Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 26 Aralık 2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 396 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile imar barışından yararlanan hak sahiplerinden satın aldıkları yapı kayıt belgeleri için ek evrak istedi. Ancak, bakanlığın tebliğ ile belirlediği son müracaat tarihi olarak 31 Aralık tarihini duyurması sonrasında aftan faydalanmak isteyen halk için yeni bir sorun da kapıya dayandı. Başvuru için gerekli tüm evrakları tamamlamalarına karşın, bu kez eksik evrak gerekçesiyle işlemlerinin iptal edileceğini savunan binlerce hak sahibi sancılı bir süreçle karşı karşıya kaldıklarını savundu ve yapılan bu düzenlemenin ertelenmesi için başkent Ankara'ya çağrıda bulundu.

5 GÜN SÜRE TANINDI

İmar barışına rekor başvurunun geldiği başlıca iller arasında yer alan İzmir'de tapu sorununun en sık yaşandığı bölgelerden Karabağlar ilçesinde yayınlanan son tebliğ endişeye yol açtı. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 450 hektarlık Cennetçeşme ve Limontepe bölgesinde yaşayan 4 bin 500'ü aşkın hak sahibi son başvuru tarihine 5 gün kala gelen duyurudan ötürü adeta diken üstünde günler geçiriyor. Yaşadıkları sorunu Ege Telgraf aracılığı ile kamuoyuna duyuran ve kararın gözden geçirilmesi için çağrı yapan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, ikinci mağduriyetle karşı karşıya olduklarını belirtti. Dernek Başkanı Ecevit, kentsel dönüşümün ardından en büyük sorunları olan tapu konusu için yaşanan son gelişmelere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Şu anda iki ayağımız bir pabuca girmiş durumda ve vatandaşlar kazandıkları haklarını kaybetmesin diye var gücümüzle ulaşıyoruz. 26 Aralık'ta yayınlanan genelgeye göre, yapı kayıt belgesi alan vatandaşların 31 Aralık'a kadar müracaat ederek ek evrak vermeleri isteniyor. Aksi halde bu evrakları vermeyenlerin başvurusu geçersiz sayılacak ve bulundukları arsaları alırken ödedikleri para da boşa gidecek. İmar barışına başvuranların bu işlemi mecburen yapmaları isteniyor. Yoksa tapu hakkımızı da kaybedeceğiz. Türkiye geneline baktığınızda 10 milyona yakın vatandaşın mağduriyeti söz konusu. Peki, Türkiye'de 10 milyona yakın vatandaş bu beş günde çevre müdürlüklerine nasıl başvuracak? Biz bu haberi duyar duymaz, bakanlığı, il müdürlüğünü ve diğer tüm birimleri tek tek aradık, genelgenin ne olup olmadığını öğrenmek istedik. Sadece bizim bölgemizde 4 bin 500 kişi bu sorunla karşı karşıya. Biz bu kadar insana nasıl duyuru yapacağız? Binlerce hak sahibi nasıl yetişecek? Hepsini geçtik, müdürlük bu kadar yoğunluğu, binlerce başvuruyu nasıl karşılayacak?"

VATANDAŞ EK SÜRE İSTEDİ

Dernek Başkanı Ecevit, kendilerine tanınan beş günlük süre zarfında tapu başvurularını tamamlamalarının imkansız olduğuna değinerek, "Riskli alan ilan edilen 540 hektarlık alanda resmi kayıtlara göre 5 bine yakın tapusuz vatandaş var. Düzenleme yayınlanıyor, nasıl olur da 5 gün süre sınırlaması konur anlamış değiliz. Bu işin ardında art niyet aramak istemiyoruz ama her şeyin bir usulü, esası vardır. Muhtarlıklara bir yazı gönderilir, evlerimize tek tek tebligat yapılır, anlarız. Karşımızda devlet var. Ama yapılan şeyi iyi niyetli ve kabul edilebilir bir durum olarak kabul edemeyiz. Bu başvuruyu tamamlayamayan hak sahibi tapusunu alamayacak, üstüne kentsel dönüşüm konusunda da tüm haklarını kaybedecek. Salı gününe yetişen yetişecek, yetişemeyen resmen ortada kalacak. Sadece bizim derneğimiz 80'e yakın evrak topladı. Bunu il müdürlüğüne teslim edeceğiz, ama 4 bin 500 kişinin kalanı ne yapacak? Bilgilendirme toplantısı yapıyoruz, sosyal medyadan duyurularda bulunuyoruz, fakat hiçbiri yetmez. Aramızda 200 bin, 300 bin lira para yatıran ve barış için gerekli tüm işlemleri tamamlayan arkadaşlarımız oldu. Onların ödedikleri bu paralar ne olacak? Biz resmi makamları kamu vicdanına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bunun adı yangından mal kaçırmaktır. 10 milyon kişiye tapu devirleri yapılacaksa bu beş günde olacak iş değildir. En azından iki ay süre konmalıdır. Tıpkı imar affında olduğu gibi iki yıl süre tanınabilir. Aksi halde, bu kadar vatandaşın yapı kayıt belgesi yanacak" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber