Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu öncülüğünde, 81 ilde eş zamanlı olarak okullarda tatbikat gerçekleştirildi. İzmir’de ise 3 bin 737 eğitim kurumunda yaklaşık 728 bin öğrencinin katılımıyla deprem tatbikatı yapıldı

Konak Gazi Ortaokulu’nda gerçekleştirilen tatbikatta İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ve AFAD yetkililerinin katılımıyla yapıldı. Tatbikatta depreme dersliklerinde yakalanan öğrenciler, uyarı sirenlerinin çalması üzerine derslikte bulunan Vali Köşger’le birlikte daha önceden kendilerine öğretildiği gibi sıralarının yanlarına siper alarak çök-kapan-tutun yöntemi ile hayat üçgeni oluşturdu. Sarsıntının geçmesinin ardından okul görevlileri tarafından izdihama yer vermeyecek şekilde bina dışına tahliye edilen öğrenciler, okul bahçesinde binadan uzak bir alanda toplandı.

'117 CAN VERDİK'

Gerçekleşen tatbikatın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 30 Ekim 2020 tarihinde 117 vatandaşın yaşamını yitirdiği kentte meydana gelen depremi anarak, İzmir’in deprem konusunda Türkiye’de en riskli illerden birisi olduğunu ifade etti. Vali Köşger, “İki fay hattı tüm boydan boya Anadolu'yu kat ediyor. Doğu Anadolu’da da birleşiyor. Ayrıca Ege Bölgesi başta olmak üzere küçük küçük fay hatları var. İzmir’de de bilimsel verilere göre 17 veya 40 canlı fay hattı var. Türkiye’de en son deprem yaşayan illerden birisiyiz. Çok yakın bir zaman önce yaşadığımız depremde 117 canımızı verdik. 117 canımıza rahmet diliyoruz. Depreme her anlamda hazırlıklı olmak lazım. Afet anında yapılması gereken şeylerin okullarda öğretiliyor olması ve bütün vatandaşlarımızın biliyor olması lazım. İzmir’de 3 bin 737 eğitim kurumunda yaklaşık 728 bin öğrencimiz katılımıyla eş zamanlı bir deprem tatbikatı yaptık. Çocuklarımızı disiplinli bir şekilde tatbikatı gerçekleştirdi” dedi.

'ŞUURLA HAREKET ETSİNLER'

Türkiye’de dinamik fay hattının metropol kentler arasında yalnızca İzmir'de olduğunu vurgulayan Vali Köşger, “İzmir’de fay hatları üzerine iskan edilmiş konutlar var. İzmir bu anlamda belki de İstanbul’dan bile riskli. İzmirlinin bunun bilincinde olması lazım. Yapıları inşa ederken bu gerçeğin unutulmaması ve depreme hazırlı olunması lazım. Deprem öldürmez insanların yaptığı çürük yapılar öldürür. Deprem noktasında hem kentsel fiziki alt yapı anlamında hem de eğitim anlamında hazırlıklı ve bunun bilincinde olmalıyız. İzmirlilerin bu noktada gerekli bilince sahip olacaklarını değerlendiriyorum. İzmir’i yönetenlerinde bundan sonra yapacağı işlerde bu şuurla hareket etmesi lazım. İnşallah bundan sonra depreme veya herhangi doğal bir afete maruz kalmayız” diye konuştu.

Rana Beyza Öztürk