Eşi Mehmet Ali Çalkaya’nın belediye başkanlığı döneminde Balçova Semtevleri’nin projeleriyle kadınlarla birlikte hayata dokunan Fatma Çalkaya, şimdi de Belediye Başkanı olarak hemcinslerine ekonomik fırsatlar yaratacak eylemler için harekete geçti.

SEMTEVLERİ SATIŞ MERKEZİ

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, ilçenin yedi mahallesinde kurulu Semtevleri’nde, üreten kadınların sürekli satış yapmaları için bir de satış merkezi açtı. Balçova’nın en gözde bölgesinde yapılan merkez ile Balçovalı kadınlar yılın 12 ayı ürettikleri ürünleri paraya dönüştürebiliyorlar. Balçova Belediyesi'nce hizmet veren semtevleri, kadınların seminerler, meslek edindirme kursları gibi etkinlikte yer almalarının yanı sıra gelir kapısı olarak satışlarını yapabildikleri ve ekonomik kazanç elde edebilecekleri alanlar olarak ta hayata geçiyor. En büyük amacının kadınları ekonomik hayata kazandırmak olduğunu söyleyen Başkan Çalkaya “Gelir gider dengesinin yerle bir olduğu dönemde kadınların ekonomik hayatta yer bulması çok önemli. Semtevlerimiz bunun bir aracıydı. Hem onların bir şeyler üreterek para kazanmalarını, hem de evlerinden çıkmalarını sağladık” dedi.

‘7 SEMTEVİ 6 KURS’

Toplamda 7 semtevi olduğunu belirten ve işleyişin kadınlar için önemini vurgulayan Başkan Çalkaya, toplamda düzenlenen farklı konularda 6 kurs olduğunu söyledi. Her sınıfta 15 kadının kurs gördüğünü anlatan Fatma Çalkaya, üretim malzemelerini ücretsiz olarak bu kurslarda kadınlar için temin ettiklerini söyledi, “Örneğin 6 obje üretiliyorsa tamamını bizler karşılıyoruz. Kadınlarımız üretiyorlar. Ürettiklerini satmak istiyorlarsa, ben satmak istiyorum diyor ve bize veriyorlar. Satış merkezimizde satılan ürünleri üreten her arkadaşın bir barkodu var. Ürettikleri ürünlerin fiyatlarını kendileri belirliyorlar. Her semtevinin kendine ait ürünleri var. Satılmışsa belli periyodlarda ayda bir gibi ücretlerini kendilerine teslim ediyoruz. Bu sayede ciddi bir gelir kaynağı sağlanıyor” diye konuştu. Semtevlerine üye olan kadınların hayatın her alanından ve farklı iş kollarından olduğunu ve hep birlikte bir işin ucundan tuttuklarını kaydeden Kooperatif Başkanı Aygül Eryılmaz da, “Üyelerimiz içerisinde bankacı var, eğitmen var. Farklı kesimlerden farklı insanlar bir arada aktif olarak çalışıyor. Kimi üretiyor, kimi muhasebe tutuyor” dedi.

‘ANNELER DUYARLI’

Sadece verilen eğitim ve kurslara katılanlara değil, evden ayrılamayan kadınlara da satış merkezlerinin kapısı açık. Küçük çocuğu olduğu için veya yaşlılık nedeniyle kurslara katılamayanların da evde ürettiklerini sunabilecekleri bir mecra. Semtevleri’nde üretilen ürünler arasında en çok talebin takı, ahşap ve organik oyuncak bebeklere geldiğini söyleyen Çalkaya, annelerin günümüzde çok daha fazla duyarlı olduklarını vurguladı. Çocuk ziyaretlerine gittiğini söyleyen Başkan Çalkaya ,” Evde mutlaka çocuk varsa ziyaretlere gidiyorum. Önceden oyuncak bebek götürüyordum. Şimdi diyorum ki neden plastik bebek götürüyoruz? Arkadaşlar üretiyorlar, bizlerde artık onları götürüyoruz. Kadınlar bize biz onlara inandık” dedi.

ESKİ SANATLAR UNUTULMADI

Nostaljik ve eski sanatları yaşatmaya çalıştıklarını aynı zamanda da geri dönüşüme katkı sağladıklarının altını çizen Başkan Çalkaya,”Eski sanatları yaşatmaya çalıştık. Tel kırma kursları veriyoruz. Lavanta keseleri var Bir dönem kilim dokudu kadınlar. Tezgâh gönderdik, evde dokudular, biz de sattık. Eski sanatları korumak istiyoruz. ‘Bargelle nakışı’ eski bir el sanatımız. Hepsini semt evlerinde öğreniyorlar ve malzemelerini temin ediyoruz. Kurslar bittiğinde hocalarımız şunu söylüyor. Geri dönüşüm. Hepimizin sandıklarında kanaviçeler var, anneanneden kalma eşyalar var. Kullanmadığınız şeyleri getirin geri dönüştürelim. Kanaviçeleri kesip bir tabloya dönüştürebiliyorlar. Hem eski eşyalar kullanılabilir hale geliyor. Günümüze revize ediliyor, kullanılıyor” diye konuştu.

‘KILCAL DAMARLAR GİBİ’

Semtevlerinin kurs, seminer gibi etkinlikler dışında bir işlevi daha bulunuyor. Tıpkı bedendeki kılcal damarlar gibi sokaklardan, mahallelere doğru bilgi akışı sağlanıyor… Biri evleneceği zaman, taziyesi olduğunda, hastalık, evlilik gibi pek çok konuda vatandaş yardım isteyebiliyor aynı zamanda sorunlarını, şikayetlerini iletilebiliyor. Balçova Belediyesi Semtevleri’nin hemen hemen her sokakta bir gönüllüsü yani bir irtibat noktası bulunuyor. Sorumlular kendi sokaklarında olanları mahallede bulunan semtevlerine aktarıyor. Belediye bu sayede tüm problemlere vakıf olabiliyorken aynı zamanda bir de engelli haritasına sahip. Başkan Çalkaya,” A’dan Z’ye tüm bilgilere ve donelere sahibiz. Bir vatandaşın işsiz olup olmadığına kadar her bilgiyi alıyor, gereken yardımları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

SPOR MERKEZLERİ

Kadınlar için sadece üretim değil aynı zamanda spor salonlarının önemine değinen Başkan Çalkaya,”Spor salonlarımız hiç boş kalmıyor, biri gidiyor biri çıkıyor. Kadınlar için zumba, yoga. Çocuklara ise futbol, voleybol, tenis ve basketbol kursları veriyoruz. Mahallelerde semt spor merkezleri açtık. Çünkü alan küçük geliyor artık. Bütün semtleri spor merkezlerini yaymayı düşünüyoruz. Kadınlar evlerinin yakınındaki spor salonlarına rahatlıkla erişebilecek” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber