UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Efes Antik Kenti, gece müzeciliği uygulaması kapsamında ziyaretçilere yeniden gece saatlerinde kapılarını açtı. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan antik kent, ışıklandırmalarla ziyaret edilebilir hale getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen uygulama kapsamında Efes Antik Kenti, 19.00-22.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. Ziyaretçilerin 23.00 itibarıyla alanı boşaltmaları gerekiyor. Uygulamanın 1 Ekim’e kadar süreceği bildirildi. Gece müzeciliğinin çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri gerçekleştirileceği aktarıldı.

IŞIKLANDIRILAN ÖNEMLİ NOKTALAR

Gece müzeciliği kapsamında Celsus Kütüphanesi, Agora Meydanı, Kuretler Caddesi, Domitian Tapınağı, antik tiyatro ve Yamaçevler gibi önemli alanlar özel aydınlatmalarla ziyaret edilebiliyor. Alanın farklı noktalarında görsel düzenlemeler yapıldığı belirtildi. Celsus Kütüphanesi cephesinde geçen yıl başlatılan barkovizyon gösteriminin bu sezon da devam ettiği açıklandı. Uygulamanın ziyaret deneyimini desteklediği ifade edildi.

Yıllarca kullandığı otobüsü unutamadı! 8 ayda minyatürünü yaptı
Yıllarca kullandığı otobüsü unutamadı! 8 ayda minyatürünü yaptı
İçeriği Görüntüle

ETKİNLİK TAKVİMİ VE GEÇİCİ DURDURMA

Haziran ayı içerisinde düzenlenecek opera ve bale festivali nedeniyle bazı tarihlerde gece müzeciliği uygulamasının durdurulacağı belirtildi. 27 Haziran’da başlayacak etkinliklerin 15 Temmuz civarında sona ereceği ve bu süreçte ören yerinde gece ziyaretlerinin kapatılacağı aktarıldı.

ZİYARETÇİ HEDEFİ VE YOĞUN İLGİ

Efes Müzesi Müdürü Murat Kaleağaasıoğlu, uygulamaya ilişkin yaptığı açıklamada "Bu yıl da yine aynı ilgiyi bekliyoruz. Gündüz sıcak olduğu için ziyaretçilerimiz Efes'i gece gezmekten daha mutlu oluyorlar ve ışığın yansıttığı ambiyansından çok mutlular. Daha farklı bir deneyim yaşıyorlar. Haziran ayı içerisinde opera bale festivalimiz var. 27 Haziran'da başlayacak ve 15 Temmuz gibi son gösterimiz olacak. Ören yerimiz içerisinde bu etkinliklerin olduğu zaman gece müzeciliğini kapatacağız. Diğer günler gece müzeciliğimiz devam edecek. Geçen yılki ziyaretçi sayılarımız 2,5 milyonu geçti. Bu yıl da 3 milyona yaklaşmayı planlıyoruz. Gece müzeciliği ziyaretçisi olarak baktığımızda da 300 bin kişiyi geçmeyi planlamaktayız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA