Berna Sever / EGE TELGRAF- Son yıllarda, işlenmiş gıdaların hafıza ve bilişsel işlev üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili endişeler artıyor. Peki, bu endişelerin arkasında ne kadar somut delil var? İşlenmiş gıdalar gerçekten unutkanlığa neden oluyor mu?

Bu sorunun cevabının karmaşık ve net olmadığını aktaran uzmanlar, “Bazı çalışmalar, yüksek oranda işlenmiş gıdalar tüketen kişilerde bilişsel gerileme ve hafıza problemleri riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Örneğin, Texas Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmada, fast food ve işlenmiş gıdaları sık tüketen kişilerin, hafıza testlerinde daha düşük puan aldıkları ve beyinlerinde bilişsel işlevlerle ilişkili bölgelerde hacim kaybı yaşadıkları gözlemlendi” dedi.

Beslenme uzmanı suyun önemini vurguladı Beslenme uzmanı suyun önemini vurguladı

‘BİLİŞSEL İŞLEVİ ETKİLEYEBİLİR’

“Bununla birlikte, bu tür çalışmaların gözlemsel olduğunu ve işlenmiş gıdalar ile hafıza kaybı arasındaki neden-sonuç ilişkisini kesin olarak kanıtlayamadığını belirtmek önemli” mesajı veren uzmanlar, “Diğer faktörler, örneğin yaş, eğitim seviyesi ve genel sağlık durumu da bilişsel işlevi etkileyebilir. İşlenmiş gıdaların beyne nasıl zarar verebileceğine dair bazı mekanizmalar da öne sürülmüştür. İşlenmiş gıdalar genellikle şeker, doymuş yağ ve sodyum bakımından yüksektir. Bu besinlerin fazlası, beyne zarar verebilecek iltihaplanmaya yol açabilir. Ayrıca, işlenmiş gıdalarda bulunan bazı katkı maddeleri, hafıza ve bilişsel işlevi olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Peki, ne yapmalı? Uzmanlar, işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamanın ve taze meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız proteinler gibi besin değeri yüksek gıdalara yönelmenin genel sağlık ve bilişsel işlev için önemli olduğunu söyledi. “Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak ve stresi yönetmek de beyin sağlığı için önemlidir” uyarısı yaptı.

Kaynak: Ege Telgraf