Korona virüs salgını nedeniyle yaklaşık üç ay kapalı kalan restoran, kafeterya, bar, lokanta ve benzeri işletmeler ile eğlence mekanları yasakların kalkmasıyla birlikte rahat bir nefes almış, pek çok yeni yükümlülükle birlikte tedbirler eşliğinde yeniden açılmıştı. Ancak bugünlerde yeni bir kriz ile boğuşan esnaf normalleşme döneminde aradığını bulamadı. Yaşanan durumun en dikkat çektiği noktalar arasında yer alan Konak’ın Güzelyalı semtinde adı konmayan krizin göstergesi ise deniz manzaralı boş masalar ve sinek avlayan işletmeler oldu. Üç ay boyunca kapalı kalan çok sayıda eğlence mekanı arasında en bilinen gözde işletmeler dahi kira, personel gideri, sigorta ve diğer sabit giderleri ödeyemez hale gelince iflas etmeye başladı. Güzelyalı'da ortaya çıkan bu tablonun bir diğer boyutu da boş dükkanların vitrininde kendisini gösterdi. Eskiden milyonlarca lira hava parası istenen dükkanlar peşi sıra kapanırken, aylardır boş durumda bulunan gayrimenkullere bir türlü kiracı bulunamıyor.

YASAK ÇARE OLMADI

Güzelyalı'da yaşanan son durumu Ege Telgraf'a değerlendiren Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği Başkanı Rıfat Erdal, "Pandemiden sonra en büyük sıkıntımız burada yaşanan otopark eksikliğidir. Bundan ötürü insanlar Güzelyalı'ya gelmek istemiyor. Pandemiden sonra dükkanlarımızı açtık ama aradığımızı ne yazık ki bulamadık. Şu anda buradaki işletmeler olarak ancak yüzde 30 kapasite olarak çalışabiliyoruz. İnsanlarda halen bir korku var. Halk üç ay evine kapandı. Şimdi alışkanlıklar da değişti. Akşamları insanlar seyyar sandalyelerini sırtına atıp sahile iniyor. Restoran ve kafeteryaları üç ay kapatmakla virüsün önüne geçilemedi. Artık sahilde çilingir sofraları kuruluyor, insanlar neredeyse mangal yapacak hale geldi. İnsanları şimdi buna alıştırdık. Burada caddede alkol satışı yapan tekel bayilerinin sayısı artmaya başladı. Şimdi eline içkisini alan sandalyesiyle özgürce sahile iniyor” dedi.

Sosyal mesafe hiçe sayılıyor

Esnafın derdinin ise bambaşka olduğunu söyleyen Erdal, “Bizde halen yasaklar var. Klima yasak, vantilatör yasak, insan neden kafeteryaya gideyim ki diye düşünüyor. Her şeyden önce, şimdi eskiden bir liraya aldığımız bir ürünü şu anda ancak 2 liraya alabiliyoruz. Her şeyin fiyatı katlanarak yükseliyor. Bunu fiyatlarımıza da yansıtamıyoruz. İşletmeciler kiralarını ödeyemiyor, icralık oluyor ve iflas ediyor. Bu yüzden de en bilindik mekanlar dahi boşalmaya başladı. Üstüne bir de Eylül ayında dükkanlar yeniden kapanacak diye bir beklenti ve korku var. Burada işletmelere kural konup denetlendiği kadar, eğer virüsün önüne geçilecekse, bir de sahil kesimine çeki düzen verilsin. Bizden önce orası denetlenmeli. Sosyal mesafe hiçe sayılıyor. Biz dükkanlarımızı her gün kendimiz dezenfekte ediyoruz, on günde bir de belediye ekipleri özel ilaçlama yapıyor. Şu anda işletmeler sahilden daha güvenli” ifadelerini kullandı.

‘İFLAS KAPIDA’

Önümüzdeki süreçte daha fazla işletmenin iflas edeceğini ve çok sayıda insanın da işsiz kalacağını vurgulayan Başkan Erdal, "Kapanan restoranların yanı sıra, kapısına ilan asmasa bile en az 7-8 mekan da dükkanını devren satmayı ya da kiralamayı düşünüyor. Kimsenin dayanacak gücü kalmadı. 5 aydır faturasını ödeyemeyen, 4 aydır kirasını yatıramayan, mahkemelik olan çok sayıda işletme var. Bu esnaf bugün de dayanır ama yarın mecbur kapatıp gidecek. İflas eden işletme sayısı daha da artacak. En işlek mekanlar bile şu anda boş. Şu anda bu masraflara yetişemiyoruz. Personelin maaşlarını dahi çıkmıyor. Çok sayıda işten çıkartılan insan oldu. Mecburen personel sayısını yarı yarıya azaltmak zorunda kaldık. İşletmecilerin hepsi indirimli satış yapıyor. Buna rağmen gelen giden yok. Bir dükkan sahibi iki lira kar için dükkan işletir mi? Hafta sonunda yasak geliyor, kazanacağımız parayı geçtik, sadece yirmi bin liralık yaş sebze ve meyveyi çöpe atmak zorunda kaldığımız oldu. Esnaf şu anda bitik durumda. Kiramızı halen ödeyemiyoruz, personel çalıştıramıyoruz" diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber