Yüksek yem ve girdi maliyetleri tavuk eti fiyatlarında artış yaşanmasına neden oldu. Tavuk kanadı fiyatlarının kırmızı etle yarışması geçtiğimiz dönem gündeme gelirken şimdi de üreticiler artan maliyetler yüzünden zorlandıklarını öne sürüyor. Türkiye Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Sözcüsü Varol Gürol, “Tavuk, Türkiye’de başlıca protein kaynağı ancak üreticiler zorlanmakta. Maliyetler inanılmaz arttı. Kesimhaneler karşılamıyor. Bu anlamda üretici gerçekten darda. Türkiye’de üretim durursa, sonuç kötü olur. A kalite bir pilicin kilogramı 17 TL, üreticinin tüm kazancı ise sadece 95 kuruş. Yani 1 TL bile değil. Bu bağlamda maliyetler üreticiyi kurtarmıyor artık” ifadelerini kullandı.

‘UÇUK MALİYETLER’

Üretim maliyetlerinin artışının olumsuz etki yarattığını aynı zamanda ürünlere gelen zamların üzerine dolar bazında ve kur farkı doğrultusunda zamlar eklenince uçuk maliyetlerle başa çıkamadıklarını aktaran Gürol, “Piyasada bulunmayan ürünler var. Dolar bazına yükseliyor. Dolar olarak fiyatlarda arttı. Soya ve mısır başlıca artış görülen ürünler. Hem dolar hem kur bazında artışlar var. Dolayısıyla fiyatlar öngörülemez bir biçimde yükseldi. Bu belli bir yere kadar yükselecek belli noktadan sonra bu bir yere oturacak. Henüz tam oturmuş değil. Zam olmayan hiçbir şey yok. Bunu biliyoruz. Fakat üretici bu maliyetlerle başa çıkamıyor” dedi.

‘YÜZDE 150 ZAM’

Artış rakamlarını paylaşan Gürol, “Geçen sene dolar 6 TL civarındayken 105 dolara aldığımız kömür şu an160 dolar oldu. Yani yüzde 50, dolar bazında zam var artı kur farkı var. Büyük bir çıkmaz içerisindeyiz. Bizim ana kalem giderimiz; elektrik, personel, talaş hepsi aynı oranda arttı. Bu artışlar üreticinin belini büküyor. Geçen sene çeltik kullanıyoruz, pirinç kabuğu denir buna. 2019’da bu kabuk 400 liraydı şimdi 950 lira. Böyle büyük maliyet farklarıyla üretici zarar ediyor. Üretmek istemiyor” açıklamalarında bulundu.

‘ÜRETİCİ KÜSMESİN’

Bu anlamda pek çok üreticinin sektör değiştirmeye başladığını aktaran Gürol, “ Girdi maliyetlerimiz aşırı yükseldi fakat entegreler bunu absorbe edemedi. Zaman içerisinde bizim kar marjlarımız eriyerek bugünlere geldik. Bu durum devletin uyguladığı tarım politikaları ile alakalı. Tavuk hala en uygun protein kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Fakat üreticimiz sektör değiştiriyor. Üreticinin zorluğu ve karı ortada. Depo olarak kiraya verilmeye çalışılıyor alanlar. Üretici küsmeye başladı bunun önü alınmalı” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber