2 TL'den satılan boyoz ve gevrek 1 Ekim’den itibaren 2.5 TL'ye satılacak. İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, artan maliyetleri gerekçe göstererek zam yapmak zorunda kaldıklarını söylerken, "Geçen sene 80 liraya aldığımız un, 230 liraya yükseldi. Yine geçen yıl 18 litrelik çiçek yağı 125 liraydı. Bu sene 265 TL civarında. Bunlar toptan fiyatlar. Bu pahalılık karşısında biz ne yapabiliriz. Çok üzgünüz. Zam yapmak istemiyoruz aslında çünkü işler azalıyor. Girdiler, işçi maliyeti, kira maliyeti her şey çok arttı. Asgari ücret bile alamayan vatandaşlar var. İnanın bu duruma çok üzülüyoruz" dedi. Diğer yandan Tüketici Hakları Federasyonu İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan da “Zamlar her geçen gün vatandaşın belini büküyor. En üzücüsü temel haklara erişimin zorlaşması. Barınma, yeme, içme gibi temel ihtiyaçlarda dahi büyük zorluklar var. Normal şartlarda yaz aylarında özellikle gıda enflasyonunda bir düşme beklenir. Ama ne yazık ki ülkemizde genellikle sürekli bir artış eğiliminde. Bu eğilimin son olanların ardından düşeceğini düşünmüyoruz. İndirim günlerini takip ediyor, beş kuruş için uzun kuyruklarda bekliyor insanlar. Adeta daha zor günleri beklediğimiz bu zaman dar gelirli vatandaşlar için çok zor” açıklamalarında bulundu.

‘İŞSİZLER NE OLACAK?’

İzmirliler de zammı tepkiyle karşıladı. Tasarımcı olarak çalışan Erçim Çalpan, “Biz artık boyoz ve gevrek yiyemeyeceğiz. Parası olmayan, pandemiden işsiz kalan onca insan var. Bu şekilde nasıl olacak? Bu insanların bir simit bir boyoz alması bile zorlaştı. Kiminin kahvaltısı, nerdeyse öğünü simit ayran. Şimdi ayranda pahalı hoş. Atıştırıp açlığımı geçiştireyim diyemeyecek kimse. Türkiye’de buğday ürünlerinin zamlanmasını anlayamıyorum” dedi. Emekli olduğu halde iş yaşamına devam eden Hilal Mutlu ise, “Zamlara artık alıştık. İnmiyor her şeyin fiyatı yukarı çıkıyor. Faturalar zamlı, ev kiraları zamlı, su zamlı en sonunda simit ve boyoz da zamlanmış. Bu şekilde ne yapacağız bilmiyoruz. Asgari ücret, kiralar ortada. Pazara çıkamayan vatandaşlar var. Kalan sebzeyi meyveyi topluyorlar. Herkes her şeyi hesaplar oldu. Bu zamlar herkesi üzüyor artık. Yüzde elli değil, yüzde yüz de deseler şaşırmayacağız neredeyse. Kimseden zamma ses bile çıkmıyor" diye konuştu.

‘ÖĞRENCİ MUTSUZ’

İzmir'de yüksek öğrenimini yapan öğrenci Şevket Cavcav ise "Hem okuyorum hem müzik yaparak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Öğrenci olmak zor. Barınmak ayrı dert, iki gün sonra cebinizde para kalacak mı korkusuyla okuyorsunuz? Ev fiyatları almış başını gitmiş. Yurt sorununu anlatmama gerek bile yok. Zamlar en çok geliri olmayan bizleri vuruyor. Ek işler yapamadık zaten. Pandemiden dolayı müzik yapamadım. Birikimim olmadı. Öğrenci genelde hizmet sektöründe barınıyor. 2 yıldır hiçbir gelişme yapamadık. Şimdi duyduk ki simit ve boyoza da zam geliyor. Biz gerçekten bu şekilde ne kadar daha direneceğiz inanın hiç bilemiyorum. Öğrencilerin en çok tükettiği şeyler bunlar” ifadelerini kullandı. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber