İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, ekonomik kalkınma ve demokratik yönetim anlayışı doğrultusunda kentle ilgili verileri ücretsiz erişime sundukları açık veri portalının tanıtım toplantısını yaptı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıya, CHP Parti Meclis üyesi Devrim Barış Çelik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de katıldı. Toplantının başında, Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Danışmanlık Grubu Küresel Başkanı Veronica Nyhan Jones ve Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın video mesajı yayımlandı. Konuşmasına, Açık Veri Portalı ile birlikte İzmir’in verilerini özgür ve demokratikleştirdikleri vurgusuyla başlayan Başkan Soyer, “Kamu görevlilerimizin, akademisyenlerin ve tüm İzmirliler’in özgürce kent verilerine ulaşabileceği bir döneme giriyoruz. Dileyen herkes, bu veriler sayesinde projeler geliştirip İzmirlilerin refah düzeyinin artmasına katkıda bulunabilecek. Dünyada New York, Paris, Londra gibi şehirler, açık veriyi başarıyla kullanıyor. Ben demokrasinin insanlığın en büyük inovasyonu olduğuna inananlardanım. Bu portalı inşa ederken Türkiye ve dünyanın en iyi uzmanlarıyla ve tabi ki İzmirlilerle çalıştık. Açık veri İzmir’deki yapıların kurumsal kapasitesini artıracak; kaynak ve zaman tasarrufu sağlayacak” dedi.

‘YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER’

Göreve geldikleri günden bu yana şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin her zaman öncelikleri olduğunu söyleyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Soyer, “Son iki yılda İzmir’de yangın, pandemi, deprem gibi zorlukları başarıyla atlatmaya çalıştık. Bu dayanışma demokratik uygulamaları da güçlendirecek önemli bir yapı taşıdır. Bizİzmir uygulamamızı dijital kent meydanı olarak tasarlayıp yönetim süreçlerine vatandaşımızı da dahil etmeyi başardık. Açık Veri Portalımız ile Bizİzmir platformu da çok daha kullanışlı hale gelecek. Veri, değeri çok yüksek bir ham maddedir. Kente verilerimizi girişimcilerimiz bir maden gibi işlesin, ortaya projeler çıksın ve bunlar İzmir halkının refahını artırsın istiyoruz. Her şeyden önce çalışmamız iş dünyasını açık veri oluşturulması talebine dayanıyor. Her birinin talep ve ihtiyaçlarını tespit edip stratejilerimizi çıkardık. İnanıyorum ki İzmir’i geliştirmek için sürdürdüğümüz çalışmalarda açık veri çok etkili olacak. Şubat ayında hayata geçirdiğimiz İzmir Ticaret Odası’nın hazırladığı İzQ Girişimcilik Merkezi Ve İnovasyon Merkezi açık verinin en önemli kullanıcı olacak. Tüm bu çalışmalar İzmir ekonomisini besleyecek, kentin ihtiyaç duyduğu yenilikçi çözümleri sağlayacak” ifadelerini kullandı.

‘SOSYAL LABORATUVAR’

“Açık Veri Portalı ile, üniversitelerimizdeki genç beyinler İzmir’de araştırmalar yapacak ve İzmir yaşayan sosyal bir laboratuvar haline gelecek. Bu adımı atarken İzmirlilerin, iş dünyasının ve tüm paydaşlarımızla bu yolu birlikte yürümeyi amaçlıyoruz. 10 farklı kategoride 120 veri seti açık hale geliyor. Bu zamanla daha da artacak ve portalı kullanan kişilerin talepleriyle gelişecek. Bu süreçte çözüm ortaklarımıza ve emek veren herkese yürekten şükranlarımı sunuyor, Açık Veri Portalı’nın İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmasına Birleşmiş Milletler’in (BM) 2050 yılına ilişkin hazırladığı öngörü raporuna ait verileri hatırlatarak başlayan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, “Verilere göre 2050 yılında 9.7 milyar olması gereken nüfusun yüzde 70’i şehirlerde yaşayacak. Kalabalık ve dengesiz kentleşmenin yarattığı olumsuzluklar kent nüfusunu etkilemektedir. Pandemi de bu olumsuz etkenlerin sonucu. Bu gelişmeler ışığında kentlerimizin yaşanabilir hale gelmesi her geçen gün önem kazanmakta. Şehirlerin artan nüfusu geleneksel yöntemle aşılamıyor. Artık akıllı şehirlere ihtiyacımız var. Dijitalleşme, teknoloji, ve inovatif yaklaşımlar bu dönüşümde çok önemli. Güvenli ve sürdürülebilir büyümenin kullanımı akıllı şehirlerin temel bileşenleridir” dedi.

ÖZGENER: GURUR VERİCİ

Konuşmasında 2022 ve 2023 akıllı şehirler eylem planına değinen Başkan Özgener, bu planda birbiriyle ağlar kurabilen ve kendi kendini yönetebilen yapıların ön plana çıktığını belirtti. Akıllı kentlerde yerel yönetim ve kent içindeki sivil toplum kuruluşlarının ortak çabasına ihtiyaç olduğunu da söyleyen Özgener, şu ifadeleri kullandı. İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi akıllı ulaşım, akıllı elektrik, ücretsiz WİFİ ve akıllı kamusal bisiklet kullanma gibi bu kentlerin avantajlarını vatandaşa sunmaya çalışıyor. Vizyoner bir bakış açısıyla bunun İzmir’de de hayata geçtiğini görmek bizim için gurur verici” açıklamalarında bulundu.

YENİ PROJE GELİYOR!

Akıllı kentlerin gelişiminde özel sektör ve üniversitelerin de çok büyük bir paya sahip olduğunun altını çizen Özgener, “Akıllı şehircilik uygulamalarının özel sektörün çevikliğine ve desteğine ihtiyacı var. Girişimcilerin sağlayacağı teknolojik çözümlerle kent ulaşımının ve kamu hizmetlerinin düzenlenmesi de kenti daha yaşanılır hale kılabiliyor. Toplumsal hayatın parçası olan devamlı öğrenmeye açık ve akıllı kentin sunduğu teknolojik fırsatları kullanabilecek bir kent paydaşı. Bunda da doğru eğitim çok önem arz ediyor. Burada da üniversiteler devreye giriyor. Hayat bu öğrenme mottosu ile daha ileriki yaştaki insanların da kendilerini geliştirmesi için üniversitelerden sunulacak eğitim olanakları kente de katkı sağlayacaktır. Üniversitelerimiz aynı zamanda bir proje üssü. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin önderliğinde hazırladığımız önemli bir projeden bahsetmek istiyorum: Yazılım Evi Projesi. Teknoloji transfer ofisi bünyesindeki bu proje ile yazılım ekosistemini geliştirecek, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütülecek, paydalara altyapı desteği sağlanacak ve yurtdışı ortakların projelere katkı sağlayacak. Bu platform aynı zamanda şehrimize yazılım konusunda ulusal ve uluslararası ölçekte bir marka değer de kazandırıyor olacak” dedi. İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi kapsamında, akıllı şehirlerinde temaları arasında yer aldığının altını çizen Başkan Özgener, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla da yaptığımız görüşmeler sonrasında bu yıl tarımda fazla su kullanımının çözümüne yönelik yeni bir dekatlonu düzenliyor olacağız. Buradaki en önemli girdi de sağlanan açık veri desteği. Bu kapsamda belediyemiz İZSU tarımsal daire başkanlığıyla ilgili verileri açma hazırlığı yapıyor. Akıllı kentlerin ve geleceğin toplumunun en önemli verilerinden bir tanesi açık veri. Yasal kısıtlamalardan muaf tutulan kamuya ait veriler. Bu verilen kullanımı kentte yenilikçi çözümler üretilmesi ve kamusal hizmet noktasında kullanılacak ve bu kapsamda vatandaşın ve üniversitelerin açık veriye erişimi sağlanacak. Dünyadaki akıllı şehirler incelendiğinde de açık verinin doğru kullanımı sayesinde akıllı kent konseptinin başarıya ulaştığı görülüyor. Bu pozitif yaklaşımı iş birliği ve şehir gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğüm projelere katkı sağladığı için Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na şükranlarımı sunuyorum” açıklamalarında bulundu. Yağmur Gülü