İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin en işlek noktaları arasında yer alan Mithatpaşa Caddesi’ndeki kamulaştırmasız el atma davalarıyla uğraşmaya devam ederken, bir yandan da hak sahipleriyle uzlaşmak için çaba harcıyor. Son olarak dokuz ayrı apartmandaki hak sahipleri dava açmak yerine belediyeyle uzlaşma yoluna gitti.

40 YILLIK SORUN

Kent merkezinde Karataş'tan Üçkuyular'a kadar uzanan en uzun caddelerden olan Mithatpaşa Caddesi'nde 40 yıllık sorun adım adım çözülüyor. Belediyeye peşi sıra açılan davalar neticesinde köstebek yuvasına dönen yaya kaldırımlarında yaşanan çile de son gelişmelerin ardından mazide kalacak.

UZLAŞMA YOLU

Cadde üzerinde ikamet eden çok sayıda hak sahibi geçmişte yaşanan bürokratik bir hatadan ötürü arsaları üzerine kamulaştırmasız yol ve kaldırım yapıldığını savunarak belediye aleyhine kamulaştırmasız el atma davaları açmıştı. Uzun yıllardır devam eden bu süreçte davaları kazanan hak sahipleri milyonlarca liraya yakın tazminat alırken, yeni davalar da peşi sıra gelmişti. Ancak, daha sonra aldıkları tazminat bedellerini belediyenin mahkemelik olan kaldırımlarda taşları sökmesiyle köstebek yuvasına dönen kapılarının önüne yeniden kaldırım yaptırmak için harcayan ve mağdur olan bölge halkı soruna yeni bir çare aramaya başlamıştı. Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırma teklifini uygun gören bazı hak sahipleri dava açmak yerine bu kez belediye ile masaya oturup anlaşma yolunu tercih etmeye başladı.

NASIL ÇÖZÜLECEK?

Mithatpaşa Caddesi'nde yaşayan vatandaşların İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ilettiği ve geçmiş dönemde belediye encümeni tarafından işleme alınan talepler artık belediye meclisinde incelenerek konuyla ilgili nihai karar alınacak. Hak sahiplerinin iletmiş olduğu uzlaşma talepleri belediye meclisi tarafından kabul edildiği takdirde, davaya söz konusu olan kaldırım, yol gibi kamu tarafından yıllardır kullanılan alanlar öncelikle beş yıllık kamulaştırma programına alınacak. Ardından belirlenecek güncel rayiç bedelleri üzerinden belediye hak sahiplerine metrekare başına kamulaştırma bedeli ödeyecek. Belediye böylelikle açılacak yeni kamulaştırmasız el atma davalarının da önüne geçmiş olacak. Eski belediye başkanlarından İhsan Alyanak dönemine kadar uzanan bu sorun nedeniyle apartman başına yaklaşık 750 milyon lira kadar tazminat ödeyen Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırmalar yoluyla sorunu daha az para harcayarak çözecek. Aynı zamanda, halen halkın kullanımında olan kaldırım, refüj ve taşıt yollarının hem fiilen, hem de resmi kayıtlarda belediyeye geçecek. Önümüzdeki dönemde her türlü altyapı, yol yenileme, kaldırım tadilatı gibi çalışmalar hak sahiplerinin onayı aranmaksızın yine belediye tarafından gerçekleştirilebilecek.

EKSİK GEÇTİ

Milyonlarca lirayı bulan tazminat sorununun asıl kaynağı 1980 senesinden bu yana süregelen mevzuat çıkmazına dayanıyor. Yasa gereği düzenleme ortaklık payı (DOP) adı altında yapılan imar kesintileri uygulanmadan hak sahibi vatandaşlara verilen ayrıcalık, yıllar sonra onlarca dava ve milyonlarca liralık tazminat sorununa konu oldu. Yaklaşık 40 yıl önce yapılan bürokratik hata neticesinde, arsa sahiplerine terkleri yapılan söz konusu alanlar vatandaşın arsa tapusunda kalıp, belediye kayıtlarına işlenmediğinden ötürü, geçmişteki hatalı uygulamanın faturasını ödemek de bugünkü belediye yönetimine kaldı. Danıştay’ın inşaat ruhsatı verilmeden önce terk işlemlerinin yapılması gerektiğini ve sonrasında işlem uygulanamayacağını belirten hükmünü gerekçe göstererek soluğu yargıda alan Mithatpaşa Caddesi üzerindeki birçok yapıda oturan hak sahibi, açtıkları davalarda kayba uğradıklarını ve yol ile kaldırım yapılan alanların esasında kendi arsalarında kaldığını dayanak göstererek son on yıldır üst üste dava açıyordu. Erman Şentürk / Özel Haber