İzmir’in Çeşme ve Karaburun kıyılarında geçtiğimiz yaz döneminde de gündeme gelen orkinos ölümleri yeniden görülmeye başladı. Şu ana kadar kıyıya vuran 9 ölü orkinos tespit edilirken, yetkililer balıkların kesinlikle tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bölgede yapılan incelemelerde ölümlerin, kamuoyunda dile getirilen “çiftlik kafeslerinin patladığı” yönündeki iddialardan kaynaklanmadığı belirtildi.

ÖLÜMLERDE BAKTERİ ETKİSİ BELİRLENDİ

Yapılan araştırmalarda, deniz suyu sıcaklığındaki artışla birlikte çoğalan bakterilerin balık ölümlerinde etkili olduğu tespit edildi. İncelemelerde “kapsüllü Lactococcus garvieae” adlı bakterinin orkinos ölümlerinde önemli rol oynadığı belirlendi. Söz konusu bakterinin deniz suyu sıcaklığının 15-16 derecenin üzerine çıkmasıyla daha etkili hale geldiği bildirildi. Ege Denizi’nde yaz aylarında su sıcaklığının 22-25 derece seviyelerine ulaşması, bazı dönemlerde ise 28 dereceye kadar çıkması, hastalığın gelişmesi için uygun koşullar oluşturuyor.

Muğla’da orman yangını! Vatandaşlar da seferber oldu
Muğla’da orman yangını! Vatandaşlar da seferber oldu
İçeriği Görüntüle

BALIKLARIN İÇ ORGANLARINI VE DERİSİNİ ETKİLİYOR

Bakterinin neden olduğu hastalığın ilk aşamada balıkların kalp, karaciğer ve dalak gibi iç organlarını etkilediği belirtildi. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise balıkların derisinde yaralar ve pul kayıpları oluşabiliyor. Hastalık nedeniyle yara alan balıkların direncinin düşmesiyle yaşamını yitirdiği ifade edildi.

9 ÖLÜ ORKİNOS TESPİT EDİLDİ

Bölgede şu ana kadar resmi olarak kıyıya vuran 9 ölü orkinos vakası tespit edildi. Deniz suyu sıcaklığının geçen yıl olduğu gibi uzun süre 28 derece seviyelerinde kalmaması nedeniyle, bu yıl balık ölümlerinin geçen yılki boyutlara ulaşmasının beklenmediği belirtildi. Toplu balık ölümlerinin görülmemesi de bölgedeki mevcut durum açısından dikkat çekti.

“KESİNLİKLE TÜKETMEYİN” UYARISI

İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, Çeşme ve Karaburun kıyılarındaki durumu yakından takip ediyor. Ekipler, kıyıya vuran ölü balıklardan gerekli numuneleri aldı. Yetkililer, kıyıya vuran orkinos leşlerinin insan sağlığı açısından risk taşıdığını belirterek, vatandaşların bu balıkları kesinlikle tüketmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kaynak: İHA