Projenin pilot illeri İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa ve Kocaeli olarak belirlendi. Şubat 2023 depreminden etkilenen 11 ilden gelen başvurular ise talepler doğrultusunda değerlendirilecek. Projede yer almak isteyen 200 değişim elçisi, 200 operatör, 100 firma ve 100 mentör adayı için başvuru tarihi 05 Şubat 2024 gününe kadar uzatıldı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) "yeşil ve dijital dönüşüm" ihtiyacına yönelik modeller geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesini hedefleyen "İmalat Sanayinde Kadınların Güçlenmesine Yönelik Model Geliştirme Projesi" başladı. Projeyle firmaların dijital ve yeşil dönüşümüne destek verilirken, bu dönüşümün parçası olmak isteyen imalat sanayinde çalışan kadınlara teknik eğitim verilecek, işbaşı uygulamalarıyla kendini geliştirme olanağı sunulacak. Eğitim dönemi boyunca nakit desteği sağlanacak kadınlar, dijital ve yeşil dönüşüm haritası hazırlanan firmalarda istihdam edilecek.

“İmalat Sanayinde Kadınların Güçlenmesine Yönelik Model Geliştirme Projesi", BM Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Avrupa Birliği finansmanıyla gerçekleşecek. Projenin pilot illeri İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa ve Kocaeli olarak belirlendi. Şubat 2023 depreminden etkilenen 11 ilden gelen başvurular ise talepler doğrultusunda değerlendirilecek.
Projede yer almak isteyen 200 değişim elçisi, 200 operatör, 100 firma ve 100 mentör adayı için başvuru tarihi 05 Şubat 2024 gününe kadar uzatıldı. Projeyle ilgili sorular ve bilgi için [email protected] adresine başvurulabilir.

ÇEVRİM İÇİ EĞİTİM

Proje kapsamında yürütülecek çalışmalar ve başvurularla ilgili bilgi vermek amacıyla 17-19-22 ve 24 Ocak 2024 tarihlerinde çevrimiçi bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Bu toplantılarda UNDP Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Yöneticisi Pelin Rodoplu, UNDP Proje Yöneticisi Pınar Özel, TİSK Uluslararası İlişkiler ve Projeler Direktörü Pelin Öztürk Yudu, MEXT Dijital Dönüşüm Lideri - Ömer Cinpir, MEXT Öğrenim ve Geliştirme Yöneticisi Büşra Koşal proje detaylarını ve çalışma ilkelerini anlattı. Projeyle imalat sanayinde, kadınların yetkinlik artırma ve yeniden yetkinlik kazandırma yoluyla, geleceğin işleriyle uyumlu bir şekilde güçlenmesine odaklanılacak. Kalkınma gündeminde öne çıkan "yeşil ve dijital dönüşüm" ihtiyacına yönelik modeller geliştirilecek. Pilot dönüşüm örnekleri sergilenerek tekrarlanabilir modeller oluşturulacak. Proje kapsamında, seçilecek 100 firmaya ayrıntılı dijital ve sürdürülebilirlik olgunluk değerlendirmeleri uygulamaları MEXT tarafından sağlanacak. Dönüşüm yol haritaları hazırlanacak bu firmalara ayrıca, projeye özel geliştirilen müfredat doğrultusunda kapsamlı eğitimler alan nitelikli “değişim elçisi” ve "operatör" kadını istihdam etme fırsatı sunulacak.

24 AYLIK PROJE

Yetiştirilen değişim elçileri ve operatörler, firmalara dönüşüm yolculuğunda eşlik edecek. 24 aylık uygulama/istihdam süreci boyunca firmalara değişim elçilerinin maaşları için nakit destek de sağlanacak. Değişim elçileri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında eğitim gören, mezun olmuş ya da dördüncü sınıf öğrencisi genç kadınlardan olacak. Projeye katılarak gönüllülük esasıyla görev alacak değişim elçileri için yaş sınırı bulunmuyor. Projede odaklanılan sorunlar "imalat sektöründe dijital ve yeşil dönüşüme uyum sağlamak", "nitelikli istihdama erişimde ve istihdamı korumada zorluk", "işgücü piyasasındaki yapısal ve tarihsel cinsiyet farkı" olarak belirlendi. Projenin hedef grupları imalat sanayisinde faaliyette bulunan firmalar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarından mezun olmuş kadınlar (değişim elçileri), mentörler ve mavi yakalı üretim saha çalışanı operatörler. Projenin öncelikli paydaşları ise pilot illerdeki sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, TİSK üyesi sendikalar, üniversiteler ve sektörel dernek kuruluşları.

***

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu - sanayici işbirliği

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu, eğitim programlarının içeriğinin iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlara yönelmesi ve gençler için staj, istihdam olanağı sağlanması için sanayicilerle işbirliğini sürdürüyor. Ege Sanayici İş İnsanları Derneği (ESİAD) ile 2021 yılında imzalanan ve süresi biten protokolü yenileyen İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu, İzmir'de 70 yıldan bu yana sanayi sektöründe hizmet veren Terbay Makine Endüstri ve Ticaret AŞ ile de yeni protokol imzaladı.

ESİAD’LA YENİ PROTOKOL

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ile bir araya gelen Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, yenilenen protokolle eğitim programlarının içeriğinin geliştirileceğini ve staj alanlarında işbirliği yapılacağını belirtti. 

Protokole göre insan kaynakları yönetiminden dış ticarete, makineden lojistiğe kadar Kavram Meslek Yüksekokulu’nun farklı programlarında eğitim gören öğrenciler, 26 Şubat-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında ESİAD üyelerinin iş yerlerinde staj yapabilecek. Ayrıca, geçmiş dönemde olduğu gibi, iş dünyasının beklentileri doğrultusunda Kavram Meslek Yüksekokulu’nun eğitim içeriğinde değişiklik önerileri de okul yönetimine iletilecek.

Protokole imza koyan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “Amacımız hem gençlerimizin yetişmesine katkıda bulunabilmek hem de iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda hocalarımıza yardımcı olabilmek” dedi. 2022 yılı verilerine göre İzmir’de 15-24 yaş arası iş gücünün 245 bin kişi olduğunu bu yaş aralığındaki işsiz sayısının ise 60 bini bulduğunu belirten Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani yaklaşık her dört gencimizden biri işsiz. Genç işsizlik oranı bu kadar yüksekken, sanayici yine de nitelikli ara eleman bulmakta güçlük çekiyor. Ara eleman açığını kapatmanın yolu, mesleki eğitimden geçiyor. Bunun yanında teknolojik ilerleme, yeşil ve dijital dönüşüm tüm dünyada yeni meslekler yaratıyor. Üretimde, iş yaşamında, yeni becerilere ihtiyaç duyuluyor. Mevcut mesleklerin geliştirilmesi ve bu yönde eğitim verilmesi giderek önemli hale geliyor. Bu nedenle Türkiye’deki mesleki eğitimin özendirilmesi, bu konuda tüm kesimlerin iş birliği içinde çalışması şart.” 

Prof. Dr. Derman Küçükaltan da, programları belirlerken Ege Bölgesi'ndeki firmaların ihtiyaç ve taleplerini dikkate aldıklarını kaydetti. Mesleki eğitim ve istihdamda büyük önemi olan Kavram Meslek Yüksekokulu gibi okulların programlarını sektör ihtiyaçlarına göre hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Küçükaltan, "Ege Bölgesi'nde mavi yaka konusunda neye ihtiyaç varsa, biz o yönde hareket ediyoruz. Bu dönem YÖK’e iki üç program önerdik" diye konuştu.

TERBAY MAKİNE İLE PROTOKOL

Okul sanayici üniversite işbirliğinin önemli çalışmalarından birini de İzmir'de 70 yıldan bu yana iş ve maden makineleri, ticari ve zirai araçlar üretimi alanında çalışan Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ ile gerçekleştirdi. Her iki kurum arasında mesleki eğitime yönelik etkinliklerle staj alanında işbirliği yapılması öngörüldü. Kavram Meslek Yüksekokulu'nda gerçekleşen toplantıya okul Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Terbay Makina AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, Terbay Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan ve Terbay Genel Müdürü Abdullah Baysak katıldı. 

Protokole Terbay adına imza koyan Bülent Tercan, sanayinin en önemli sorununun nitelikli ve yetişmiş eleman olduğuna dikkat çekti. Tercan, "Bu sorunu gidermek amacıyla fabrikamızda çıraklık okulunda eğitimlerimiz sürüyor. Aynı zamanda yerel yönetimlerle, üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Bu çalışma da sanayici-üniversite işbirliğinin güzel örneklerinden biri. Meslek yüksek okullarından yetişecek sanayinin ihtiyaç duyduğu gençlere destek için, biz de eğitim içeriklerinin hazırlanmasında elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız" dedi. İzmir'in organize sanayi ve serbest bölgeleriyle gelişime çok açık, sanayileşme alanında da çok güçlü bir kent olduğunu belirten Prof. Dr. Derman Küçükaltan, yeni yatırımlar sayesinde artan ara eleman ihtiyacını karşılamanın önemli olduğunu vurguladı.  İzmir’in bu açığını kapatmak için var gücüyle çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr.  Küçükaltan, "Biz de sektörlerin ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştiriyor, ders içeriklerini ve programlarını sektörlerin beklentilere uygun, onlarla entegre şekilde oluşturuyoruz" diye konuştu.