Firmaların aradığı elemanı, iş arayanların ise aradığı işi bulduğu Türkiye’nin istihdam kaynağı Eleman.net, kadınların iş arama istatistiklerini paylaştı. Eleman.net’in verilerine göre 2021 yılının ilk 10 ayı baz alındığında, kadınların iş arama oranı 2019 ile karşılaştırıldığında yüzde 11, 2020 ile karşılaştırıldığında yüzde 9 oranında geriledi. Eleman.net’teki kadın aday verileri dikkate alındığında , en çok iş arayan kadınların yaş aralığı yüzde 28.7’lik oranla 26-30 yaş dilimi olurken, öne çıkan diğer yaş grupları ise yüzde 21.46’lık oranla 20-25 ve yüzde 21’lik oranla 31-35 yaş grubu oldu. En az iş arayan yaş grubu ise 51 ve üzeri olarak istatistiklere yansıdı. Eleman.net’in verilerine göre, iş başvurusu yapan kadınlar arasında halihazırda çalışan oranı 12,54 olurken, çalışmayan ve iş arayışında olan kadınların oranı ise yüzde 74,51 oldu.

‘İŞSİZLİĞİ ARTIRDI’

Eleman.net’in Türkiye geneline dair istatistiklerine göre iş arayanların yüzde 45’i kadınlardan oluşuyor. İş arayan kadınların eğitim düzeyi yüzde 35,08 lise, yüzde 28,60 lisans, yüzde 23 ön lisans, yüzde 11,6 ilköğretim ve yüzde 1,62’lik oranla yüksek lisans olurken, iş deneyimleri özelinde ise; 1-2 yıl arası deneyimi olan kadınların oranı yüzde 27,42, deneyimsiz-yeni mezun oranı yüzde 26,43, 3-4 yıl iş deneyimi oranı yüzde 18,10, 5-10 yıl arası iş deneyimi oranı yüzde 15,08 ve 10 yıldan fazla iş deneyimi oranı ise yüzde 7,80 olarak istatistiklere yansıdı. İş arayan ve iş deneyimi bulunan kadınların deneyime sahip oldukları sektörler sırasıyla eğitim, gıda, tekstil, mağazacılık-perakendecilik, sağlık-hastane, inşaat, mali müşavirlik-muhasebe ve turizm oldu. Danışmanlık, hizmet, çağrı merkezi, bankacılık-finans, otomotiv, halkla ilişkiler, bilgisayar- BT-internet, elektrik ve elektronik, reklamcılık, telekomünikasyon ve network ise iş arayan kadınların deneyim sahibi olduğu diğer alanlar olarak öne çıktı. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan İzmir Kadın Hakları Koruma Derneği Başkanı Engin Demir, “Yaşanan süreçte kadınlar iş arama oranına yeterince düşük rakamlarla çalışıyordu. Üzerine eklenen pandemi ve işsizlikte artış kadınların evde kalmasına neden oldu. Kültürel anlamda bazı kodlar kadınları evde kalmaya itiyor. Pandemide hem çocuk hem ev işleriyle ilgilenen kadınların büyük kısmı işsiz kaldı yada işlerinden feragat etti” dedi.

‘GİRİŞİMCİLİK ÖNEMLİ’

Smyrna İş Ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SİMKAD) yaşanan kadın istihdamı sorununa yönelik somut adımlar atılması gerektiğini öne sürdü. SİMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Sema Kırklar, “En büyük sorun pandemi nedeniyle işsiz kalan kadınlar. Bu anlamda somut adımlar atılması gerekiyor. Girişimci insan, hayatın durağan olmadığını, sürekli değiştiğini fark eder. Bu değişimi yakalayabilmek ve hem kendisine hem de topluma daha iyi bir yaşam sunabilmek için çalışmalar yapar. SİMKAD, Profesyonel Koçluk Akademisi ile Dijital Yerliler Akademisi’ndeki gençlere kendilerini keşfetme ve kariyerlerini şekillendirme yolculuklarında destek olabilmek için oluşturduğumuz gönüllü koçluk projesi protokolü imzalandı. Bu işsizliğin çözümü olacak bir yanıt. Gönüllü Koçluk Projesi, Kasım 2020- Nisan 2021 ayları arasında, 6 ay boyunca devam edecek. Proje kapsamında alanında uzman, Profesyonel Koçluk Akademisi (PKA) ICF-ACSTH Onaylı Temel Koçluk eğitimini tamamlamış, gönüllü 10 Profesyonel Koç, 30 Gence 6 seans koçluk yapacağız. Kadınların öncelikli olarak bu anlamda girişimcilik ve istihdam alanı yaratmayı öğrenmesi gerekiyor. Bizlerde kalıcı çözümler yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber