Demografik yapısı, dikey ve yatay mahalleleri, ülkemizin hemen her kesiminden gelen insanlarıyla kentin kültür mozaiği... ‘Arabada Başkan Var’ isimli yazı dizimizin bu seferki konuğu İzmir’in mobilya başkenti ve her gün gelişmekte olan güzel ilçesi Karabağlar oldu. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, çalışmalarını ve gelecek hedeflerini anlattı; Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Suphandağlı, Yazı İşleri Müdürü Aycan Suphandağlı ve muhabir Yağmur Daştan’ın sorularını samimiyetle yanıtladı. karabaglarin-cehresi-degisecek

Karabağlar’da ikinci döneminiz. İkinci kez göreve gelmenizin üzerinden de yaklaşık üç yıl geçti. İlk dönem ve ikinci dönem arasında ne gibi farklılıklar var? Bu süreci nasıl geçirdiniz?

İlk döneme göre ikinci dönemimizde ekonomik istikrar anlamında daha rahat bir süreç geçirdik ancak tam olarak rahatladık da diyemem. Karabağlar Belediyesi, dar ve sıkıntılı bir bütçeye sahip. Bu dönemde ayrıca başımıza bazı sıkıntılar geldi. İki yıl süren pandeminin yanı sıra deprem ve sel olayları da yaşadık. Tüm bu yaşananlara rağmen projeler açısından baktığımızda çalışmalarımızı aksatmadan sürdürdük. Mobilya Akademi, Nasreddin Hoca Çocuk Merkezi, Yıldız Kenter Kültür Merkezi, Kibar Belediye Hizmet Kompleksi, çeşitli parklar ve yol yapımları... Çalışmalarımızı yavaşlatmadan devam ettirdik. Özellikle pandemi döneminde en çok önem verdiğimiz konulardan biri temizlik oldu. Bu nedenle de hem personel hem de vatandaşımıza yönelik önlemlerimizi aldık. İyi mücadele verildi. Çok büyük aksaklık yaşamadan sıkıntıları atlattık.

Pandemi döneminde esnaf en çok yara alan kesimlerden biri oldu. Bu süreçte esnaf ve vatandaşa yönelik ne gibi çalışmalar yaptınız?

Pandemi koşulları nedeniyle birçok işyeri uzun süre kapandı. Birçok esnaf günlük kazancı ile geçimini sağlarken, böylesi bir koşulda yaşananlara duyarsız kalmamız mümkün değildi. Belediye olarak esnafımızın her zaman yanında olmaya gayret ederek, sorunlarını çözmeye çalıştık. Sadece esnafımıza değil, zor durumda olan her kesime kucak açmaya çalıştık. Karabağlar’da uzun süredir devam eden sosyal destek kartımız var. Şu anda ortalama 2 bin 400 aileye aylık yardımda bulunuyoruz. Kartımıza aylık olarak yükleme yapılıyor, onlar da bu bakiyeyi ihtiyaçları doğrultusunda kullanıyor. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Özellikle pandemi döneminde bu proje çok büyük fayda sağladı. Sosyal destek kartının yanı sıra doğrudan gıda yardımlarımız da oldu.

Pandemi ve ekonomik kriz toplumu etkilerken yerel yönetimler de nasibini aldı. Karabağlar’da son durum nedir? Özellikle kentsel dönüşümün ön planda olduğu bir ilçe olarak, pandemi ve ekonomik kriz Karabağlar’ı ne kadar etkiledi?

Pandemi sürecinde başlamış olduğumuz projeleri aksatmamaya çalıştık ama yeni yatırımları da öteledik. Zaman zaman bazı konularda daha bile fazla yatırım yaptık. Örneğin, araç alımları yaparak, makine parkımızı güçlendirdik. Bütçemizi istikrarlı bir şekilde kullanmaya çalıştık. Ekonomik krizin bize etkisi önümüzdeki aylarda daha çok hissedilecek. Özellikle bütçemizde ön gördüğümüz artış en fazla yüzde 20 civarında. Türkiye’deki en son enflasyona bakarsanız yüzde 48 ila 50 arasında. Bu da, gelirlerde o oranda bir düşüş yaşanacak ve haliyle bütçemizi etkileyecek demektir. Sanırım diğer bütün belediyelerde olduğu gibi bizde de yılın ikinci yarısında ek bütçe yapma ihtiyacı doğacak. Ek bütçe yaparak denge sağlamaya çalışacağız. Şu anda sadece tedbir alabiliyoruz. Pandemide olduğu gibi öteleyeceğimiz işleri daha sonraya bırakıyoruz. Zorunlu olarak yapılması gereken eksiklerde bir aksama olmaması adına bu yolu seçmek durumundayız. Karabağlar Belediyesi’nin bir alışkanlığı var; göreve geldiğimden beri, 7 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, zaten tasarruftayız. Sloganımız, ‘Karabağlar değişiyor, gelişiyor.’ Gelişmekte olan bir ilçe olarak emin adımlarla gitmezsek kontrolü kaybeder ve sıkıntı yaşarız. O nedenle daha temkinli adımlar atıyoruz.

Karabağlar’da ivedilikle çözülmesi gereken konu sizce ne?

İlçemizin modernleşmeye ihtiyacı var. Bence en önemli konu bu olacak. Bunun içinde kentsel dönüşüm ve o alanların yenilenmesi var. Yaklaşık 700 hektar dönüşümde, 2 bin hektar da yenilemede. Bu 2 bin hektarın bin hektarı düzgün yapılaşmış, kalanının da yenilenmeye ihtiyacı var. Planlar yapıldı, şimdi uygulamaya geçildi. Uzundere’de çalışmalar başladı. Bakanlığın 540 hektarlıkta yürüttüğü dönüşüm devam ediyor. Bir diğeri de Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın Mahalleleri’ni içeren dönüşüm alanı. Oradaki çalışmayı biz yürütüyoruz ancak bakanlık da kontrol ediyor. Projemiz şu anda bakanlıkta onayda. Onaylandıktan sonra da uygulamamız lazım. Belediye olarak imar uygulamalarını da sürdürüyoruz. İmar uygulaması mevcut planların hayata geçmesini sağlayacak. Bunlar zaman alacak işler. Bir yılda, iki yılda bitecek işler değil; 5 ila 10 yıl sürecek projeler. Ancak 10 yıl sonra Karabağlar farklı bir noktaya doğru yol alacak ve modernleşecek. Planlı gelişen bir kent olmamız lazım olduğu için altyapımızı oluşturduk. Karabağlar’ın bir şansı da gelişmeye ve modernleşmeye müsait bir ilçe olması. Biz de bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. karabaglar-hizmet

Yapmak istediğiniz ve şu ana kadar yapamadığınız bir proje var mı?

Karabağlar zor bir ilçe, kolay bir ilçe değil... Geriye dönme şansımız da yok; bu kent yeniden planlansa ya da yeniden yapılaşmaya yeni açılacak alanlarınız olsa çok daha farklı adımlarımız olur ama Karabağlar 2 bin 700 hektarı dolu dolu bir ilçe. Yaklaşık yüzde 50’miz kaçak yapılaşma. Yapmak istediğimiz bunu dönüştürüp modern hale getirmek. Dönüşüm kendi dinamiklerimizle olacak. Biraz zamana ihtiyacımız var. Bu da planlar uygulandıkça ortaya çıkacak.

Karabağlar’da ulaşım sıkıntısı ne durumda? Sorunlar nasıl çözülecek?

Bizim de bu konuda birtakım taleplerimiz var ancak Büyükşehir’de şu aralar mali yönden sıkıntıda. O nedenle onlar da beklemeye aldı. Karabağlar’da açılması gereken birkaç bulvar var. Eskiizmir Caddesi’nde Zincirlikuyu’dan Dostluk Bulvarı’na bir bağlantı yapılması, 5714/1’de ve Sırrı Atalay Caddesi’nde açılacak bulvarlar var. Battı ve çıktıların da yapılması gerekiyor. Bu projeler gerçekleşirse Karabağlar’da iç ulaşım açısından aksaklıklar olmayacak.

İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, TOKİ'nin konut yapmak istediği, İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüsünün de yer aldığı, Uzundere'deki 90 hektarlık araziye ilişkin hazırlanan planların yürütmesini durdurdu. Bu süreç şu anda ne noktada?

Buraya konut değil üniversitenin yararlanması için sosyal tesis alanları yapılmasını istiyoruz. Şehir Plancılar Odası’nın açtığı son davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun kararını TOKİ ve bakanlık verecek ancak yargı kararlarının dikkate alınması lazım. Vatandaş buranın üniversite alanı olmasını istiyor. Karabağlar’a bir üniversite yakışmaz mı! Burada üniversite olursa bölgeyi tamamen etkileyecek, alanın ve ilçenin gelişmesine büyük katkı sağlayacak. Buraya konut yapılmasına gerek yok. Zaten biz de gerek olmadığı için karşı çıkıyoruz. Onlar da ‘Vatandaşa kura çektik, ne olacak?’ diyorlar. Diğer alanda yapılan konutlar verilsin, buraya üniversite yapılsın. Kötü bir şey söylemiyoruz...

Karabağlar kırsal alanlarıyla da meşhur bir yer. Özellikle geçtiğimiz günlerde yaptığınız bir açıklamada, Kavacık Köyü’nün geleceğin Şirincesi olacağını söylediniz. Neler yapıyorsunuz? Kavacık Üzümü’nün değerlerinin korunması geliştirilmesi için neler yapılıyor?

Dokuz Eylül Üniversitesi ile Kavacık Kentsel Gelişim ve Tasarım projesi hazırladık. Kavacık’ı geleceğe dönük daha planlı ve projeli bir gelişmeye doğru yola çıkaracağız. Bu çerçevede ilk olarak 10 ila 15 gün içinde Kavacık Meydan Projesi’ne başlayacağız. Arkasından çevredeki yapıların cephe iyileştirilmesi için adımlarımız olacak. Kavacık doğal sit alanı olduğu için koruma planı yapılması lazım. Her noktayı planlayarak Kavacık’a doğru bir yön vermeye çalışıyoruz. Var olan dokuyu daha iyileştirmeye çalışacağız.

Karabağlar Belediye Başkanı olarak iki dönemdir başarıyla görev yapıyorsunuz. 3’üncü dönemi de düşünüyor musunuz?

Üçüncü dönemi düşünüyorum. Karabağlar sorunu da çözümü de çok olan bir yapıya sahip. Zaman çok hızlı geçiyor... Yaklaşık 500 bin nüfus ve 2 bin 500 hektar alanlık yerleşim alanına sahip bir ilçeyiz. Biraz daha çalışmam gerektiğini düşünüyorum. O nedenle ilçemize bir dönem daha hizmet etme arzum var.

İlk durağımız: Mobilya Akademi

Başkan Selvitopu ile ilk durağımız Mobilya Akademi oldu. Sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için hayata geçirdikleri proje hakkında bilgiler veren Selvitopu, “Karabağlar’ın ismi artık mobilya ile özdeşleşti. Karabağlar Belediyesi olarak da bu konuya ilgisiz kalmamız mümkün değildi. Geldiğimiz günden beri esnaf odamızla çok sıkı bir ilişkimiz ve iş birliklerimiz var. Bu çerçevede sektörümüze destek olabilmek adına bu merkezi hayata geçirdik. Mobilya sektörünün şu anda ara eleman konusunda sıkıntısı var. Bu merkez mobilya sektörüne ara eleman yetiştirecek. Ayrıca tasarım atölyemizle birlikte de çalışmalarımıza farklı bir boyut kazandıracağız. Sektörün sorunları burada tartışılacak ve çözümler üretilecek. Mobilya Akademi, mobilya sektörünün merkezi olacak” dedi.

İkinci durağımız: Nasreddin Hoca!

Karabağlar’daki ikinci durağımız uzun süre kentte tartışmalara neden olan Nasreddin Hoca heykelinin altına yapılan Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi oldu. Nasreddin Hoca heykelinin artık bir heykelden çok daha fazlası olduğunu söyleyen Başkan Selvitopu, şu ifadeleri kullandı: “Merkezimiz tam kapasiteyle ve randevulu sistemle çalışıyor. Arkadaşlarımız ziyaret eden çocuklarımıza ayrıntılı bilgi veriyor ve onların çok sayıdaki deney istasyonundan yararlanmasını sağlıyor. Zemin katta havacılık ve uzay sergisi var. Bir üst katında kütüphane, bilim merkezi, bilim araçları var. Üçüncü katta da sanat galerisi tabi ki kafeteryası var. Anfi tiyatrosu var. Çocuklarımız burada hem hoş vakit geçirecek ve uzayı inceleyecek” dedi. Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi’nin karşısında kalan kısma bir de spor merkezi yapmayı planladıklarını aktaran Selvitopu, “Dokunuşlarımızla Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı sosyal donatı alanlarıyla bütünleşecek. Adeta bir vaha gibi olacak” diye konuştu.

Üçüncü durak: Yıldız Kenter!

Üçüncü durağımız Yıldız Kenter Kültür Merkezi. Başkan Selvitopu, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nden ardından ikinci büyük merkezi Karabağlar’a kazandırdıklarını söyledi. Tahsin Yazıcı Mahallesi’nde bulunan ve 6 bin 600 metrekare alana sahip merkezde çok amaçlı tiyatro salonu, otopark, taziye salonu, mescit, derslikler, kafeterya, spor salonu, eğitim salonları, çocuk oyun odası, seminer odası, çocuk ve gençlik danışma merkezi, nikah ve konferans salonlarıyla düğün salonu yer alıyor...

Son olarak, Karabağlar’a bir mesaj...

Karabağlar, iyi yolda, modernleşme yolunda... Her geçen gün yapılan projeler ve bu projelerin birbiriyle entegre olmasıyla daha farklı bir noktaya gideceğiz. Daha yaşanabilir ve modern bir Karabağlar olma noktasında hızla ilerliyoruz. Bunu daha d ahızlandırma arzusundayız. Umarım ki bu hedeflerimizi de kısa zamanda gerçekleştiririz. Ancak bunu tek başına Karabağlar Belediyesi olarak yapamayacağımızın da bilincindeyiz. Bütün kurumları da harekete geçerek Karabağlar hak ettiği yeri alacak. YAĞMUR DAŞTAN / ÖZEL HABER
Editör: TE Bilisim