Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 2020 yılının Eylül ayında ekmeğin kilogram fiyatı 6,53 TL. Veriler dikkate alındığında ekmek fiyatı son 10 yılda 3’e katlandı.  Avrupa’da en fazla ekmeğin tüketildiği ülke olan Türkiye’nin metropol şehri İstanbul’da ekmeğin kilogram fiyatı 6,25 Türk Lirası’ndan (TL) 7,50 TL’ye yükseldi. Siyasi arenada gündeme gelen yeni zamma tepki olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ‘’Askıda Ekmek’’ kampanyası başlatmıştı. Gündelik hayatta en sık tüketilen gıdalardan olan ekmeğe Türkiye’de her ay düzenli zam gelmeye devam ediyor. Fırıncıların, yükselen maliyetleri gerekçe göstererek talep ettikleri ekmek zammını İstanbul Ticaret Odası (İTO) kabul etti. İstanbul’da 200 gram ekmek 1,25 TL’den 1,50 TL’ye, 240 gram ekmek de 1,50 TL’den 1,75 TL’ye yükseldi. Ekonomik olarak kötü bir grafik çizen Türkiye’de ekmeğin kilogram fiyatı son 10 yılda yüzde 215 arttı. 2010 yılının Eylül ayı fiyatı 2,07 TL olan ekmeğin kilogram fiyatı, 2020 yılının Eylül ayında 6,53 TL’ye yükseldi. Son 10 yıllık dönemde ekmek fiyatlarında hiç düşüş yaşanmadı. 2005 yılında ekmeğin kilogram fiyatı 1,2 TL olan Türkiye’de fiyatların düştüğü tek sene ise 2009 oldu. 2008 yılında 2,15 TL olarak fırınların raflarında yer alan ekmek, 2009 yılının Eylül ayında 2,07 TL’ye düştü. Ekmek fiyatına gelen zamlar, son 10 yılda yüzde 83,9 oranında artan enflasyonu neredeyse 3’e katladı.

‘TÜKETİCİ MUTSUZ’

Ekmeğin sürekli fiyat artışının vatandaşı zorlayacağını ve en temel besin maddesi olan ekmeğin bu fiyat düzleminde tutulmaması gerektiğini savunan Tüketici Hakları Derneği İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, “Toplumu bilgilendirmek çok önemli. Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Beyannamesi doğrultusunda, evrensel tüketici hakkı olan temel ihtiyaçların karşılanması hakkı. İkincisi ise ekonomik çıkarların korunması hakkıdır. Bazı hizmetlerin en uygun fiyatlarla sunulması anlamına geliyor. Bu nedenle ekmeğe yapılan zam tüketicileri olumsuz etkilemekte ve mutsuz etmekte. Ekmek sektöründe fırıncılar odasının, EBSO’nun, İZTO’nun ortaklaşa aldığı karar çerçevesince ekmek zamları yapılmakta” dedi.

‘5 ALAN 3 ALABİLİYOR’

İzmir’de ekmeğin temmuz ayından beri yüzde 20 zamlandığını belirten Uçan, “ Bu anlamda 5 ekmek alan bir tüketici evine ekmeği alırken şimdi 3 ekmek alıyor. Yani 2 ekmeği alamayacak duruma geliyor. En temel sorunlardan birisi. Sadece ekmek olarak değerlendirmeyelim. Son 1 yıl içerisinde pek çok tüketim maddesine zam yapıldı. Oysa işçinin, köylünün, memurun, emeklinin aldığı ücretlere baktığımızda bu oranda yükselmesi hiç olanaklı değil. Alınan ücretler neredeyse yüzde 50 oranında zayıflatıldı. Buda tüketicileri zor durumda bırakıyor. Bu bizim tüketici olarak haklarımızın savunulması adına elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Fakat mevcut sistemde bugün enflasyon hızı ve dövizdeki artış hiç bir zaman cebi karşılayamaz. Bir siyasetçi çıkıyor elinde ekmek. Biri somon biri küçük... Ekmek büyüktü 20 kuruştu, şimdi küçük yine 20 kuruş. Doğru çok zam yapılmadı ama ekmeğimiz küçüldü. Ekmek lüks olmasın” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber