Alınan yeni pandemi kararlarını Ege Telgraf'a değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Kısa Çalışma Ödeneği ve işten çıkarma yasaklarına dair konuştu. Sarı “Yayınlanan son düzenlemeye göre işten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı, Kısa Çalışma Ödeneği ise 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı. Aslında bu yeterli bir düzenleme değil. Çünkü bu, TÜİK tarafından açıklanan ve sahte olan işsizlik rakamlarını daha da artıracak. 31 Mart'ta Kısa Çalışma Ödeneği bitecek ve zaten yoksulluk değil, açlık sınırının da altında ödenen bu 1400 liralık rakam ortadan kalkmış olacak. İki ay sonra işten çıkarma yasakları bittiğinde de işsizlik tavan yapacak. Yaşadığımız pandemi koşullarında fabrikalar ilk günden bu yana işçileri yan yana, sırt sırta çalıştırdı ve üretimlerine hiç ara vermeden devam etti. 17 Mayıs’tan sonra birçok işveren işçilerine para ödemeden, sigortalarını yatırmadan çalıştıracak veya pandemiyi bahane ederek işten çıkaracak. Bugün işten çıkarma yasağı da doğru düzgün uygulanmıyor. Gerekçesiz olarak insanları fişleyen, damgalayan işverenler, bu boşluktan faydalanarak işten çıkarıyordu. Şimdi bu yasağın kalkmasıyla beraber, pandemi bahanesiyle birçok fabrikada yüzde 50'ye yakın oranda personel eksiltilecek.” iddialarında bulundu.

‘TALEPLERİMİZ VAR’

“Pandeminin yükü işçinin sırtına yüklenmesin” diyen Sarı “Hayat tamamen normale dönene kadar Kısa Çalışma Ödeneği devam etsin ve en az asgari ücret düzeyine çıkarılsın diye talepte bulunuyoruz. İşten çıkarma yasakları da aynen devam etsin diyoruz. Turizmdeki sezonluk çalışanlar ve tarım iççilerini de hesaba katarsak işsiz sayısı aslında 16 milyona dayandı. İŞ-KUR'a gidip kaydını yenilemeyen ya da iş arama umudunu yitiren gençlerimiz pandemi sürecinde iş aramaktan vazgeçmektedirler. Ve bunlar haliyle resmi rakamlara işsiz olarak yansımamaktadır. Bugün tarımdaki düşüş ve turizm beldelerindeki tesislerin halen kapalı olması işsizliği gün be gün artırmaktadır. Oysa yine resmi rakamlara bakıldığında 3 ay öncesine kadar 30 milyon kayıtlı çalışan varken bugün bu rakam 27 milyon seviyesine inmiş bulunmaktadır. Dolayısı ile devletin resmi kayıtlarına göre de işsizler ordusuna 3 milyon kişi daha katılmıştır. İşçi çıkarma yasağının yürürlükten kaldırılması ile birlikte, yani Mayıs ayının ortalarından itibaren bu rakam çok daha fazla artacaktır. Bu durum önümüzdeki günlerde yaşanacak korkunç tablonun da habercisidir. Belki turizm sezonu açılırsa, sezonluk çalışmaya başlayanların da etkisi ile bu tablo bir nebze olsun rahatlar gibi gözükecek. Ama şu bir gerçek ki, bundan iki ay sonra 17 milyonu aşkın işsiz ile karşı karşıya kalacağız. Durum ne yazık ki buraya doğru gitmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

‘PATRON DA MAĞDUR’

Bu durumun sadece çalışanları değil, patronları da zor durumda bıraktığını söyleyen Sarı “Patronlar da Kısa Çalışma Ödeneği’nin devam etmesini istemektedir. İlk kez bu noktada hem işçi, hem de işveren ortak bir noktada buluşmuştur. Bugün 50 kişilik bir işletmede 25 kişinin maaşını Kısa Çalışma Ödeneği yolu ile devlet ödüyorsa, bu insanlar yarın öbür gün ortada kalacaktır. Patronlar da en azından 1100 lira bile olsa, bu parayı işçiye devlet ödediğinden ötürü bir nebze olsun rahatlamıştı. Yani aslında hem işçi, hem de patronlar mağdur. Bu yüzden pandeminin tüm koşulları ortadan kalkana kadar işten çıkartma yasakları herhangi bir şart gözetilmeksizin tam anlamı ile uygulansın, hem de kod-29 uygulaması kaldırılsın. Kısa Çalışma Ödeneği de en az asgari ücret seviyesine çıkartılıp uzatılmalıdır. Biz bu uygulamalarının Mayıs'tan sonra da uygulanmasını talep ediyoruz. 83 milyonluk nüfusun 2,5 milyonu aşılanmışken, vakalar her geçen gün artarken, işyerleri tam anlamıyla açılıp üretime dönmemişken, pandemiyle boğuşan işçileri bir de işsizlikle ,imtihan etmek doğru değildir.” dedi. Erman Şentürk / Özel Haber