İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN)’da yolcu asansörleri büyük tehlike barındırıyor. Asansörlerin periyodik kontrolleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Makine Mühendisleri’nin yetkilendirdiği asansör firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Firmalar, makinaların mevzuata uygunluğunun yanı sıra iç teçhizatından motor bakımına kabin kontrolünden otomatik kapı sensörüne değin her türlü ayrıntıyı inceliyor. Yapılan incelemelerin ardından asansörlere kırmızı renkte, ‘Bu Asansörün Kullanımı Tehlikelidir’ ile yeşil renkte ‘Bu Asansörün Kullanımı Uygundur’ yazılı dört farklı etiket arasında uygun olanla işaretliyor. İZBAN’da bulunan, her gün binlerce yolcunun kullandığı asansörlerin birçoğu doğru bakımdan geçilerek vatandaşların kullanımına hazırlanmıyor. Gerekli tamiratların yapılmadığı asansörler insanların canını tehdit ediyor.

10 AY GEÇMİŞ!

İZBAN duraklarında bulunan yolcu ve engelli asansörlerine yetkili kurumlar tarafından verilen etiketlerin hemen hepsinin kırmızı olması dikkat çekiyor. Asansörlerin kontrolü yapıldıktan sonra gerekli tamiratın yapılarak vatandaşın kullanımına sunulması için 60 günlük süre çıkıyor. Ancak verilen sürenin üzerinden aylar geçmesine rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmamış olması göze çarpıyor. Kentin en yoğun duraklarından biri olan Hilal’deki asansöre verilen etikette, asansörün kontrolünün 2019 yılının Nisan ayında yapıldığı görülürken, iki ay sonraya verilen yeniden kontrol sürecinde de bir değişim meydana gelmemiş. Hilal’de arada geçen 10 aylık süreçte asansörün tamiratının yapılmadığı anlaşılırken diğer istasyonlarda bulunan birçok asansörün de fiziken camlarının kırık olduğu, kapılarının, düğmelerinin bozuk olduğu çalışırken vatandaşları tedirgin ettiği gözleniyor.

‘CANIMIZ UCUZ MU?’

Düzenli bakımı yapılmayan asansörler en çok yolcuların canını riske atıyor. İZBAN’ı yoğun şekilde toplu taşıma amacıyla kullanan vatandaşlar asansörlerin durumundan şikayet ederek, “Bu cihazların içine inan adım atmaya korkuyor. Biner binmez deprem oluyor gibi sallanıyor birçoğu, çalışırken tedirgin edici sesler çıkarıyor. Sık sık bozulmasına rağmen yeterince tamir edilmediği anlaşılıyor. Bu asansörleri yaşlılar ve engelliler çok sık kullanıyor. Birçok zaman da bozuk olması nedeniyle kullanamıyor kimse. Daha da önemlisi burada yaşanabilecek her hangi bir kazaya karşı sorumlu kim olacak? Yetkililer görevini yaparak gerekli bakım ve tamiratların yapılmasını sağlasın. Vatandaşın canı bu kadar ucuz olmamalı” dedi.

‘TEHDİT EDİCİ DURUM YOK’

İZBAN yetkililerinden konuyla ilgili yapılan açıklamada engelli ve yaşlı yolcuların kullanımına ayrılan asansörlerin periyodik bakımlarının düzenli olarak yapıldığı belirtildi. Açıklamada, asansörler, bu periyodik bakımların yanı sıra her yıl değişen talimatlar uyarınca yapısal bir takım kontrollere tabi tutulmakta ve revizyonlar istenmektedir denilerek, “Bu yapısal revizyonlar, asansörlerin bakım ve onarımı gerçekleştiren firma tarafından yapılmalıdır. Tüm sistemdeki değişim ise belirli bir program dahilinde yerine getirilmektedir. Yolcularına ‘Güvenli, konforlu, hızlı’ bir toplu taşıma istemi sunan bir kurum olarak, ortada yolcu güvenliğini tehdit edici bir durum olmadığını vurgularken, sürecin en kısa süre içerisinde tamamlanacağını belirtiriz” denildi. Utkucan Akkaş / Özel Haber