergileri nereye harcandı? Neden hala deprem can almaya devam ediyor? Ruhsatlı, ruhsatsız tüm sorunlu binalarda deprem ve afet güvenliği karnesi hazırlanması yolunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

‘NEDEN DİKKATE ALINMADI?’

Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da “Olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Herkes üstüne düşen sorumluluğu yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz de deprem olduğu andan itibaren her türlü ihtiyacı karşılama noktasında katkılar vermiştir. Diğer büyükşehir belediye başkanlarımız da nöbetleşe katkı sağlamaktadırlar. 123 araç 964 personel ile belediyeler kakı sağlıyor. Hijyen malzemeleri noktasında da birçok katkıyı sağlamaktadırlar. İzmir’imizin neye ihtiyacı varsa, afetle ilgili yaraları sarma noktasında katkıyı vermeye hazırlar. Sık sık bizi arayan belediyelerimiz bizden listeler istiyor. Biz de önümüzdeki süreçte tekrar yardımlarına başvuracağız. Şu ana kadar yurttaşlarımıza 150 bin su, bin çadır, 30 bin battaniye, 200 bin üzerinde maske sağlandı. Barınma sorunu var. Onunla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Birçok il ve ilçemiz sürekli malzeme gönderiyorlar. Bu yarayı hep beraber saracağız. Arama kurtarma ekipleri üzerine düşeni yapıyorlar. Tek dileğimiz bundan sonra can kaybı olmadan vatandaşlarımızın kurtulmasıdır. 2010 yılında Bayraklı Belediyesi deprem etüt merkezi kurmuş. Bu merkez aracılığıyla Bayraklı ilçesi dışındaki binalarda da tespit çalışmalarına girmiş. 10 bin üzerinde bina denetlenmiş. Bayraklı’da 80 adet binayı depreme dayanıksız olarak üçüncü grupta belirtmişler. 113 bina ikinci, 15 binayı da birinci grup olarak tespit etmiş. Bu binalardan 3 tane apartman yıkıldı. Raporlarını tutmuş. İlgililere de iletmiş. Burada Bayraklı Belediyesi bu binaların çürük raporunu ortaya koymuş. Buradan sormak istiyoruz; bu binaların raporları ilgili yerlere iletildiği halde gerekenler neden yapılmadı? Bu düzenlenen raporları ilgili kişilere, ilgili yerlere iletildiyse de gereken neden yapılmadı? Söylenecek çok şey var ama zamanı değil. Önce yaraları saracağız” açıklamalarında bulundu.

‘ÖTEKİLEŞTİRMEYİN’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel de, açıklamalarında fay yasasına dikkati çekti. “Yasa olmadan sonuç alamayacağız” ifadelerini kullanan Özel, “Jeoloji Mühendisi olan vekilimiz bununla ilgili bir taslak hazırladı. Karşınızdaki genel başkan yardımcıları ve fay yasası meclise teslim edildi. O günden bu yana komisyon toplantıya çağrılmıyor ve görüşülmeyi bekliyor. Siz TMMOB’u sivil toplumu dinleyin fay yasasını getirin biz imzalayalım. Ancak bir sonraki sene unutursak yüreğimiz kurusun demeyelim, ders alalım. İşimiz gereği bunu yapalım. Çocuklar, anneler babalar gülsün. Siyaset acıyı paylaşmaktır ama ayrıca acı yaşatmamaktadır. Tüm siyasi partilere hep birlikte güçlüyüz diyoruz. Yerel yönetimlerine katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Hiçbir kriz denetimsiz olmaz. Her bir milletvekilimiz kendi telefonlardan her türlü öneri ve eleştiriye açığız. Bir kompleksimiz ve ötekini eleştiren bir tavrımız yok. İzmir’le daha önceki yaşanmışlıklardan dolayı İzmir’in seçilmişlerini ötekileştirmeyin” diye konuştu. (Haber Merkezi)