Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 2020 yılında hayata geçireceği projeleri düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. ‘Çiğli Ayağa Kalkıyor’ sloganıyla düzenlenen toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Ednan Erslan, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, Garnizon Komutanı Tümgeneral Rafet Dalkıran, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, çok sayıda muhtar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi katıldı. Modern, yaşanabilir ve çevre dostu kentleşme misyonuyla Çiğlilerin, huzurlu ve mutlu olacağı yaşam alanlarını oluşturmak amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyleyen Gümrükçü, "Şu an İzmir'in içinde en hızlı büyüyen ilçelerden biri Çiğli. Dolayısıyla değişik yöreler, insanlar ve talepler var. Bu taleplerin tamamını hizmete sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiğli'de çok büyük bir enerji var. Biz de belediye olarak en büyük amacımız, bu enerjiyi doğru kanallardan akmasını sağlayan ve Çiğli'yi ayağa kaldıran projeler sunmak. Burada hazırladığımız projelerin tamamı toplumun ihtiyaçlarına çözüm olarak sunulmuş öneriler. Bir kent büyüyorsa nereye doğru, nasıl ve hangi ihtiyaçlarla büyüyor, araştırmamız lazım. Temel felsefemiz de bununla ilgili planlamalar yapmak. Sizlerle birlikte gelecek hayali için arayışlarımızı sürdüreceğiz. Bizim belediye olarak en büyük amacımız; enerjimizi doğru kanallardan akmasını sağlamak. Saha çalışmalarıyla vatandaş içerisinde arayışı yöneteceğiz. Atatürk'e aşık insanların şehri olmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra da halktan aldığımız güçle çalışıyoruz" dedi. Başkan Gümrükçü 2020 yılı içerinde gerçekleştirecekleri 86 projeyi tek tek anlattı.

‘DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YILI’

“Bu yıl değişim ve dönüşüm yılı" olduğuna dikkati çeken Gümrükçü, konuşmasına Uzay Evi ve Havacılık Müzesi projelerini anlatarak devam etti. Çiğli'de çok büyük bir enerji potansiyeli olduğuna dikkati çeken Gümrükçü, "Modern mimari tekniklerle dizayn edilecek simülasyon odalasrının yer alacağı Uzay Evi ve Havacılık Müzesi projemizle çocuklarımıza uzay ve güneş sistemi ile Türk havacılık tarihi hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca insanların bu enerjiden uzak kalmaması için sivil havacılığı da canlandıracağız" dedi. Özellikle kız çocukların eğitim görmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gümrükçü, "İlçemiz sınırları içinde yer alan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde eğitim gören kız öğrencilerimizin barınma sorununa çözüm üretmek amacıyla 185 öğrenci kapasiteli Kız Yurdu'nu kentimize kazandıracağız. Ayrıca, Gençlik Merkezi'nde ise tüm öğrencilerimizin yararlanabileceği kitap okuma salonu, proje ve sunum alanları ile çamaşırhane bulunacak. Çiğli'de yaşayan kadınlarımız iş ve toplumsal hayata katılımını teşvik etmek amacıyla 2020 yılı içerisinde İzkent, Egekent girişi ve Köyiçi mahallelerimizde hizmete açacağımız Masal Evlerimizle çocuklarımızın zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

‘ÖNCÜ BELEDİYE MİSYONU’

Atıkların değerlendirilmesi konusunda hükümetin de katkılarıyla öncü bir belediye olma misyonunu üzerlerine aldıklarının altını çizen Başkan Gümrükçü, "Hazineden yer istedik, onların da onaylamasıyla Çiğli'ye bir atık toplama merkezi kazandıracağız. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Ataşehir Mahallesi'nde 11 bin metrekarelik bir alanda Çevre Eğitim Merkezi ve Atık Getirme Merkezi'ni hizmete açacağız" ifadelerini kullandı.

‘BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE…’

Pazaryerleri sorununu 2020 yılında çözeceklerinin de sözünü veren Başkan Gümrükçü, “Pazaryerlerimizin üzerlerine güneş paneli yerleştirerek elektrik üreteceğiz. Bunu yaptığımızda hiç elektrik parası ödemeyen bir belediye haline geleceğiz. Yerli üreticinin de yer alacağı pazarlar olması lazım. İkinci el, antika, kadın üretici pazarları için yeni alanlar yaratacağız. Flamingo kadın kooperatifi kuracağız ve el emeğinin hakkını vereceğiz. Sıfır atık… Atıkların değerlendirilmesini hükümetin de programı kapsamında Çiğli’de yapacağız. Bu konuda Muratpaşa Belediyesi ile yarışıyoruz. Öncü bir belediye olmuş durumdayız. Hazineden bir yer istedik. Orası bize geçtiğinde bir eğitim merkezini hükümetimizin desteğiyle Çiğli halkına kazandıracağız. Engelliler aileleriyle birlikte eve hapsedilmiş durumda. Belediye ve diğer kurumların engellileri insan onuruna yakışır bir şekilde yaşatması lazım. Nüfusun yüzde 10’una karşılık gelen engellileri başımızın üstünde tutacağız” dedi.

CEREN’İN ADI VERİLECEK

Daha yeşil bir Çiğli için çalışmalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekleyen Gümrükçü, “12 ayda 12 park projemiz kapsamında, her ay bir parkımızı hizmete açıyoruz. İçerisinde çocuk oyun grupları, spor aletleri ve oturma alanlarının yer alacağı parklarımızla kent sakinlerimiz için yeşili ve oksijeni bol yaşam alanları oluşturacağız. Parklarımızın içinde hayvanlarımız için de oyun parkları oluşturacağız. Bir parka da geçtiğimiz günlerde Ordu’da öldürülen üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’in adını vereceğiz. Güneş enerjisi ile çalışan şarj istasyonlarını banklarımıza koyacağız. 2020 yılında toplam yeşil alanı 100 bin metrekare artıracağız. Parklarımıza led ışıkları yerleştirerek geceleri de parklarımızın canlı şekilde aydınlatılmasını sağlayacağız. Çiğli’nin çeşitli yerlerine Türkiye ve Çiğli için değerli sanatçılar ile Çiğli’yi anlatacak heykeller yapacağız. Çiğli’nin tarihi Kasaplar Meydanı’nın da içinde bulunduğu alanda yenileme çalışmaları, sanat ve spor sokakları yapacağız. Yine ilçemiz sınırları içinde bulunan trafolar kent estetiğine uygun olarak süslenecek ve binaların dış cepheleri mural giydirme ile kaplanacak. İzmir Eurovelo bisiklet hattında girdi. Biz de Çiğli Belediyesi olarak Çiğli’den geçen hat üzerinde bisikletçiler için Sasalı hizmet binamızda bir misafirhane yaparak hizmete sunacağız” diye konuştu.

‘HARMANDALI’ ŞEHİR MERKEZİ…

Projeleri tanıtmaya devam eden Gümrükçü, “Taziye evleri yapacağız. En az 2 tane evi Çiğli halkına kazandıracağız. İklim değişikliği… Bu krize önlem almanın en önemli yolu belediyelerin bilinçli olmasıdır. Yeşil Çiğli için öncü bir yol oynamak istiyoruz. Yeşil alanı 100 bin metrekare arttıracağız. Evcil hayvanlarıyla oyun oynanabilecek bir park yapacağız. Kent tasarımı… Şehirleri şehir yapan kent tasarımı ve estetiğidir. Bizim Çiğli bu yönden bir biraz zayıf. Sanat sokağı oluşturacağız. Çiğli’deki tüm trafoları Yaşar Üniversitesi öğrencileriyle renkli hale getireceğiz. Harmandalı bizim için çok önemli. Hizmette eşitsizlik var ve yıllardır çöple yaşıyorlar. Biz Harmandalı’yı şehir merkezi haline getirmek zorundayız. En az bir sosyal tesis kazandıracağız. Bu yıl kentin altyapı sorunlarının yüzde 80’inin biteceği yıl olacak. Kamu kurumlarının merkez gitmesinden rahatsızız. Bunların Çiğli’ye kazandırılması ilk adım olacak. Karşıyaka adliyesinden bir kısım Çiğli’ye geliyor. Hakimlerimize veriyoruz. Çiğli adalet kenti oluyor. Denizle buluşmayı yaptığımızda Çiğli’mize büyük bir adliyeyi kazandıracağız” dedi. Gümrükçü ayrıca, “Belediye hizmetlerinde aktif bir dönem olacak. Çiğli Belediyesi halka hizmet yetiştirmek için yapılandırma sürecine girdi. Güzeltepe’nin kentsel dönüşüm projesi bitiyor. Bu sene Harmandalı’nın imar sıkıntısı bitiyor. Ataşehir’in bir bölümünde olan imar sıkıntısını da çözüyoruz. Geldiğimizde bilgi işlem müdürlüğü yoktu. 2020 yılında bu konuda birçok belediyenin önüne geçeceğiz. Elektronik imza ile işlem yapabileceksiniz. Git gel olmayacak, zaman tasarrufu olacak. Bu İzmir’de ilk defa yapılacak bir uygulamadır. Meclisten kararımızı aldık” diye konuştu.

‘YÜKSEK LİSANSI YAPACAĞIM’

Gümrükçü, “30 bin moloz toplamışız, önümüzdeki yıl bu rakamı 60 bine çıkarma gibi bir hedefimiz var. Topladığımız bu molozları geri dönüşüm de yapıyoruz ve asfaltın altına döşeme işinde kullanıyoruz. Pazar yerleri… Bundan sonra her pazar yerinde bir sağlık ekibi olacak. ‘Belediye başkanı bozuk tartıdan bile sorumludur’ diye bir anlayış var. Her pazar yerine bir tartı koyacağız. Ayrıca vatandaşlara pazar için araçlar sunacağız. Marketlerdeki gibi alışveriş araçlarını vatandaşlar sonrasında belediyeye bırakacak. Yerel yönetimler yüksek lisans programı açıyoruz. Ben de belediye başkanı olarak yüksek lisans yapacağım. Hayvan haklarını önemsiyoruz. Bir köpek dostumuzla bir protokol bile imzaladım, herhalde Türkiye’de bir ilk ve tektir. 2020 Mart ayından itibaren Çiğli Belediyesi kent konseyini kurmuş olacak. Bu 15 yıllık bir zorunluluktu, Çiğli’de yoktu” açıklamasında bulundu.

‘20 MİLYON ÖDEDİK…’

Gümrükçü konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bugüne kadar attığım adımları sağlam attım. Bu adımları ekibim ile attım. Ekibim ve dostlarım bugün bu salonda. Bana parayı nereden bulacaksınız diyorlar. Belediyeyi 25 milyon piyasa borcu ile devraldık. Bunun 20 milyonunu ödedik. Sadece bir kalemden yılda yaptığımız tasarruf 7 milyon lira. Bunlar Çiğli’nin sokaklarına yatırım olarak dönecektir. Ayrıca Avrupa Birliği fonlarından da yararlanacağız. Ancak başımız dara düşerse arkamızda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer var.” Yağmur GÜLÜ / Rutin Haber