İzmir Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvancılığın verimini artırmak ve üreticilerin maliyetlerini azaltmak amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ücretsiz yıkama ve ilaçlama hizmeti kapsamında, portatif makine üreticilerin bulunduğu bölgelere götürülerek koyun ve keçilerin işlemleri kısa sürede tamamlanıyor.

BERGAMA'DAN ÇEŞME'YE
Türkiye'nin yerli koyun ve keçi ırklarının yoğun olarak yetiştirildiği İzmir'de başlatılan uygulama ilk olarak Bergama'da gerçekleştirildi. Daha sonra Çeşme'deki üreticiler de hizmetten yararlanmaya başladı. Uygulama kapsamında küçükbaş hayvanların kırkım öncesi ve sonrası yıkama işlemleri ile dış parazitlere karşı ilaçlama işlemleri aynı anda yapılıyor. Böylece hem hayvan sağlığının korunması hem de üretimde verimliliğin artırılması hedefleniyor.
360 DERECE PÜSKÜRTME SİSTEMİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından temin edilen küçükbaş hayvan yıkama ve ilaçlama makinesi, üzerindeki hareket sensörleri sayesinde makineye giren hayvanı algılıyor. Sistem, ilaçlı suyu 360 derece püskürterek hayvanın tüm yüzeyine ulaştırıyor ve yıkama ile ilaçlama işlemini kısa sürede tamamlıyor.
BAŞVURUAR DİJİTAL ORTAMDA
Hizmetten yararlanmak isteyen üreticiler, İyi Tarım İzmir mobil uygulaması ile iyitarim.izmir.bel.tr internet sitesi üzerinden ücretsiz başvuruda bulunabiliyor. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, portatif makineyi üreticilerin bulunduğu bölgeye götürüyor. İşlemler veteriner hekim gözetiminde gerçekleştiriliyor. Hayvan sayısına bağlı olarak geleneksel yöntemlerle günler sürebilen yıkama ve ilaçlama işlemleri, yeni sistem sayesinde kısa sürede tamamlanıyor. Uygulamayla üreticilerin zaman kaybının azaltılması ve ilaç maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor.
“İŞ YÜKÜ VE İLAÇ MALİYETİNİ AZALTIYORUZ”
Uygulama hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veteriner Hekimi Atakan Kahraman, üreticilerin daha önce yıkama, kırkım ve ilaçlama işlemlerini ayrı ayrı yapmak zorunda kaldığını belirtti. Kahraman, "Eskiden üreticiler hayvanlarını yıkamak için uygun bir alan buluyor, yıkama, kırkım ve ilaçlama işlemlerini ayrı ayrı yapmak zorunda kalıyordu. Bu süreç hem zaman hem de maliyet açısından zorluydu. Yeni makineyle hayvanların yıkama ve ilaçlama işlemlerini tek seferde gerçekleştirerek üreticinin iş yükünü ve ilaç maliyetini azaltıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın halk sağlığına ve hayvansal üretime verdiği önem doğrultusunda, İzmir’de hayvansal üretimin verimliliğini artırmak ve üreticiyi desteklemek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
ÜRETİCİLERDEN UYGULAMAYA DESTEK
Çeşme'de küçükbaş hayvancılığı yapan Zeki Çam da uygulamanın üreticilere önemli kolaylık sağladığını belirterek "Koyun yıkama, bit ve pireyle mücadelede çok faydalı bir uygulama. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu işlem çok daha kolay hale geldi. Daha önce sırt tulumbasıyla ilaçlama yapıyorduk, bu hem zahmetli hem de zor oluyordu. Eskiden koyunları denizde yıkıyorduk ancak artık yıkayacak alan kalmadı. Şimdi bu uygulamayla hayvanlar hem yıkanıp hem de ilaçlanıyor. Önceden sabah götürüp öğlen getiriyor, ardından ilaçlama yapıyorduk; tüm günümüzü alıyordu. Bu hizmet bizim için çok değerli. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.




