Korona virüs salgını nedeniyle 25 Mart'ta Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yeni yasal düzenlemeleri hayata geçiren Hükümet, yeni bir teklifle işten çıkarmaları yasaklamayı planlıyor. 62 maddeden oluşan yeni torba yasa teklifiyle geçici istihdam güvencesi getiriliyor. İş Kanunu'na eklenecek geçici madde ile her türlü işçinin sözleşmesinin işveren tarafından üç ay süreyle fesih edilmesi yasaklanacak. Cumhurbaşkanı fesih yasağı süresini altı aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Fesih yasağı boyunca işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilecek. Bu süre boyunca çalışana, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 39.24 lira nakit ücret desteği verilecek. 15 Mart’tan sonra işten çıkarılan ve yasal olarak işsizlik maaşı alamayanlara da günlük olarak aynı tutar ödenecek. Eğer işveren ücretsiz izne çıkardığı işçiyi çalıştırırsa ön görülen para cezasının 4 katı ceza uygulanacak. Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine taşınacak taslak metin için, siyaset dünyasından da değerlendirmeler geldi. Cumhur İttifakı’nın AK Partili ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekilleri taslağı olumlu bulduklarını söylerken, Millet İttifakı’nın Cumhuriyet Halk Partili (CHP) ve İYİ Partili vekilleri ise, ‘Karar doğru ama yeterli değil” dedi.

‘BEKLENTİLERİMİZ VAR’

Ege Telgraf’a konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kararın olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi. Beko, “Türkiye’de 5.5 milyon insan ekonomik anlamda gelirini kaybetti. Şimdilik bu işten çıkarılmama kararı önemli bir adımdır. Bunun dışında bizim de bir takım beklentilerimiz var… Zorunlu alanlar dışında çalışanlara ücretli izinler verilsin, işten atmalar tamamen yasaklansın. İşsizlik fonu sadece işsiz kalan işçilere verilsin. En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilsin. Devlet, çalışanların gelirini güvence altına alsın” diye konuştu. Taslak metnini ‘geç olmakla birlikte doğru bir adım’ olarak değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise, “Bu konuda atılması gereken adımları daha önce atabilselerdi iyi olurdu. Hiç olmazsa daha önce işini kaybedenlerin de çıkarılmamaları söz konusu olabilirdi. Patronlara o işçileri ileriki günlerde çok lazım olacak. İşçinin ileride hak kaybı yaşamaması için bu desteklere devletin ‘sosyal yardım’ olarak bakması gerekiyor. Destekler, İşsizlik Fonu’ndan maaş vermek olarak görülmemeli. O fon, normal dönemlerde kullanabilirdi ama olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Bu açıdan bakarak ilerlemek daha doğru olur” diye konuştu.

‘ÇOK GEÇ KALINDI’

Kararın gecikmeli olduğu konusunda görüş bildiren bir diğer isim de İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu oldu. Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir teklif sunduklarını hatırlatan Dervişoğlu, “Bu kanun tekliflerini muhalefet bu zamana kadar Meclis’e zaten sundu. Fakat iktidar kanadının sayısal çoğunluğu nedeniyle Meclis gündemine taşınmamıştı. Uygulamaları yerinde buluyoruz ama gecikmeli gerçekleşmesinden rahatsız oluyoruz. Eğer muhalefet partisi bu teklifi getirdiği için kabul etmiyorlarsa aynı teklifleri kendilerinin getirmesini ve bizim de kabul edeceğimizi ifade ettik. Şimdi bu teklifler tasarı haline gelmiş durumda. Eksikleri varsa giderilmesi için Meclis’te hem görüşlerimizi söyleyecek hem de gerekli önergeleri vereceğiz” açıklamalarında bulundu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir diğer isim de AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır oldu. Taslak metnin detaylarının ileriki günlerde daha da netleşeceğinin altını çizen Nasır, “Metni çok olumlu bulduk. Süreçte olması gereken, beklenen ve çok da yerinde bir karar. Bu noktada inşallah mağduriyetlerin tamamı giderilmiş olacaktır” dedi. Böylesi dönemlerde alınan her türlü kararı ülke için ‘olumlu’ olarak değerlendirdiğini söyleyen MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu da, “Evinde aş bekleyen, hastasına bakmakla, çocuğu ile ilgilenmekle mükellef olan milyonlarca çalışanımız var. Bunların bir anda işsiz kalması elbette ki doğru olmayacaktır. Bu nedenle hükümetin aldığı karar tamamen doğrudur. Bu kararın resmi olarak çıkarılması için sonuna kadar da destek olacağız” diye konuştu.

‘SORUNUN ÇÖZÜMÜ…’

Hem sağlık hem de ekonomi konularında alınan tedbirler için ‘taksit taksit’ benzetmesi yapan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, “Maalesef tavsiyelerimizi zamanında dinlemeyip gecikmeli olarak bir süre sonra zor duruma düştüklerinde yerine getiriyorlar. Ekonomik tedbirlere bakıldığında, açıklanan 100 milyar liralık paket son derece yetersiz ve hiçbir problemi çözmeyecek bir paketti. 450 ila 500 milyar liralık bir paket açıklanması lazım. Bu pakette de öncelik sıralamasının olması lazım. Öncelikle insanların karnını doyuracaksınız. Bunun için de doğrudan yardım yapmalısınız. İkinci olarak, özellikle küçük esnaf ve KOBİ’lerin problemlerini giderecek, onları ayakta tutacak tedbirlerdir. Bunlar özellikle kamu bankaları yoluyla faizsiz, uzun vadeli kredi imkanları ile sağlanabilir. Eğer KOBİ ve esnafı ayakta tutacak tedbirler almıyorsanız, onlar mecburen maliyetlerini düşürmek için işçi çıkaracaklardır. Şu anda da bunu yapıyorlar. Çalışmayan, kazanmayan bir işletme maaş veremez ama eğer o işletmeyi ayakta tutacak finansal desteği sağlarsanız o zaman işçi çıkarma sorunu kalkar. 3 ay süre ile işçi çıkarmayı yasaklayacaklar. Peki, bunun karşılığında işletme sahibine ne vereceksiniz? Burada atılması gereken adıma sondan başlıyorlar. Sorunun kaynağını ortadan kaldırmaları lazım. İşçi çıkarmayı yasaklıyorsanız, bunun karşılığında mutlaka esnafa ve KOBİ’lere finansal destek sağlamanız lazım. Bu finansal destek de laf değil, işler halinde olmalı” dedi.

"11 MARTTAN BERİ SÖYLÜYORUZ"

Bununla ilgili olarak Ege Telgraf Gazetesi’ne konuşan sendikalar, işten çıkarma yasağının yerinde bir düzenleme olduğu görüşünde. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işverenlerin çalışanlarını işten atmasının yasaklanması gerektiğini 11 Mart’tan bu yana sendika olarak dile getirdiklerini söyleyerek, hükümetin gelen tepkilere göre hamle yaptığını kaydetti. Memiş Sarı şunları söyledi :“DİSK olarak bunu bir aydır söylüyoruz. 12 Eylül cuntası geldiğinde bile ilk olarak işçilerin işten atılmasını yasaklamıştı. Cunta dönemlerinde bile uygulanan bu sistemin, karşı karşıya olduğumuz salgında hala devreye alınmamış olmasına şaşırıyoruz. Bir aydır bunun yapılması gerektiğini söyleyen tek sendika olduk. Sonunda yerine geliyor. Hükümet, insanlardan gelen tepkileri ölçüp tartarak hamle yapmaya çalışıyor” dedi.

‘SITMAYA RAZI ETMEK’

İşçilere, İşsizlik Sigorta Fonu’ndan verilen ücretin ise yeterli olmadığını söyleyen Sarı, “40 lira gibi bir parayla asgari ücretin yarısını bir kişiye verecekler. Bu bir anlamda, ölümü gösterip sıtmaya razı etmek aslında. Bu şartlarda kötü de diyemiyoruz fakat yaklaşık 132 milyar liranın bulunduğu bu Fon’dan insanlara asgari ücret düzeyinde de para rahatlıkla temin edilebilir. Bu anlamda taleplerimizi doğru iletmek ve arkasında durmak önem kazanıyor. Bunlar tek başına yeterli değil elbette” ifadelerini kullandı.

‘BU ADIM ATILMALI’

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) İzmir İl Başkanı Gültekin Şimşek de salgının yayılmasını azaltmak amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının, işyerlerinin kapatılmadan hizmetlerin aksatılmayacak biçimde uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma yöntemleri ile devam ettirilmesinin, ekonomi, işçi ve işveren açısından önemli olduğunu belirterek, “İşsizlik sorununun ülkemiz için önemli bir sorun haline geldiğini görmekteyiz. Sorunun daha da ilerlememesi adına Koronavirüs salgını bahanesiyle işçilerin işten çıkarılmalarının kesinlikle yasaklanmasını istiyoruz. Yani bu adımın atılması, bu taleplerimiz doğrultusunda çok yerinde olacaktır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni tip koronavirüsle mücadele çerçevesinde çalışma hayatına ilişkin alınan önlemleri önemsiyoruz” diye konuştu.

‘ARTTIRILMASI İYİ OLACAKTIR’

Süreçte çalışma hayatı başta olmak üzere pek çok alanda Cumhurbaşkanlığı himayesinde kurumlar tarafından gerekli düzenlemelerin hızla hayata geçirildiğini belirten Şimşek, “Bu süreçte önceliğimiz insan sağlığını korumak başta olmak üzere, işçiyi ve istihdamı korumak, ekonomiyi korumak olmalıdır. Emeğinden başka sermayesi olmayan emekçilerin işsiz kalması, maaşlarının ödenememesi, ücretsiz izne çıkarılması gibi konuları kesinlikle kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Bu sebeple, Kovid-19 ile mücadele sürecini hükümet-işçi-işveren birlikte, “Kazasız atlatabilmek” ve “Kurulu düzeni bozmadan”, panik yapmadan, en sağlıklı geçişi, özveri ve fedakarlık içerisinde birlikte başarmalıyız” diye konuştu.

‘ADİL BİR RAKAM DEĞİL’

Başkan Şimşek işçilere verilmesi gündem de olan 39.24 liralık ödeneğin ise yetmeyeceğini kaydederek, “39 liralık tutarın adil ve kabul edilebilir bir rakam olmadığını ifade etmek istiyorum. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin, bu süre zarfında sanki çalışıyormuş gibi alacağı bir tutarın işçilere ödenmesini talep ediyoruz. Mevcut hayat şartlarını idame ettirebilecek, insanların temel ihtiyaçlarını ulaşmasını sağlayacak tutarların kendileri için daha kabul edilebilir olacağını, rakamın arttırılmasının insanlık ile işçiler açısından iyi olacağını söylemek isterim” şeklinde konuştu.   Yağmur Gülü - Utkucan Akkaş / Özel Haber