1 Haziran tarihinde yasakların kaldırılması ve düğün gibi organizasyonlara izin verilmesini heyecanla beklediklerini açıklayan İzmir Fotoğrafçılar Odası (İFOD) Başkanı Murat Yavuz, sektörün kaderinin açıklanacak karara bağlı olduğunu belirtti. İFOD Başkanı Yavuz, "1 Haziran'da açıldık açıldık, açılmazsak yandık demektir" sözleriyle esnafın kaygısını dile getirdi ve "Bizim bu borçlardan kurtulup normale dönmemiz en 2025 yılını bulacak" dedi.

ERKEN KAPANDI’

Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen yeni normalleşme dönemine dair beklentilerini Ege Telgraf ile paylaşan İzmir Fotoğrafçılar Odası (İFOD) Başkanı Murat Yavuz, "1 Haziran itibarı ile düğün sezonu açılacak ve yüzde 90 yasaklar da kaldırılmaya başlanacak. Düğünler ve sünnet, kına, nişan gibi diğer organizasyonların başlamasını bekliyoruz. Eğer bir sıkıntı yaşanır ve bu yasaklar kalkmaz, düğünler de başlamaz ise bizim sektörümüzün tamamı dip yapacak durumda. Biz zaten geçen seneyi kaybettik. Sezon geç açılmıştı ve erken kapanmıştı. Belki 2020'de Eylül ayında değil de 15 gün daha sonra sezon bitti deselerdi, biz de, düğün yapanlar da bir nebze olsun rahat ederdi. Geçen sene bu işten para kazanan, beklentisi olan herkes mağdur oldu. Sadece fotoğrafçılar değil, düğün salonu işletmecileri, müzisyenler, organizasyoncular, çiçekçiler, gelinlikçiler, pastacılar, gibi bir çok iş kolu darbe aldı. Odamızın üyeleri zor bir dönem yaşıyor. Fotoğrafçılarda esas sıkıntıyı yaşayan kent merkezindeki semtlerde kirası yüksek olan esnaflar oldu. Çankaya'da yirmi senedir herkesin gelip gittiği, bilinen dükkanımızı kapatmak zorunda kaldık. Ve bunun yerine yakınımızdaki iş hanında daha uygun fiyatlı, küçük bir işyerine taşındık. Kiramız çok yüksekti. Ayda 15 bin lira kiralar, stopaj ve diğer faturalar derken bu işin altından kalkamadık. Dükkanlarımız hafta sonları kapalı. En son 17 günlük zor bir kapanma süreci yaşadık. Zaten düğünler ve diğer toplu organizasyonlar yasaktı. Biz bu parayı kazanamıyoruz ki. Bizim gibi merkezde iş yapan esnaf 1,5 yıldır aynı zor durumu yaşıyor. Tüm fotoğrafçılar zorluk içerisinde. Biz sektör olarak bu düğün sezonundan yana büyük beklenti içerisindeyiz. Eğer bu dönemde aynı zorlukları yaşarsak bittik demektir" diye konuştu.

DERMAN OLACAK’

Haziran ayından sonraki sürece dair de tahminlerde bulunan İFOD Başkanı Yavuz, sadece fotoğrafçılık yapan işyerlerinin değil, tüm esnafın zor durumda olduğunu belirtti ve şunları kaydetti: "Geçtiğimiz süreçte esnafa yardım adı altında açıklanan paketler oldu. Evet, böyle bir yardım gelmedi de, bize şu anda 300 lira dahi gelse kabul edip şükredecek haldeyiz. Esnafa gelecek 300 lira bile derman olacak. Rakamın artık önemi kalmadı. İlk başta bin lira açıklandı, trajikomik rakamlar demiştik. Ama şimdi esnaf o bin lirayı dahi arar oldu. Bin liradan, üç bin liradan bahsediliyor. Bu şu an için esnaf açısından çok büyük para. Fakat olması gereken destek bu değil. Kira affından bahsedildi, böyle bir şey de yok. Sadece 750 lira ile 1500 lira arasında bir destek sunuldu. Biz yasakların olduğu Cumartesi ile Pazar günleri de kiramızı ödedik. Şimdi gözümüz Haziran ayında bu yasakların kaldırılmasında. Düğünler başladığında yoğun bir sürece gireceğiz. Ama yeter ki açılsın da yoğunluk yaşarız, dert değil diyoruz. Yeter ki para kazanalım diyoruz. Düğünler normal şekilde yapılacak ama 1 Haziran için de hazırlıklar devam ediyor. Şu anda hangi koşullarda ve hangi kısıtlamalar eşliğinde izin verilecek, buna dair görüşmeler sürüyor. Bizim gözümüz kulağımız da gelecek bu haberde. Tahminimiz kişi sayısı, saat, salon kapasiteleriyle ilgili yeni kurallar gelecektir. Biz çalışmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl yaz kapanıp Eylül ayı başladığından bu yana elde avuçta ne varsa tükettik, borçlandık. Sadece biz fotoğrafçılar değil, tüm esnaf devlete borçlu durumda. Ya vergi borcu, ya SGK prim borcu olanlar var ve esnaf hacizlik durumda. Kime giderseniz gidin, borçlarını ödeyemeyen mükellefler hacizlik olmuş vaziyette. Gelecekten yana kaygılıyız. Pandemi bugün bitti dense, yarın her şey eskisi gibi normale dönse bile, bu esnaf ancak beş yıl sonra kendisini toparlar. Maskeleri çıkarttık, sıkıntı yok deseler de borçlu durumdaki tüm esnaf en az 4-5 yıl devlete borcunu ödemekle uğraşacak. En iyi ihtimalle 2025 yılında toparlanırız. Pandeminin durumunu yaşayarak göreceğiz." ERMAN ŞENTÜRK / ÖZEL HABER