İstanbul'da deprem tahmin istasyonu ve danışmanlık merkezi bulunan Sarıyer Kent Konseyi Deprem, Doğal Afet Grubu Başkanı Kadir Sütçü, yaptıkları deprem tahmini çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı. Önümüzdeki yıl Türkiye ya da çevresinde 7 büyüklüğünde bir depremin olabileceğini söyleyen Sütçü, "Buna bütün Türkiye dahil. Şu an öngörülerim yakın zamanda Yunanistan'da deprem olacağını söylüyor. Ege Bölgesi’nde ise faylar çok hareketli. Net konuşamayız fakat doğayı okuyabiliriz, bize bu konuda ışık tutabilir" dedi.

‘EGE’DE FAYLAR HAREKETLİ’

Ege Bölgesi’ne yönelik değerlendirmelerde bulunan Kadir Sütçü, “5 ve üzeri depremler meydana geldikten sonra, bölgede çok fazla artçı olur. Artçı evi sallayınca düşünelim ki bir evin tamamını kırmaz, yani duvarın hepsi düşmez. Düşmesi gerekir bu nedenle artçılar meydana gelir ve kalan kısımlarını evin döker. Bu uzun bir süre evin yıkılmayacak demektir. Ege Bölgesi’nde faylar çok hareketli. Güneydoğu’da kırık var ama Ege Bölgesi’nde kırıklar için konuşacak olursak daha büyük bir fay sistemi var. Bu nedenle küçük depremler saatlerce olabiliyor” ifadelerini kullandı.

‘GÜÇLENDİRME YAPMALIYIZ’

Büyük bir deprem olmadığı için Türkiye'yi fayın ısıttığını söyleyen Sütçü, "İlkbahar ve yaz mevsiminde deprem olmadığı için bir fay bizi ısıtıyor şeklinde düşünebiliyoruz. Eğer bu fay ısıtıyorsa 7'nin üzerinde bir deprem Türkiye'de ya da yakın sınırlarında bekliyor olabilir. Net bilgi 72 saat içinde kendini gösteriyor fakat olası bir deprem riskine karşın çok dikkat edilmesi lazım. Türkiye'nin de önlem alması gerekiyor. Geçmişte yaşanan 1999 depremi gibi depremlerin olduğu zamana göre, hava durumunda daha fazla bir sıcaklık var şu anda. Bu meteorolojinin de dikkatini çekiyor. Bu durumda dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Önümüzdeki yıl içinde yüzde 90 olarak Türkiye'de ya da yakın çevresinde 7'lik bir depreme hazırlanması gerekiyor. Bütün Türkiye dahil. Ama saatini istiyorsanız bizi takip edeceksiniz. Biz gününü ve saatini vermeye çalışacağız. 72 saat önceden verebiliyoruz. Bu risk var. İsteyen herkes deprem tahmincisi olabilir. Doğayı ve enerji sistemlerini okumak ile alakalı. Böylesine bilinebilecek ve elzem bir konu için devlet ve üniversiteler kol kola vererek bina sağlam değilse yerinde güçlendirme yapmalı. Yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm. Yahut binalarda güçlendirme yaparak güçlendirecek. Çözümler üretilmeli” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber