İzmir'de Kiraz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, hayatlara dokunan ve ciddi ekonomik katkıları olan bir projeye imza atıyor. ‘Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor Porjesi’ kapsamında şeker, tansiyon ve ateş ölçümü, hayvan sağlığı ve beslenme konusunda bilgilendirme, doğru ve dengeli beslenme eğitimi, kanser erken tanı eğitimleri ve pansuman yaparak hayatlara dokunuyor. Bölgede ailelere destek olan ve ekonomiye ciddi anlamda katkı sunan öğrenciler ise bir çok aileye genç, yaşlı demeden can dostlar dahil emek veriyor. Projeyi anlatan Kiraz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ümit Duman, “En önemlisi insanlara dokunuyor olmak. Müdür yardımcımız ile gerçekten bu projeye emek veriyoruz. Çocuklar son sınıfta bu projeleri yapıyorlar. Diğer öğrencilerimiz de hevesleniyorlar onları gördükçe. Ekonomik koşullar ortada. Bu anlamda öğrencilerimizin yaptığı şeker ölçümü, ateş ölçümü, hayvan tedavileri çok önemli bir faktör. İç-dış parazit aşıları da yapıyorlar, bazen damları bile temizliyorlar. Öğrencilerimiz ücretsiz bir şekilde köpeği olanın köpeğini, kuzusu olanın kuzusunu tedavi ediyor. Bize göre öğrencilerimiz tüm bunları yapabilmeli. Vatandaş bizlere teşekkür ettiğinde, çok gururlanıyoruz” dedi.

HAYATA DOKUNUŞ

Öğrencilerle birlikte önceden aileleri belirleyip gittiklerini ifade eden lise müdürü Duman, aynı zamanda öğrencilerin pratik yaparak önemli bilgiler edindiğini ifade etti. Projenin düşük gelirli veya tek geçim kaynağı hayvancılık olan aileler için çok büyük önem arz ettiğini belirten Duman, “Bu her yıl yaptığımız ve yalnızca son sınıf öğrencilerimizi götürdüğümüz bir proje. Öğrencilerle de fikir birliği yapıyoruz. Hangi evlere gidecekleri belirleniyor. En az 10 aileye gidiliyor” dedi. Çalışmalarda muhakkak öğretmenlerin de yer aldığını sözlerine ekleyen Duman, “Bir öğretmen ve 4 öğrenci ile o evle ilgili çalışma yapıyoruz. Önceden belirlediğimiz aileler oluyor genelde. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle uygulamada bulunamadık. Meslek liselerinin bu anlamda ciddi katkıları var. Biz evlere gidip inanılmaz hayatlara tanık oluyoruz. Aslında yapılan yardımın fotoğrafı çekilmez fakat bizler iki ineği tek geçim kaynağı olan vatandaşımıza destek oluyoruz. Bunu yaparken eğitime büyük katkı sunuyoruz” açıklamalarında bulundu.

SERTİFİKA ALACAKLAR’

Öğrencilerin üniversite kazanamama durumunda tohumlama sertifikalarına sahip olmaları ve pratikte tedavi yöntemlerini öğrenmiş olmalarını istediklerini belirten Duman, “Çoğu öğrencimiz adeta tohumlama yapabilecek durumda. Konya Selçuk Üniversitesi Lise Mezunlarına tohumlama belgesi veriyormuş. Bizler de öğrencilerimiz eğer üniversiteyi kazanamazlarsa dahi sertifika almalarını sağlayacağız. Önceden hayvan sağlığı bölümünde Türkiye’de yalnızca beş okulduk, şimdi 35 okul var. Öğrencilerimiz bir çocuğa müdahale edebilmeli. Pansuman yapabilmeli. Tedavisini gerçekleştirebilmeli. Ellerinde telefonlarıyla otursunlar ve üretmeden dursunlar istemiyoruz. Her farklı birimi görsünler diye ayda bir birimlerini de değiştiriyoruz. Bu şekilde çalışınca hepsi her birimi tanıyor. Ev ortamı eğitimlerinde bizim için en önemlisi, vatandaşlarımıza yardımcı olabilmek. Bizi tanımayan insanlar dahi artık dışarıda bizi görünce ‘öğrenciniz geldi tansiyonumuzu ölçtü’ yada ‘ineğimize baktınız’ diyor. Bu en büyük mutluluk biz eğitimciler için. Öğrencilerimizin adına bizler gurur duyuyoruz” diye konuştu. RANA BEYZA ÖZTÜRK / ÖZEL HABER