Elektrik faturalarında yeni bir dönem başlıyor. EPDK'nin aldığı kararla, mesken abonelerinin devlet desteğinden yararlanabilmesi için belirlenen yıllık tüketim sınırı yeniden düzenlendi. 2027 yılından itibaren yıllık elektrik tüketimi 3 bin kilovatsaat ve üzerinde olan mesken aboneleri, devlet destekli tarifeden yararlanamayacak.
Yeni sınır, aylık ortalama 250 kilovatsaat elektrik tüketimine karşılık geliyor. Mevcut tarifeler üzerinden yapılan hesaplamalarda bu tüketim miktarının yaklaşık 820 liralık faturaya denk geldiği belirtiliyor. Belirlenen yıllık tüketim limitini aşan aboneler, elektrik enerjisini gerçek maliyeti üzerinden kullanacak. Bu nedenle söz konusu tüketicilerin faturalarında artış yaşanabilecek.
YENİ DÜZENLEME 1 OCAK 2027'DE BAŞLAYACAK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, gerçekleştirdiği Kurul toplantısında 2027 yılında uygulanacak elektrik tüketim limitini karara bağladı. Buna göre mesken aboneleri için devlet destekli elektrik tarifesinden yararlanma sınırı yıllık 3 bin kilovatsaat olarak belirlendi. Aylık ortalama 250 kilovatsaatlik tüketim anlamına gelen bu sınırın aşılması durumunda aboneler destekli tarifeden çıkarılacak. Yeni uygulama 1 Ocak 2027 itibarıyla yürürlüğe girecek.
6,5 MİLYON ABONE DÜZENLEMEDEN ETKİLENECEK
Türkiye genelinde yaklaşık 44,2 milyon mesken abonesi bulunuyor. EPDK verilerine göre yeni düzenlemenin yaklaşık 6,5 milyon aboneyi etkilemesi bekleniyor. Bu rakam, toplam mesken abonelerinin yaklaşık yüzde 14,7'sine karşılık geliyor. Yıllık tüketimi belirlenen sınırın üzerinde olan aboneler, devlet desteği kapsamından çıkarılarak elektriği gerçek maliyeti üzerinden satın alacak. Böylece özellikle yüksek elektrik tüketimi bulunan konutlarda faturaların yükselmesi gündeme gelebilecek.
TÜM ABONELERE ELEKTRİK ZAMMI YAPILMIYOR
EPDK'nin düzenlemesi, elektrik tarifelerine genel bir zam yapılması anlamına gelmiyor. Kurum, ulusal elektrik tarifesinde herhangi bir değişikliğe gidilmediğini bildirdi. Yeni karar yalnızca belirlenen yıllık tüketim limitini aşan mesken abonelerinin devlet desteğinden yararlanma koşullarını değiştiriyor. Dolayısıyla yıllık tüketimi 3 bin kilovatsaatin altında kalan aboneler, mevcut destek uygulamasından yararlanmaya devam edecek.
KİMLER YENİ DÜZENLEMEDEN MUAF TUTULACAK?
Yeni uygulamada bazı tüketici grupları için istisnalar da belirlendi. Mesken abone grubunda bulunan camiler, ibadethaneler, cemevleri ve dernekler düzenlemenin dışında tutulacak. Ayrıca şehit aileleri, muharip ve malul gaziler, köy içme suları ve AFAD'a ait geçici barınma merkezleri de yeni tüketim sınırından etkilenmeyecek. Elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri yaşam destek cihazlarına bağımlı tüketiciler de muafiyet kapsamında yer alacak.




