İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından dördüncü kez düzenlenen Fashion Prime – Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak kapılarını ilk kez açacak Fashion Tech – Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Tekstil Baskı ve Teknolojileri Fuarı’nın lansman toplantısı gerçekleştirildi. Pek çok sektör temsilcininin de bir arada bulunduğu lansmanda yeniden yüzyüze fuarların gerçekleştirilecek olmasının sevinci paylaşıldı.

‘KIŞ UYKUSUNDAN UYANACAK’

Pandemi sonrası normalleşme ile birlikte yüz yüze fuarların gerçekleşmesinin sevincini paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “1,5 yıldır insanlığı, bütün dünyayı teslim alan pandemi sonrası yeni normalleşme dediğimiz, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı yeni dönemde yüz yüze fuar yapmanın heyecanını taşıyoruz. Gerçekten heyecan, umut verici bir başlangıç. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak bunu biliyoruz. Yeni normal denilen dönemde de İzmir 1,5 yıldır yaşadığı kış uykusundan uyanacak, tekrar pırıl pırıl dünyaya kendini gösterecek. Tam da bunun heyecanı içindeyiz. Bizler, birlikte çalışıp, birlikte üreterek refahın arttığı ve adil paylaşıldığı bir İzmir için çalışıyoruz. Bu fuarlarımızın da bu hedefimize ve şehrimiz ile birlikte ülke ekonomisine çok önemli katkılar sunduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BAŞARILI BİR KONUMDA”

Tekstil bazlı giyimin Ege ihracatçılarının başarısı olduğunun altını çizen Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Fashion Prime ve Fashion Tech fuarların doğal, fiziki ortama geçmesi kentimizde özlenen canlılık açısından önem arz etmektedir. Yabancı sermayenin imalat sanayide tercih ettiği ilk sıradaki İzmir’imize gelmesi dışardan İzmir’e olan bakışı açıkça ortaya koymaktadır. Bu yönde atacağımız stratejik adımlarla bu bakışı ekonomik değerlere dönüştürecek bilgi ve tecrübeye sahibiz. Özellikle de konu tekstil bazlı giyim olunca Ege ihracatçılarımızın başarısı ortadadır. Emek yoğun üretimle istihdam ve ihracatın lideri tekstil ve hazır giyim sektörü desteklendiği ve doğru yönlendirildiği takdirde yüksek katma değerli üretimle fark yaratacak potansiyele ve vizyona sahip bir sektör. Biz bu farkı Ar-Ge ve tasarım yeteneğiyle gösterebiliriz ki bunu da gerçekleştiren çok önemli ihracatçılarımız var. Bunu genelde yaygınlaştırdığımızda firma bazında da İzmir özelinde de ülke genelinde de büyük başarılara imza atacağımıza hiç şüphem yok. İzmir cari açık vermeyen bir ilimizdir. Bazı sektörümüzün ihracatları maalesef İzmirdeki ihracatçı birliklerine kayıt olamıyor Batı Anadolu ve İstanbul’daki ihracatçı birliklerinden ihracat rakamları gerçekleşiyor. Eğer onlarda İzmir içinde sayılmış olsaydı serbest bölgede yaptığımız 2 milyar dolar ihracatı koyduğumuzda geri kalmış diye ifade edilen İzmir, bu rakamlara baktığınızda başarılı bir konumda. Burada önemli olan üretmek, istihdam sağlanacak ortamın yaratılması. Bu ortam yaratıldığı müddetçe Türk sanayici her zaman için önünü görebildiği müddetçe yatırım yapacaktır” diye konuştu.

‘KENTİMİZ İÇİN ÖNEMLİ’

Düğünlerin pandemi tedbirleri kapsamında gerçekleşmemesinin ardından abiye ve gelinlik sektörünün olumsuz etkilendiğini ve yeniden normalleşmenin umut ışığı doğurduğunu belirten  Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “Düğünlerin başlamasıyla hareketlilik başladı, sektör Kasım ayında yapılacak fuarı dört gözle beklemektedir. Fuarlar, ticareti geliştirmek için önemli unsurlardan bir tanesi. Normalleşme ile konfeksiyon ve tekstil sektörü ihracatta parlak dönemlere geri dönüyor. Aynı zamanda fuarlarımızı fiziksel olarak yapmaya başladık. Hazır giyim ve tekstil sektörüyle yan sanayi ve makina sektörü birbirinden ayrılmaz bir bütün. Derneğimizin destekçileri arasında yer aldığı İZFAŞ tarafından dördüncüsü organize edilen Fashion Prime Fuarı, IF Wedding Fashion Fuarı gibi tüm paydaşlarımızın desteği ile dernek olarak büyütmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl makine bölümünün ayrılarak İZGİ Fuarcılık tarafından Fashion Tech Fuarı adı altında yan holde aynı tarihlerde gerçekleşecek olması fuara büyük bir ivme kazandıracak. Kentimiz ve bölgemizde önemli markalar üreterek tüm dünyaya ulaştırılmaktadır. Doğal kümelenmenin olduğu kentimizde bu fuarların gerçekleştirilmesi kentimiz için çok önemlidir” dedi.

‘2021 HEDEFİ 1,5 MİLYAR DOLAR’

Fuar kültürünün sanal bir zeminde olduğunu belirterek sözlerine başlayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, dijitalleşme, sürdürülebilirlik üzerine çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sertbaş, “  Pandemide gördük ki trend bu. Dijitalleşme ve sürdürülebilir üretimin çok önemli olduğu fikrine sahip olduk. Bu yönde birçok çalışmalar yaptık. Fuarların tamamı dijitale döndü. Ama sektörümüz dokunulması gereken, hissedilmesi gereken bir sektör. Kendi adıma söylüyorum dijitalde başarılı olduğumuzu düşünmüyorum. Dört gözle fiziksel fuarları bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.  Sertbaş,“Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak 2021 hedefimiz 1,5 milyar dolar koyduk. Bu rakamlara ulaşmak için bu tür fuarlara ihtiyacımız var” açıklamalarında bulundu. Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özpehlivan da, “Konfeksiyon yan sanayicileri derneği olarak ilk günden bu yana Fashion Prime Fuarı’nın bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. İnanıyorum ki bu yeni konseptiyle çok daha başarılı bir fuar gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

  Haber: Beyza Öztürk