Korona virüs salgını ile mücadele eden dünya, uzmanlara göre yakın gelecekte çok daha büyük bir sorunla yüzleşecek. Uzmanlara göre ana sorun; küresel iklim krizi… Yaşanan süreçte gıdaya olan ihtiyaç çok daha artmış durumda. Şimdiden etkileri görülen gıda sıkıntısı cepleri yakmaya devam ediyor. Uzmanların son tarih olarak 2030’u işaret ettiği çevre felaketinin en fazla etkilendiği ve etkileyeceği alan birçok rapora göre tarım olacak. Ülkelerin bu alanda izlediği politikalar iklim krizini etkiliyor, çünkü orman, mera ve sulak alanlarda yapılan yanlış uygulamalar iklim değişimlerine neden oluyor. Bu değişimin en çok tarımı etkileyeceğini söyleyen pek çok uzman var. Peki vatandaşlar evlerinde oluşan besin atıklarını geri dönüşüme kazandırabilir mi? Diyetisyen Sueda Akkaş , “Günümüzde gıda atıklarının çevreye verdiği zararla birlikte dünyada birçok insan besin yetersizliği ile mücadele ediyor. Bu nedenle atık gıdayı azaltmak için çaba gösterilmeli. Evlerimizde besin atıkları fazla oluyor. Besinlerin bazen renginden bazen şeklinden dolayı kullanılamayacağı düşünülüyor ya da kişiler tüketeceğinden fazla besin alıp en sonunda çöpe atıyor. Bunun alternatif yolları bulunabilir. Hem de sağlıklı besin maddelerinin geri dönüşümü bizleri virüsün olduğu bugünlerde sağlığımızı korumak için olumlu etkileyecektir ” ifadelerini kullandı.

‘EN FAZLA EKMEK’

En fazla israf edilen ve evde tüketilen ürünleri aktaran Akkaş, “ İlk sırada ekmek var. Bayat ekmeklerin birçok kullanım alanı var. İlk olarak bayat ekmekleri  kurutarak blenderize edip köfte yaparken kullanabilirsiniz.  Kıtır ekmek sevenler kruton ekmek yapabilir. Bayat ekmekleri küp şeklinde doğrayıp, dilediğiniz baharatlar ve bir kaşık zeytinyağı ile karıştırdıktan sonra fırına verebilirsiniz. Diğer kullanım alanı ise ekmekleri ufak parçalara ayırıp tavaya koyup üzerine  yumurta, süt, peynir, biber karışımı ilave edilerek tavada sağlıklı bir börek oluşturabilirsiniz” dedi.

‘ŞEKER YERİNE…’

Ayrıca kış mevsiminde kullanılan ürünlerin geri dönüşüme kazandırılmasının sağlık için önemini vurgulayan Akkaş , “ Özellikle kış mevsiminde oldukça fazla kullanılan portakal ve limon kabukları çöpe atılıyor. Aslında limon ve portakal  kabuklarını blenderize ederek ya da rendeleyerek keklerinize ekleyebilirsiniz. Diğer bir kullanım alanı ise limon ve portakal kabuklarını iyice yıkadıktan sonra kurutup, demleyerek kendinize çay yapabilirsiniz. Mevsim meyvelerinden elma da çok sık kullanılan bir meyve. Elmanın kabukları ile kendinize bitki çayı hazırlayabilirsiniz. Elma kabukları, çubuk tarçın, 1-2 adet karanfil ile bitki çayınız hazır. Sebze atıkları da oldukça fazla havuç, kabak vb. sebze atıkları ile bayat ekmeklerinizi birleştirdiğinizde şahane sebze köfteleri elde edebilirsiniz. Fazla olgunlaşmış domatesler ile dilediğiniz baharatları  ekleyerek  bir domates sosu hazırlayabilirsiniz. Bu sosu tencereye alıp içerisine köftelerinizi koyup pişirebilir ya da makarnanızın üzerine ekleyebilirsiniz. Dolapta uzun süre kalmış meyveler çok fazla olgunlaşmış hatta kararmış olabiliyor. Örneğin; olgunlaşmış bir muzu kesinlikle atmayın. Kurabiye, kek  gibi tariflerde şeker kullanmak yerine olgun bir muzu püre haline getirerek kullanabilirsiniz” dedi.

 ‘ALTERNATİFLER’

Bunun yanı sıra israfın artık durdurulması gerektiği mesajını veren Akkaş,   “Yeşillikler de maalesef dolapta kısa sürede bile bir kısmı sararabiliyor ve  hemen  tamamı atılıyor. Bu şekilde olan yeşilliklerinizi iyice kurutup blenderize edip daha sonra yemeklerinizde ya da salatalarınızda kullanabilirsiniz. Gıda atıkları değersiz olarak görülmemeli, atık gıdayı israf etmeyi. Bunun alternatiflerini oluşturma yolları araştırılmalı. Gıda atıklarını geri dönüşüme kazandırmalıyız ” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber