Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri de düğün salonu işletmecileri. 22 yıldır İnciraltı’nda hizmet veren sektörün tanınmış isimlerinden Bordo Restoran ve Düğün Salonları Sahibi Ahmet Fidancı, hükümetin önlerini görmesini sağlayacak bir açıklama yapmasını istedi. Fidancı, devletin kendilerine kira ödememeleri yönünde bir açıklama yaptığını belirterek, “Bu açıklama yeterli değil. Biz kirayı ne zamana kadar ödemeyeceğiz? Hali hazırda kaporalarını geri isteyen düğün sahipleri var. Bizim önümüzdeki Temmuz ve Ağustos ayında hizmet verip vermeyeceğimizle ilgili bir açıklama yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu. Fidancı, 22 yıllık bir işletme olarak sürekli olarak 11 personel çalıştırdığını ifade ederek, “Yaz aylarında çalışan personel sayımız iki katına çıkabiliyor. Sektörümüz perdecisinden nikah şekeri hazırlayanına kadar çok farklı iş kollarını ilgilendiren bir sektör. Düğünlerin durması, zincirleme bir şekilde sayısız iş alanını ve çalışanı etkilemekte. Bu nedenle yaşadığımız durumla ilgili bir duyarlılık bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

İşletme olarak meslektaşlarının da kendisinin de orkestra, fotoğraf stüdyosu dahil sektörle paralel bir çok iş alanıyla anlaşmalar yaptıklarını belirten Fidancı, “Bunun yanı sıra faturalar gelmeye devam ediyor. Bu faturaları tıkır tıkır ödüyoruz. Meslektaşlarımızla görüşüyoruz; ama bir şeye karar veremiyoruz. Düğün sahipleri durmadan düğün iptal ediyorlar. bir sonraki yıla düğün yapalım, diyenler var. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz” açıklamasını yaptı. Fidancı, yaz dönemi için programında 87 düğün olduğunu ifade ederek, “Bu düğünlerden 56’sının anlaşması duruyor. 31 tanesi iptal etti şimdiye kadar. Kaporayı ödememiz için bize tebligat gönderenler var. Başka meslektaşlarım için de bu durum geçerli. İtibarımızı ayakta tutmak için çaba sarf ediyoruz” görüşünü aktardı.

SAHİPSİZ BIRAKILDIK

Devletin Temmuz ve Ağustos ayıyla ilgili bir açıklama yapmasını ve kendilerine gelen kapora ödemesiyle ilgili bir açıklama yapmasını beklediklerinin altını çizen Fidancı, “Bu koşullarda prestiji biten bir sektöre döneriz. Açıkçası kendimizi sahipsiz bırakılmış gibi hissediyoruz” ifadesine yer verdi. Kayıtlı oldukları İzmir Ticaret Odası’nın verdiği nefes kredisinden yararlanma imkanı bulamadıklarını kaydeden Fidancı, “Söz konusu kredi çok sınırlı kişinin faydalandığı bir kredi oldu. Hükümetimiz ve odalar kredi konusunda bir destek sunabilirler. Yoksa bu süreci atlatmamız pek mümkün görünmüyor” dedi.

DÜĞÜNLER OLSA BİLE ZARAR EDERİZ

Fidancı, salgın sürecinde gıdalara gelen yüzde 300’e yakın zamlara da değinerek, “Biz bu yaz döneminde şimdi düğün yapmaya başlasak bile herhangi bir kazanç elde edemeyiz. Açıkçası meslektaşlarımız da verdiği sözleri tutma peşinde. Hepsi bahçesine, salonuna ciddi masraflar yaptı. Şimdiyse ne yapacağını bilmez vaziyette bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Fidancı, sektörün geleceği konusunda da umutlu olmadığını anlatarak şöyle konuştu: “Çalgılı ve yemekli düğünlerin sona erme ihtimali var. Sadece nikah törenlerinin olduğu bir ortamı görebiliriz. Bu durum, düğün salonlarının yüzde 60’ına yakının kapanmasına neden olabilir. Sektörün ayakta kalması ve yarattığı ekonomik canlılığın sürmesi için radikal önlemlerin alınması lazım.” Mazlum Vesek / Özel Haber