Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 9 Ekim 2024’te Türkiye’de erişime kapatılan Discord’a ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, platformun içerik çıkarma konusunda Türkiye’nin istediği kriterlere geldiğini belirterek, uygulamanın bir süre sonra yeniden erişime açılabileceğini söyledi.
TGRT Haber’de sosyal medya platformlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Bakan Uraloğlu, TikTok için şu aşamada hemen alınacak bir karar olmadığını ancak platformun yakından izlendiğini ifade etti. Discord konusunda ise ilgili bakanlıklar ve kurumlarla görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
“İSTEDİĞİMİZ KRİTERLERE GELDİ”
Bakan Uraloğlu, Discord’un içerik çıkarma konusunda Türkiye’nin taleplerini karşılar noktaya geldiğini söyledi.
Uraloğlu, “Özellikle Discord içerik çıkarma konusunda artık Türkiye'nin istediği kriterlere gelmiş durumda. 'Bir müddet sonra açalım' diye ilgili bakanlarla, kurumlarla konuşuyoruz. Muhtemelen bir müddet sonra açacağız” ifadelerini kullandı.
ERİŞİM ENGELİ 9 EKİM 2024’TE GELMİŞTİ
Discord’a Türkiye’de 9 Ekim 2024 tarihinde erişim engeli getirilmişti. Kararın gerekçesi olarak “çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması” gösterilmişti.
Platform, özellikle bazı gruplarda suç unsuru içeriklerin paylaşıldığı ve kullanıcıların suça özendirildiği iddialarıyla gündeme gelmişti.
DISCORD NEDİR?
Mayıs 2015’te kullanıma sunulan Discord, başlangıçta oyunseverlerin oyun oynarken sesli iletişim kurabilmesi için geliştirilmişti. Zamanla yazılı sohbet, görüntülü görüşme, yayın açma ve topluluk sunucuları gibi özelliklerle kapsamını genişletti.
Kullanıcılar platformda “sunucu” adı verilen topluluk alanları oluşturabiliyor. Bu sunucular herkese açık ya da davetiye ile girilebilecek şekilde düzenlenebiliyor. Kullanıcılar ayrıca bireysel mesajlaşma ya da küçük gruplar üzerinden de iletişim kurabiliyor.
TARTIŞMALARIN MERKEZİNE OTURMUŞTU
Discord, Türkiye’de ve dünyada zaman zaman siber suçlar, çevrim içi zorbalık ve istismar iddialarıyla gündeme gelmişti. İstanbul’da 4 Ekim 2024’te yaşanan ve kamuoyunu sarsan cinayetlerin ardından platforma yönelik tartışmalar daha da büyümüştü.
Bu süreçte Discord üzerinde bazı grupların suç unsuru içerikler paylaştığı ve kullanıcıları olumsuz etkileyebilecek yapılar oluşturduğu iddia edilmişti.
YENİDEN ERİŞİM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları, Discord’un Türkiye’de yeniden erişime açılabileceğine yönelik beklentiyi artırdı. Nihai kararın ilgili bakanlıklar ve kurumlarla yapılacak değerlendirmelerin ardından verilmesi bekleniyor.




