Kadınların üretim potansiyellerini artırmak ve istihdam koşullarını geliştirmek amacıyla AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı tarafından hazırlanan, akademisyen, uzmanlar, sektör temsilcileri, kooperatifler ve kadın üreticileri buluşturan Tarımda Kadın Girişimcilik Çalıştayı, İzmir Kaya Termal Otel'de yapıldı. 'Kadının Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve İnovasyon Çalışmaları', 'Tarımda Sürdürülebilirlik ve Kadın', 'Kırsal Kadınların Kooperatifleşmesi', 'Finansal Sorunlar ve Sosyal Güvenlik' konularının ana gündem olduğu çalıştaya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Sivas Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Semiha Ekinci, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, MHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Sibel Arat, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu da katıldı.

'İKİ PATRONUM VAR'

Konuşmasına, başta eşi Ahu Pakdemirli olmak üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başlayan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin başına gelen bir olayı anlatması salonda büyük alkış aldı.  "Benim iki tane patronum var. Biri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, biri de evdeki hanımefendi" diyen Pakdemirli, şunları anlattı: "Bir gün partide konuşurken, 'Ben her kararımı hanıma danışırım. Ona danışmadan hiçbir iş yapmam' dedim. Sonra yine birgün partide il bakanlığında oturuyoruz. Doğulu bir kardeşimiz geldi, 'Vay Bakanım sen beni yaktın' dedi. Neden oldğunu sordum, 'Sen bize bunu söyledin. Kadın bizi eve komuyor. 'Bak adam karısının lafını dinledi, Bakan olmuş. Sen benim lafımı dinlemiyorsun hiçbir şey olamadın' dedi"

'Hep bana destek oldular'

"Kadınlar bugüne kadar her görevimde bugüne kadar hep bana destek oldular" diyen Pakdemirli, "Siyasette de AK Parti kadınların üzerine konulmuş bir partidir. Çiftçilikte de üretimde de hep kadınlarla birlikteyiz Türkiye'de dengeler kadınların üzerinde. Kadınların olduğu her yerde iş var, eğitim var, nezaket var. En önemlisi de doğruluk var, dürüstlük var. Kırsalda kadının alın teri çok. İstatistiklere göre kadın çiftçi oranımız yüzde 12 ama ben inanıyorum ki bu sayı yüzde 100. Köylerde erkeklerin bir çoğu oturuyor, kadınlar çalışıyor. Bize bu tablo şunu gösteriyor, 21'inci yüzılda eğer Türkiye bölge ve dünyanın zenginliğinden pay alacaksa ancak ve ancak bu kadınlar sayesinde olacak. Kadınlarımızın mutlaka tarım alanında da orman alanında da iş gücüne katılım oranını artırmak lazım" dedi.

POZİTİF AYRIMCILIK...

Bu kapsamda Genç Girişimcilik Projesi'nde kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyleyen Pakdemirli, "Kadınların istihdama katılımınının artırılması ve girişiminin desteklenmesi önceliğimiz. Tarımsal amaçlı tarım kooperatifeine 15 milyon kredi kullandık. İPAK desteklerinde de hayvancılık yatırımı, çiftlik faaliyetleri konularında da değerlendirme yaparken onlara fazladan puan veriyoruz. Toplam hibelerin yüzde 20'si 837 milyon liralık bir ödemeyi kadınlarımıza yapmış vaziyetteyiz. üniversiteli girişimcilerine de pozitif ayrımcılık yapmaya gayret edeceğiz. Yine orman köyleri desteklemeleri kapsamında da micro kredi 938 kadınımıza 5.5 milyon kredi verdi. Ve kadınlara olan desteklerimie 24 bin kadınımıza da 57 milyon destek verdik. Güçlü kadınları görmek için bunları güçlendiriyor olmalıyız. Ekonomi ve sosyal yönden güçlendirilmeli, girişimcilik ve fırsat eşitliğini artırmak gerekiyor. Bu çalıştayın sonuçlasrı da bizim kadınlara yaklaşımımızı pozitif yönde etkileyecektir. son 15 yılda 2.5 milyon kadın çiftçimizi eğittik" diye konuştu.

'AYDINLIK YÜZÜSÜNÜZ'

Ülke kalkınmasının iki unsura bağlı olduğuna dikkati çeken Bakan Pakdemirli, "Bunlardan biri kadınlar, biri kooperatifçilik. O yüzden iki unsuru bir araya getirerek çalışmalar yapıyoruz. kadınların olduğu yerde kooperatifler işliyor ama erkeklerin olduğu yerde zaman zaman sorunlar görüyoruz. O yüzden kooperatifçiliği kalkındıracaksak bunu kadınların sırtından gerçekleştirmeliyiz. Kooperatifçilik bizim için çok önemli. Kadınlarımız isterse bununla ilgli de bir masa kurabiliriz. Sizin de kooperatif kuruluşunu bir araya gelme şansımız var. İl müdürümüze başvurursuunz kooperatifi kurma konusunda o her türlü yardımı yapacak size. Kasdın Girişimciliğin Güçlendirmesi Programı kapsamında da bin 679 kadına eğitim verdik. 20 ilde 25 özel proje yapıldı  ve 340 kadına sitihdam sağlandı. Yeter ki gayretli ve azimli olalım biz her zaman sizin arkanızdayız. Güzel yurdumuzun dört bir yanında kadının eli değen her bir yerden bereket fışkırıyor. Allah sizlerden razı olsun memleketin dört bir yanında aydınlık yüzünüzü gösteriyorsunuz" açıklamalarında bulundu. "Büyük işler küçük hayallerin ürünleridir" diyerek konuşmasını sürdüren Pakdemirli, "Geleceğe Nefes projesini yapmamızda birkaç amaç vardı ama en gizli amaçlarımızdan biri de şuydu: Evlatlarımız hayatlarının ilk 15 yılında toprakla tanışırsa bu sonrasında da devam ediyor. O yüzden çocuklarımızı da bu çalışmaların içine almalıyız. Mutlaka ama mutlaka tarımı seven gençlerimize ihtiyacımız var. O yüzden gençlerimize bu konuyu sevdirmek için mücadele veriyoruz. Anadolu kadınının azim ve kabiliyeti bizi gururlandırıyor. Destekleri verdiğimizde asla gözüm arkada değil" diye konuştu.

SLOGANA DİKKAT ÇEKTİLER

Türk kadınının çok şanslı olduğu vurgusunu yaparak konuşmasına başlayan AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, "Üreten kadın, büyüyen İzmir. Üreten kadın, büyüyen Türkiye. Bizler kadınlar olarak çok şanslıyız çünkü 'Siz yürüyeceksiniz, biz arkanızdan yürüyeceğiz' diyen bir Cumhurbaşkanına sahibiz. Her platformda herek siyasette, ticarette, sosyal hayatta kadınların siyasetin nesnesi değil öznesi yapan bir liderle birlikteyiz. İnşallah bu çalıştaydan çıkacak olan sonuçlar hem kadın kollarımıza hem de İzmir'den başlayarak 81 ilimize örnek olacak çalışma. Kendi ilim adına da faydalanacağım çok şey var. Buradan çok şey öğrendik. Büyüten Türkiye, büyüyen İzmir" açıklamalarında bulundu. Çalıştay için önce Bakan Pakdemirli'ye daha sonrasında ise Kadın Kolları Başkanlığı'na teşekkür eden AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de, "Muhteşem bir çalışma, çalıştay. Ayın Bakanımız gerçekten İzmir’deki gururumuz. Slogan çok güzel, 'Üreten kadın, büyüyen İzmir'. Biz de AK Parti İzmir İl Başkanlığı olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Kadın Girişimcilik Çalıştayı’na katkı koyan herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.

'ÖRNEK OLMAK İSTEDİK'

"AK Parti İzmir İl Kadın Kolları olarak son iki yıl içinde çeşitli faaliyetlerimizle kadınlarımızı her alanda güçlendirmeye çalıştık" diyen AK Parti Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Büyükdağ, "Kadınlarımızın hem aile içinde hem de ülke ekonomisi açısından çok önemi olduğunu düşünüyoruz. Bu çalıştay ile girişimci olmuş, devlet desteği almış üretici kadınlarımızın hikayelerini size anlatmak ve diğerlerine örnek olmak istedik. Amacımız sadece tarım alanında çalışan kadınları bir araya getirmek değil, sektörün tüm destekçilerini kadınlarımızla buluşturup onlarla beyin fırtınası yapmak. Bu noktada çalıştay sonuçlarının sadece İzmir ile sınırlı kalmayacağını her kadın için fayda sağlayacağına inanıyorum. Tarım ve üretimin bel kemiği kadın çiftçilerimiz ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayarak her alanda yerlerini sağlamlaştırıyorlar. Bizler de kadın çalışmalarını her zaman merkeze alan bir anlayış ile yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

HİKAYELERİNİ ANLATTILAR

2016 yılında Genç Çiftçi Projesi kapsamında aldığı hibe desteği ile başladığı yolculuğu anlatan Yeşim Çam, "5 hayvanla bu işe başladım şu anda 15 hayvanımız var. Alnımızın akıyla işin içinden çıktık. Kendimle de gurur duyuyorum. Özgüvenim tam. Sayın Bakanımızın İzmir'de olması nedeniyle tarım farklı bir boyuta taşındı. Projelerle hayallerine herkes uzanabilir. Yeterki hayallerin peşinden koşmasını bilin" dedi."Bizimki bir başarı hikayesi" diyerek konuşmasına başlayan Menemenli kooperatifçi de Yeşim Sever, "Menemen'de insan kalkınma kooperatifini temsil ediyorum. Bizim için en önemlisi istihdam ve tarımda neler yapılabilineceğini herkese göstermek. Daha yeni başlamamıza rağmen çok güzel yerlere geldik, daha da önemli yerlere geleceğiz. Ben bir çiftçi kızıyım, çapa da yaptım, özel sektörde de çalıştım. Ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde Menemen'in 60 mahallesini birleştiren bir kooperatife imza attık. İnşallah herkese örnek oluruz. Önemli olan sağlık, önemli olan organik tarım" diye konuştu. YAĞMUR GÜLÜ