2020’nin Mart ayında baş gösteren Kovid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de yüz yüze eğitim yapılamıyordu. Yeni eğitim öğretim dönemi nihayet başladı. İlk ve orta öğretimde 18 milyondan fazla öğrenci ve 1 milyon öğretmen ders başı yaptı. Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni ders zilini çaldı. Cumhurbaşkanı, “Devletimizin tüm imkanlarını seferber ederek salgının yoğun seyrettiği dönemlerde, yavrularımızın eğitimden kopmamalarını sağladık. 2 milyon tablet bilgisayarı temin ettik. EBA TV platformlarıyla, eğitimi başarıyla yürüttük. Aşının etkinliğine dair bilimsel verilerin açıklanması, bizi yüz yüze eğim için daha çok cesaretlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız okullarda alınması gereken önlemleri birlikte belirledi. Hijyen, temizlik malzemeleri ve maske tedariki sağlayarak velilerimizin, çocuklarını güvenle okula göndermelerini sağlayacak altyapıyı sağladık. Yüz yüze eğitimi devam ettirmekte kararlıyız. Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine kaliteli ve modern eğitimle ulaştırabiliriz. Eğitimi Türkiye’nin geleceğine yönelik en önemli konu olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘EKSİKLER VAR’

Yeni dönemin geçmişe göre pek farkı olmadığını öne süren Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Geçtiğimiz öğretim yılı ile bugün arasında bir fark yok. Tek fark aşılama oranı yüzde 75’lere ulaştı. Pandemiyle mücadele açısından okul yöneticilerinin çabalarıyla yürüyen bir süreç var. Onların ötesinde kalabalık sınıflar var. Seyreltilmesi gerekiyordu. Ek derslik ve öğretmen ataması gerekiyordu, bütçe ayrılması gerekiyordu. Özellikle ikili eğitim gören okullarda kadrolu ek destek elemanına ihtiyaç vardı. Dersliklerin havalandırılması ile ilgili kışın bu konuda bir çalışma yapılmalı. Kırk kişilik sınıflarda herkes burun buruna, 1 buçuk metre 15 santimetre oldu.” dedi.

KESİNTİSİZ EĞİTİM

Ülkenin geleceği için kesintisiz eğitim gerektiğinin altını çizen Vardal, “Çocuklar olası bir durumda tekrar eve dönerse çok kötü olabilir. Bu süreç çok kötü geçer. Bir buçuk yıl kayıptı. Ülkenin geleceği için kesintisiz eğitimi sürdürmek zorundayız. Milli Eğitim Bakanlığı bu çalışmaları yürütmek zorunda. Bu sorumluluk iktidarın. Bu sorumluluk MEB’in. Günlük yaşamda salgın önlemlerini de yürütmek durumundayız. Bu meseleye özen göstermeliyiz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber