İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası kurtarma ve yardım faaliyetlerine ilişkin üçüncü bilgilendirme toplantısını yaptı. İzmir Ulaşım Merkezi’nde (İZUM) gerçekleşen toplantıda Afet Güncel Durum Değerlendirmesi yapan Soyer, daha olgunlaşmış bir organizasyon sistemi yürüttüklerinin altını çizdi ve evsiz kalmış vatandaşlara çare olacak ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasını kamuoyuna tanıttı. Bugün herkesin yeni bir mucizeye tanık olduğunu belirten Başkan Soyer, “Bugün güne güzel başladık Ayda bebek ile… Gerçekten hepimizin yüreğine su serpen olağanüstü bir haberdi. Biliyorsunuz, Elif kızımız aynı şekilde bizi çok mutlu etti. Hala maalesef enkaz altında vatandaşlarımız var ve biz yine müjdeli haber bekliyoruz. Bunlar mümkün, bunu gördük biliyoruz. Daha önceki depremlerde de yaşadık o nedenle umudumuzu koruyoruz. Diliyoruz ki enkaz altından canlarımız yine sağ çıkacak. Tam bu nedenle öncelikle arama kurtarma çalışması yapan, Türkiye’nin her yerinden gelen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz, hepsine minnettarız. Olağanüstü bir mücadele veriyorlar. Bizler de olağanca gücümüzle onların işlerini kolaylaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Gerçekten Türkiye’nin her yerinden geliyorlar, hepsine minnettarız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de 540 itfaiyecisi 270’er kişi 12 saatlik vardiyalarda çalışmaya devam ediyorlar. Gerçekten onların her biriyle iftihar ediyoruz. Yine dün için teşekkür etmek istiyorum: Biliyorsunuz, pandemi döneminde açtığımız Halkın Bakkalı uygulamasını bu kez İzmir depremi için başlatmıştık. Daha dün dört ayrı paket sunmuştuk ve hepsinde inanılmaz rakamlara erişildi. Bir gün önce 250 uyku tulumu vardı bugün 6 bin 900 uyku tulumu alımı gerçekleştirdi. Bunları hızla dağıtmaya da başlıyoruz. Toplam 24 saat dolmadan 7 milyon liralık bir bedelin üstünde alım gerçekleşti. Bu nedenle destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Sadece İzmir’den değil, 81 ilimizden, dünyanın 340 ayrı noktasından bu destekler alındı. Muazzam bir dayanışma ve seferberlik örneği gösteriliyor. O nedenle de yine bu kampanyaya destek veren herkese teşekkür ediyorum. İlk gün 259 çadırla hizmete başladık. Bugün çadır sayıları son derece yükselmiş vaziyette” dedi.

‘KADROLARIMIZ OLGUNLAŞTI’

Çok daha organize bir şekilde çalışmaları sürdürdükleri vurgusunu yapan Başkan Soyer, “İhtiyaçlar ilk başta çadır, battaniye gibi ilk anda bilebildiğimiz eksiklerdi ancak bunlar çeşitlendi, çoğaldı. Her birini karşılama durumunda inanılmaz bir koordinasyon sağlıyoruz. Hem 30 ilçemizden hem de Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinden büyükşehir belediyelerinden muazzam bir dayanışma örneği gösteriliyor ve çok sayıda yardım alıyoruz. Bunların çok organize bir biçimde dağıtılmasını sağlıyoruz. Bu anlamda kadrolarımız da iyice olgunlaştı ve tıkır tıkır işleyen bir sistem kuruldu. Şu anda zaman zaman bazı noktalarda kaos var gibi görünen şey aslında çok fazla sayıda depremzedeye doğrudan ulaşma gayretinden kaynaklanıyor. Bunları da yine organizasyonun içine dahil etmek için çalışıyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki bunlar çok güzel, değerli fakat bunun sürdürülebilir olması lazım. Çünkü bu kısa sürede bitecek bir sorun değil. Bu desteği sağlamak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında zaman zaman dramatik durumlarla da karşılaştıklarını aktaran Soyer, “İki itfaiye erimiz enkazdan kendi ailelerini çıkardılar. Böyle şeyler de yaşanabiliyor. Hepimizin hafızasına kazınan çok önemli gelişmeler yaşadık. Hiçbirimizin unutamayacağı birçok anı birikiyor” dedi.

KALEM KALEM ANLATTI

“Rakamlardan da bahsetmek istiyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Soyer, şu açıklamayı yaptı: “11 bin 97 binada hasar tespit çalışması gerçekleşti. Bildiğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı organizasyonu ile gerçekleşen bir yapı bu. Tüm kurumlardan teknik insanlar tespit ekibine dahil edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 131 mühendis ve mimar arkadaşımızı görevlendirdi. Bu çalışmalar da devam ediyor. 11 bin 97 binanın hasar tespiti yapıldı. 730 bina az hasarlı, 119 bina orta hasarlı ve 124 bina da ağır hasarlı olarak tespit edildi. Bunun 102’si ağır hasarlı, 8’i yıkılmış durumda, 14’ü de acil yıkımı gerekiyor. Diliyoruz ki bu arama kurtarma çalışmaları sonlanmadan yine sağ salim kurtarılacak vatandaşlarımız olacak. Ne yazık ki can kaybımız şu anda 107’ye ulaşmış durumda. Tedavisi devam eden 220 yaralımız var. Sahada arama kurtarma personeli sayısı diğer kentlerden gelenlerle beraber ve bugün katılan 311 kişi ile 2 bin 95 sayısına ulaşmış durumda. Sahada toplam personelimiz 8 bin 533 rakamına ulaştı. Görev yapan iş makinelerimiz 267 taneydi, 312 ile hizmet devam ediyor. Bu arada moloz kaldırma çalışmaları da sürüyor. 406 kamyon moloz toplamışken bugün 188 kamyonla 594 sayısına ulaşıldı.”

‘NEREDE EKSİKLİK VARSA…’

Çadır alanlarında, parklarda ve yeşil alanlarda yaşayan vatandaşlar için de birçok hizmet verildiğini söyleyen Soyer, “59 bin 100 kase çorba iken 73 bin 331 rakamına ulaştık. İçme suyu 97 bin litreden 119 bin litre artarak 216 bin litreye çıktı. Süt yardımı aynı şekilde 9 bin 460 rakamına çıktı. Yemek olarak yapılan hizmetler 112 binden 136 bin rakamına çıktı. Bebek mamasında da yine benzer bir artış var; 20 binden 24 bin 453’e çıktı. Organizasyonda daha uzmanlaştık, olgunlaştık derken örneğin çamaşırhaneler kurduk. Dün üç ayrı noktada çamaşırhane kurduk. 87 noktada mobil tuvalet hizmeti veriyoruz. Yine 57 noktada mobil duş hizmeti vermeye başladık. Karşımıza çıkan ne kadar eksiklik varsa her biriyle ilgili hemen tedbir alıp anında ihtiyaç sahibi arkadaşlarımıza ulaştırıyoruz. Her çadır bölgesinde sorumlular ve yetkililer hizmet vermeye devam ediyor. Temizlik hizmetlerinde daha başarılı gidiyoruz. Sokak hayvanlarıyla ilgili yine daha başarılı bir çalışma yürütüyoruz. İlk saatlere göre çok daha fazla ve hızlı hizmet üretebilir hale geldik” dedi.

‘BİR KİRA BİR YUVA’ GELİYOR

Yeni bir sayfa açtıklarını belirterek ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasını açıklayan Soyer, “Bildiğiniz gibi çadırda yaşayan vatandaşlarımız için verdiğimiz hizmetler çeşitlenerek, hızlanarak ve artarak devam ediyor ama çadır hayatında soğuk bastırdıkça ve kış ilerledikçe ne kadar tedbir alırsak alalım böyle bir seçeneği de kullanmak isteyebilirler. Kent merkezinde veya dışarıda evi olan ve 5 aylık bir süre ile bu evini kullandırmak isteyen vatandaşlarımız için de böyle bir seçenek sunuyoruz. Burada da yine doldurulacak satırları hazırladık. Bunları doldurduğu takdirde vatandaşlarımız yine ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla bunları buluşturarak bir çözüm ortaya koymuş olacağız. Arkadaşlarımız bunu gerçekleştirmek için çalışıyor. Bu felaket karşısında herkes bir biçimde işin ucundan tutmaya çalışıyor. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak en hızlı ve en kolay bir çözüm üretmek istedik. Bir Kira Bir Yuva işte bu arayışın sonunda ortaya çıktı. Diliyorum ki en kısa sürede çok sayıda İzmirli hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız bu desteği vereceklerdir. Böylece en hızlı biçimde vatandaşlarımızı çadırlardan kurtarıp başlarını sokacakları bir yuva ile buluşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı. Kampanyayı oluştururken nelere dikkat edildiği konusunda da bilgiler veren Soyer, “Bu isim listesi AFAD ile beraber tespiti yapılan, evi yıkılmış, ağır hasar görmüş olan vatandaşlarımızın listesi olacak. Şu an itibariyle söylediğimiz ilk rakam 124 ağır hasarlı ve yıkılan bina ile ilgiliydi. 102’si ağır hasarlı ve oturulamayacak durumda. 8’i zaten yıkılmış, 14’ünün de acil yıkılması gerekiyor. İlk anda 124 binada oturan vatandaşlarımızla ilgili çözüm üretiyoruz. O nedenle başka bir vatandaşın böyle bir bağışla bulunmasına imkan yok. Çünkü bir başkasının hesap numarası ve ismi yer almayacak. Burada yer alan isimler evi yıkılacak ve yıkılmış durumda olan kişiler. Bu çalışma devam ettikçe benzer durumda olan vatandaşlarımızı eklemeye devam edeceğiz. Bu da o vatandaşlarımızın talebine bağlı… Bu o tercih sonucunda ortaya çıkacak. Buna ihtiyaç duyuyorsa biz de diyoruz ki, ‘Sizin bu ihtiyacınızı karşılayacak bir hemşerinizle buluşturacağız” diye konuştu. Tolga Yaman