Ege Telgraf Web TV 'de deneyimli gazeteci Hakan Serbest ile Gündem Özel Programı'na  MHP Konak Belediyesi Meclis Üyesi Ali Peynirci ve Ahmet Yeniçırak katıldı.  MHP Konak Belediyesi Meclis Üyesi Ali Peynirci , "Dört medeniyetin şehri. Bizans, Aydınoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserleri dolu. Konak belki dünyanın en büyük açık hava müzesi" diye konuştu.

'BİRİKMİŞ SORUNLAR'

Konak'ta en az 30 yıllık bir ihmal olduğunu belirterek sözlerine başlayan Meclis üyesi Ali Peynirci, " İzmir'e gelenlerin ve sosyal hayatı olan İzmirlinin yaşadığı bölgeler buralar.  Ne yazık ki çok kötü durumda. Can mal güvenliği tehlikededir denerek bekleniyor binaların olduğu yerde. Bu tarihi korumak değil. Turizmin en hareketli olacağı bölge. Roma dönemine ait Agora Bölgesi, Sinagog her dinden eserlerin olduğu bir bölge Konak. Ne yazık ki konuya el atması gerekenler yıllardan beri el atıp, eserleri taşımıyor. Konak'ı idare edenlerin en az 30 yıllık ihmali var. İmar, trafik, altyapı her konuda var. İzmir'e geldiğinizde Yeşildere yolundan gelin. İzmirli bunu hak ediyor mu? Hilal bölgesine bir bakın. Basmane’ye bir bakın... Birikmiş problemleri olan. Tarih yönünden de keza böyle" dedi.

'SAĞLIKSIZ BÜYÜME'

Bölgede nüfusun azaldığını dile getiren Peynirci, "2009'da Konak'ta nüfus 411 bin, 2019'da 351 bine düşmüş, 2021'de ise 444 bine çıkmış. 41 mahalle var. Basmane'de yüzde 35 nüfus azalmış. Kadifekale'den TOKİ’ye gidişler oldu fakat birçoğu Çimentepe’ye yerleşti. 149 bin mülteci ve sığınmacı var İzmir'de. En çok mültecinin yaşadığı yer Konak. Dezavantajlı grubun en çok olduğu yer burası. İzmir plansız kendi halinde büyüyen bir şehir. Sağlıksız bir büyüme. Konakta yaşanmış. En büyük nedeni göçler. Konak'ı ayakta tutacak olan turizm. Kemeraltı en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden biri. Problemimiz geç kalmak. 20 sene önce yapılıp bitmesi gereken işlerdi. Projelendiriliyor. Çalışma var. Konuya bakılıyor. Nedense bu projeler bir türlü yapılmıyor. Konak böyle yaşamayı hak etmiyor. Bu daha çok tarihi yerler ile ilgili. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün başlığında bu mekanlar. Bu mekanların tadilatı lazım. Hatuniye Camisi’ni vakıflar tadilat ediyor, belediye çevreyi düzenliyor. Fakat çoktan tarihi çeşmeler gitmiş" ifadelerini kullandı.

'SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Özel bir imar uygulanmasının  bölge için daha mantıklı olacağına değinen MHP Konak Belediye Meclis Üyesi Ahmet Yeniçırak da , "Belediye kamulaştırmış bir süre önce. Bu motifler çökmüş. Restore edilip turizme kazandırılabilirdi. Hatuniye'yi yapıyoruz ama çözüm eksik kalıyor. Kenti yönetenler sırtını dönmüş. Turizme yatırım diyoruz. Hiç bir şey yapmıyoruz. Birinci Kordon, İkinci Kordon tamam ama Tepecik’e gidelim. Kocakapı Mahallesi diyoruz, binalar çürüyor. Alsancak, iç sokaklara girince kaldırımı olmayan bir mahalle. Otoparklar tam kapasite çalışmıyor. Yüzde 40 çalışıyor. Fiyat politikasından dolayı. Vatandaş fiyatta indirim olsa arabamızı koyarız diyor. 1924'ten bu yana Kemeraltı’nı yok etmişiz. İlk defa bu dönem imar planları yapılıyor. Konak'a özel bir imar uygulamanız lazım. Dar bir alandayız. Konak'ı rahatlatabilirdik. Kent kendi haline bırakılmış. Turist geldi ne var Kemeraltı'nda? Biri demir yapacak, biri sepet yapacak. Turist gezerken binaların bir kaçını restore et otel, restoran yap. Bunları kongre merkezi de yapılabilir. 30 yıl önce restore edilseydi. Diğer yandan örneğin Gültepe'de sosyal bağları kopartmadan kentsel dönüşüm yapmalıyız. Gültepe'de çatlak sesler çıkıyor. Kat sayısı yükseltilebilirdi. 40 katlı binalar yapılıyorsa Bayraklı'ya. AVM yapılabilirdi. Cazibe noktası olabilirdi. İş adamları neden Gültepe'ye gelsin? Cazibe noktası yaparsan vatandaş gelir. O zaman yüksek kat olabilirdi. 10 kat üstü çıkılmıyor deniyor, elimizi taşın altına koysak hepsi mümkün olabilirdi. Şimdi bazı sokaklara araç giremiyor. Yangın olsa araç girmeyecek sokaklarımız var. Yapılan projeler var. Belediyeyi takdir ediyoruz elbette. Sorumlu bir muhalefet anlayışımız var. Yine de geç kalınmış işte. Musevilerin yaşadığı sokakları, kültürlerin yaşadığı sokağı insanlar görseydi. Akın olurdu. Bunu beceremiyoruz. Cumhuriyetin çeşmelerine sahip çıkamadık, bin yıllık tarihe nasıl sahip çıkacağız" açıklamalarında bulundu.  

'ELBİRLİĞİYLE'

Yıllardan beri çözüm bekleyen Konak Tüneli üzerindeki mahalleleri ele alan Peynirci, "Karayolları Konak Tüneli’ni yaparken burayı Valiliğimiz 10 butik otel ve seyir terası için projelendirme yapmış.  Konak'ın en güzel yeri. Damlacık Sokak. 6 senedir Valilik bunu neden yapmıyor? Konak'a İzmir'e inilen en güzel yerde bunu görüyorsunuz. Yapılmaya başladığı zaman buraya bir heyecan gelecek. İzmir heyecanını kaybetti. İstihdam yaratır. Turist sayısı 2019 öncesi Antalya'da 21 milyon, İzmir'e 1 milyon gelmiş. İzmir'e gelen Efes'e gitmiş, Foça'ya gitmiş. Amacımız Konak esnafını hareketlendirecek, dışarıdan girişlerin olması lazım. Restoranlar, kafeteryalar, el sanatlarıyla ilgili bir sekme olsa, esnafımıza kazanç olur. Konaklar var eski İzmirlilerin oturduğu yerler.  Restore et, işlet, devret formülü ile turizm hayatına, ekonomik hayatına kazandıralım. 10 seneye bu yerler kalmayacak. Sahip çıkmalıyız. Belediyeyle olacak işler değil. Kentsel dönüşümde de aynı. Devlet kurumları, Turizm Bakanlığı, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odası, Dernekler, STK'lar hep birlikte çözülecek sorunlar. İlçe belediyelerinin bütçelerinin artırılması gerek. Teknik ekipman yetersiz. 2019 bütçesi 476 trilyon yüzde 60 personel gideri. Bu kadar personel gideri olan bir belediyenin yatırım yapması mümkün değil. Sorunlar ancak el birliği ile çözülebilir" dedi. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber