Korona virüs salgını, iş ve sosyal hayattaki düzeni ya tekrar düşünmeye ya da gelişimlerini belli ölçülerde hızlandırmaya çalışıyor. Son yıllarda sanayileşmenin bir numaralı başlığı dijitalleşmeydi. Anlaşılan o ki salgın sürecinin firmalarda yarattığı en büyük değişiklik de bu konuda olacak. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, salgın sürecinin sanayinin gelişiminde yaşanacakları 10 yıl kadar öne çektiğini söyledi.

‘HEM MAKRO HEM MİKRO’

Sanayi 4.0 ile başlayan dijital dönüşüm sürecinin bugün yaşananların işaretini fazlasıyla verdiğini hatırlatan Başkan Ender Yorgancılar, dijitalleşmenin makro düzeyde olduğu kadar mikro düzeyde de gelişmesinin önemli olduğunu kaydetti. Yorgancılar şunları söyledi; “Kovid-19 ile biz tüm yaşanacakları mecburen öne çekmiş olduk. Ve gördük ki dijitalleşmeye dair çalışmalar ve projeler makro düzeyde olduğu kadar mikro düzeyde, yani firma ve kurum düzeyinde de büyük önem taşıyor. Bu geniş ölçekli değişim ve dönüşüm, en küçük birimlere kadar herkesin çabasını gerekli kılıyor. O nedenle, firmalarımız da bu değişimin zorunluluğunu yaşayarak gördüler.”

‘GELECEĞE YATIRIM’

“Sanayi 4.0 farkındalığını 5 yıl önce başlatan biri olarak en büyük temennim dijitalleşme sürecine firmalarımızın bir an önce dahil olmasıydı” diyen Yorgancılar, “Bu kapsamda, kısmen başarılı olabildik ama hem maliyetler hem de firmaların bu gerçeği kabul etmeleri dönüşümü geciktirdi. Ancak, bugün herkes çok net gördü ki sürece ayak uyduramayan kaybedecek. O nedenle, benim bu aşamada söyleyebileceğim, dijitalleşme yatırımlarını geleceklerine yapılan bir yatırım olarak görmeleri, e-ticaret sisteminin içine bir an evvel dahil olmalarıdır” dedi.

TEK TEK SIRALADI

Ender Yorgancılar, üç yıl önce sanayi firmalarının gelişmesi yönünde önerdiği maddeleri hatırlatarak, “Öncelikle, sürecin hangi aşamasında oldukları, ihtiyaçların doğru belirlenmesi ve üst yönetim tarafından dijitalleşme konusunun sahiplenilmesi gerekiyor. Verimsiz alanların tespit edilmesi, verinin doğru toplanması, kullanılması, analizi ve eylem planının hayata geçirilmesi konusunda stratejik çalışılmalar yapılmalı. Yine firmalardaki işgücünün eğitimlerle profesyonelliğinin ve dijital dönüşüme uygun yeteneklerin artırılması, hammadde ile kaynakların akıllı sistemlerle daha etkin yönetilmesi önem taşıyor. Üretilen ürünün teknolojisinde sürekli yeniliğe açık olunması, profesyonel bir destekle, süreçlerin dijitalleşmesi, ayrıca birbiri ile uyumlu hale getirilmesi ve açık vermeyen bir güvenlik sisteminin kurulması da atılması gereken adımlardan” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber