Yeni istihdam paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri çalışanlar için kıdem tazminatını ortadan kaldıran belirli süreli iş sözleşmesini içeren maddeler de komisyonda kabul edildi. Paket içindeki maddelere yönelik eleştirilere yanıt veren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, madde içeriklerine bakıldığında işveren ve işçinin gözetildiği istihdam odaklı düzenlemelerin getirtildiğini öne sürdü.

‘ENTEGRE BİR PİYASA’

Torba yasa ile istidamı artırmak amacıyla yeni uygulamalar getirildiğini söyleyen Kırkpınar, “Diğer bir yandan pandeminin işgücü piyasası üzerindeki etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak amacıyla getirilen düzenlemelerin uygulama süreleri de uzatıldı. Gerek yeni, gerekse uygulama süresine ilişkin uzatma imkanı getirilen bu düzenlemeler hem işçi hem de işveren dostu tedbirler. İşgücü piyasası, işçi veya işveren önceliği yapılamayan bütünleşik entegre bir piyasa. Torba yasada da bu yaklaşımı görmekteyiz. Örneğin, torba yasada yer almakta olan maddelerden biri salgın kaynaklı kısa çalışma uygulama süresinin uzatılmasına imkan sağlamaya yöneliktir. Pandemi gerekçesiyle çalışma sürelerinin azalması durumunda çalışanların gelir kayıplarını azami ölçüde telafi etmek için kısa çalışma uygulamasını yeniden düzenledik. Kısa çalışmaya dair yapılan ilk düzenlemede ödeneğe hak kazanma şartlarında önemli bir değişikliğe gidilmişti. Şimdi torba yasadaki düzenleme ile bu maddenin uygulama süresinin 30/6/2021 tarihine kadar uzatılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanımıza yetki verildi. Bu madde görüldüğü üzere doğrudan çalışanın hak ediş koşullarını hafifleten kısa çalışma ödeneğine erişimini kolaylaştıran bir madde” dedi.

‘YETKİ VERMEKTEYİZ’

Sürecin olağanüstü koşullarından, normal çalışmaya geçişi desteklemeye yönelik güçlü adımların kararlıkla atıldığını iddia eden AK Parti’li vekil Kırkpınar, “Bu kapsamda bir önceki torba yasada kısa çalışmadan ya da nakdi ücret desteğinden faydalanmış olmakla birlikte normal çalışma süresine geçen çalışanlar için 31/12/2020 tarihine kadar prim desteği getirilmişti. Bu torba yasada yer alan bir diğer düzenleme kapsamında bu desteğin uygulama süresinin 30/6/2021’e kadar uzatılabilmesine ilişkin olarak Cumhurbaşkanımıza yetki vermekteyiz. Bu destek bir yandan işverenlerin maliyetini düşürürken bir yandan da normalleşmeye geçişi desteklediği için çalışanların normal çalışma düzenine geçişini ve böylece gelir kayıplarını azaltmayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla hem işçi hem de işvereni dikkate alan bir maddedir. Yine hali hazırda uygulanmakta olan 2 istihdam teşvikinin süresi 31/12/2020 tarihinde sonlanacaktır. Torba yasada yer almakta olan 3 madde ile de bu istihdam teşviklerine ilişkin uygulama süresinin 31/12/2023 tarihine kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmesi amaçlanmaktadır. Görüldüğü üzere burada da odak istihdamın sağlanmasıdır. Dolayısıyla işveren ve işçiyi birlikte kucaklayan bir madde” diye konuştu.

‘ÇALIŞANI DESTEKLİYOR’

İşsizlik ödeneğinden yararlanan kişilerin istihdama daha hızlı dönüşlerinin teşvik edilmesi amacıyla, doğrudan çalışana hak sağlayan bir düzenleme getirildiğini de söyleyen Kırkpınar, “Bu düzenleme ile işsizlik ödeneğinden yararlanılan süre için (90 gün içerisinde işe girme ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışma şartları ile) hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri karşılanacak olup kişinin emeklilik hesabında da bu süreler dikkate alınacaktır. Bu madde doğrudan çalışanı destekler niteliktedir. Bir diğer madde ile de 1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasında; işini kaybetmiş kişilerin, üretime dönmelerini destekleyen bir düzenleme getirilmektedir. Ayrıca yine torba yasada bulunmakta olan bir diğer madde ile ilave istihdamı teşvik edecek bir uygulama da getirilmekte. Özetle madde içeriklerine bakıldığında hem işçi hem işvereni eşit gözeten istihdam odaklı düzenlemeler getirilmiştir” ifadelerini kullandı. İbrahim Şengül / Özel Haber