İzmir’de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremin yaraları henüz sarılmadı. Uzun süre gündemden düşmeyen deprem riski yeni gündemlerle kendini unuttursa da sosyal medyada yaşanan hareketlilik giderek büyüdü. Yeniden zelzele yaşanması riskine karşı açıklamalarda bulunan ayrıca yangınlar ve yaşanan iklim değişiminin depremleri etkilediğini belirten Meteroloji istasyonu sahibi ve deprem tahmincisi Kadir Sütçü,” Tüm dünyada büyük bir deprem olması kuvvetle muhtemel. İzmir’de ise şu an deprem riski görülmüyor. Fakat faylar İzmir'in içinden geçiyor. Kent merkezinin tam ortasından. Sağı solu kazdırmaya gerek yok, uydu görüntülerinden faylar görülüyor. Ne kadar İstanbul depremini konuşuyorsak ve tehlikeliyse İzmir’de en az o kadar tehlikeli. Bu anlamda bu kenti neden konuşmuyorlar merak ediyorum” dedi.

‘HENÜZ YOK ANCAK’

6.9 büyüklüğünde yaşanan ve kenti yasa boğan büyük depreme dair açıklamalarda bulunan Sütçü,“Geçen sefer gerçekleşen Yunanistan istikametinde ve adada olan depremin etkileriydi. Merkez üssü İzmir olan bir depremi henüz görmüyoruz. Gördüğümüzde söyleriz. Kestirim başka, tahmin başka. Tahminen bir fayın istatistik modellemesi yapılır. Her 100 yılda büyük deprem oluyor bu oranlara bakılır. Fakat kestirim haftalık meteoroloji tahminleriyle yapılır. Ege Denizi'nde 5 büyüklüğünde bir deprem görülüyor ama İzmir için bir risk ifade etmez” dedi.

‘KENT MERKEZİNDE’

Dikkatleri çekmek için deprem uyarısı haberleri yapılmaması gerektiğinin altını çizen Sütçü, “Depremler var. Hep oluyor. Ege ve Akdeniz her zaman sallanıyor. Hareket halinde bir bölgedeyiz özellikle Ege. Bu güzelliği yaratan fayların etkinliğidir. 65 milyon yıl önce en son oluşan kara parçası Türkiye. İngiltere gibi daha erken oluşan bir yer değil. Afrika kıtasının bazı bölgeleri örneğin oturmuş. Deprem olmayan yerler. İngiltere’de deprem yok çünkü İzlanda’da volkanik bir baca var, Sicilya'da Etna Yanardağı hareket halinde. Eğer Ege'de Rodos civarında bir deprem varsa, Balkanlar’dan gelen soğuk havayı kesiyor depremler. Soğuk havayı alamıyoruz örneğin yağış yağmamasının da sebebi bu. Bilinçlendirme olmadığında kadercilik ortaya çıkıyor. Bizim ihtiyacımız olan bilim ve bilinç. Bu konuda eksiklerimiz var. 400 bin gözlem sonucu bunu söyleyebiliyorum. Bazen ortalık karıştırmak isteniyor olabilir fakat sakin ve dikkatli tahminlerle, bilim bize her zaman ışık tutuyor. Şimdilik bir paniğe gerek yok fakat tedbiri ve kent için gerekenleri yapmaya devam etmemiz gerekiyor. Çünkü İzmir’de faylar tamda kentin merkezinde” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber