İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Ege Telgraf Web TV’nin canlı yayın konuğu olarak bölgede yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Derince, kent merkezine yakın alanlarda da çalıştıklarını, yakın zamanda Karşıyaka sırtlarında bulunan boşluğunda ağaçlandırılacağını aktardı. Ege Telgraf WEB TV’nin canlı yayın konuğu olan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Orman Haftası kapsamında her yıl gerçekleştirilen etkinliklerin korona virüsü nedeniyle ertelendiğini söyledi. Orman Haftası dolayısıyla ağaçlandırma faaliyetleri başta olmak üzere yapılacak etkinlikleri sayın Valimizin talimatlarıyla, korona virüsü nedeniyle ileri bir tarihe erteledik diyen Derince, “Bölge Müdürlüğümüz’de gerekli tüm temizlik ve dezenfekte çalışmalarını yapıyoruz. Toplu olarak yemek yenen alanımızı sınırlandırdık ve kumanya sistemine geçtik. Sosyal mesafeyi korumaları yönünde personelimize gerekli direktiflerimizi verdik. Hasta ve engelli personelimizi idari izne çıktık. Yani Orman Bölge Müdürlüğü olarak alınabilecek tüm önlemleri aldık” ifadelerini kullandı.

‘AĞAÇLANDIRMA SÜRÜYOR’

Rutin ağaçlandırma çalışmalarının ise sürdüğünü belirten Müdür Zafer Derince, 4 bin kişinin bu alanda çalıştığını aktardı. Derince şöyle konuştu : “Biz bölge müdürlüğünün ve genel müdürlüğümüzün her yıl ağaçlandırmaya dönük rutin programları bulunur ve bunlar belli bir takvim doğrultusunda, yanan alanları da kaplayacak şekilde devam eder. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak görev bölgemizde yaklaşık 4 bin insan şu anda ağaçlandırma işiyle uğraşıyor. Manisa ve İzmir illerinde 9 tane işletme müdürlüğü bizim çalışma alanımızda. Her işletme müdürlüğümüzde çalışmalar sürüyor. Geçen yıl 18 Ağustos tarihinde yaşadığımız elim yangın olayından sonra ortaya çıkan yanmış alanda örneğin ağırlıklı olarak çalışmalarımız sürüyor. Bunun yanında Bergama’da, Bayındır’da veya Manisa’da da fidan dikimi yapıyoruz. Yani ağaçlandırma işlemimiz devam ediyor. Bunlarda her hangi bir kesinti, durma veya erteleme söz konusu değil. Gerekli önleyici tedbirleri aldık virüse karşı ancak rutin çalışmalarımız devam ediyor.”

‘BÜYÜK TEVECCÜH OLDU’

11 Kasım’ın Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilmesine Türk toplumunun büyük teveccüh gösterdiğini aktaran Derince geçen yıl ekilen fidanların tuttuğunu belirtti. İzmir’de rekor kırıldığını yineleyen Zafer Derince, “Halkımız, kurumlarımız çok teveccüh gösterdi bu güne. Sivil toplum örgütleri, okullarımız çok talep gösterdi bu bizi çok mutlu etti. İzmir’de biz, Türkiye rekorunu kırma başarısı gösterdik. 11 Kasım programı kapsamında en fazla fidan diken il İzmir iken, en fazla fidan sahiplenen il de Manisa oldu. İzmir’de ağırlıklı olarak yetişen ağaç türü kızılçam. Yaban hayatının koruma kollanması noktasında da ormanda yetişen badem, erik, kuşüzümü gibi meyveli ağaçlar ekiyoruz. Dere içlerine de çınar ve zakkum dikiyor, uygun olan yerlere defne, tıbbi aromatik bitkilerden lavanta ile kekik ekiyoruz. Hayvanlarımızın doğal olarak rahatlıkla yaşaması ve yiyecek gıda bulmalarını sağlayacak ağaçlar ekiyoruz. Bu etkinlikler devam ediyor. Bu anlamda bazı spekülasyonlar yaratıldı, bu mevsimde tutmaz dendi örneğin. Bu tamamen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanların söylediği şeyler. Bu fidanlar kontrol edildi ve edilmeye devam ediyor” diye konuştu.

‘HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM’

Orman yangılarının genel olarak mayısta başladığını söyleyen Bölge Müdürü “Erken olmasına rağmen gerekli çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlıyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüz nezdinde uçak ve helikopter başta olmak üzere hava araçları için ihaleler yaptık. Uçak ihalesine giren olmadı. Geçtiğimiz dönemde uçak vardı ancak alınmadı şeklinde bir takım spekülasyonlar olmuştu. Ancak bunu söyleyen firmaların hiçbiri bizim ihalemize girmedi. Biz, uçakların verimli ve etkin kullanımı için kapasite ve manevra kabiliyetleriyle ilgili kıstaslar koymuştuk. Bunlara uygun teklif veren olmadı. Helikopterler için açtığımız ihaleyi de bir firma kazandı. Öncelikle orman gönüllüsü olmak isteyen vatandaşlarımıza, yangınların söndürülmesi, takibi ve bu sırada atılacak adımlarla ilgili eğitimler verdik. Arkadaşlarımız okullarda orman yangınlarının nasıl olduğu, ortaya çıktıktan sonra ne şekilde hareket ettiği ve nasıl söndürüleceği konusunda eğitimler verdik. Arazözlerimizin, yangın ekipmanlarımızın bakım ve tamiratlarını yaptırdık. Mevsimlik işçilerimizi de davet ettik ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Havuz ve göletlerimizin hazır olması içinde çabalıyoruz. Bunların bakımını da yapıyoruz. Hepsi dolu vaziyette olacak. Yine bu yıl içinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nde üç yeni havuz ve gölet yapılması teklifinde bulunduk. Her beş kilometrekarelik alanda bir su kaynağı olmasını hedefliyoruz. Bu noktada az orandaki eksiğimizi de gidereceğiz. Allah korusun bugün dahi olsa gerekli hazırlımızı yaptık, müdahale edebilecek durumdayız” şeklinde konuştu.

‘ORMAN SUÇLARINA KARŞI TETİKTEYİZ’

Orman Genel Müdürlüğü’nde ve Bölge Müdürlüğü’nde teknoloji kullanımının oldukça yoğun şekilde devam ettiğini vurgulayan Zafer Derince, “Kulelerimize ve ormanlık alandaki kritik noktalara termal kameralar kurduk, bunlar aracılığıyla çıkabilecek yangınları sürekli kontrol ediyoruz. Yine dronelarla aynı şekilde doğan ya da doğabilecek riskleri kontrol ediyoruz. Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli bu konuda çok hassas, teknolojinin doğru ve yoğun şekilde kullanılması konusunda talimatlar veriyor. Müdürlüğümüzdeki ilgili birimler de bu konuyla ilgili çalışıyor. Bizde sahada yangınlarla ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yine orman suçlarıyla mücadele için ormanlarımızın belli yerlerinde fotokapanlar kurduk. Kasten yangın çıkaranlar başta olmak üzere orman suçlarıyla ilgili olarak bu aletleri kullanıyor, güvenlik önlemlerini alıyoruz” dedi.

‘MERKEZ DE YEŞİL OLACAK’

Ormanlık alanlar kadar kent merkezine yakın alanları da önemsediklerini ifade eden Derince, bu alanların da yeşilleneceğini söyledi. Derince, “İzmir’de Bayraklı, Çiğli ve Karşıyaka gibi belli yerlerin daha yeşil olmasıyla ilgili sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin bir arzusu var. Bizden önceki arkadaşlarımız buraların ağaçlandırılması için ‘Yeşil Kuşak Ağaçlandırmaları’ projesi vardı. Biz buna ek olarak 100 hektarlık bir alan için planlarımızı yaptık. Şuanda bu alanda da makinalarımız çalışıyor. Bir toprak hazırlığı yapıyoruz. Sürülebilen yerleri dozerle, sürülemeyen yerleri de ekskavatör ile çukurlar açıyoruz. Metropole yönelik olarak çalışmalarımız da sürecek. Bu alanda toprak derinliği kısmen az. Dolayısıyla ardıç, defne, kızılçam gibi ağaçları bu alana düşünüyoruz. Belki iğde, zakkum gibi bitkiler de orada olacak. Bunları, o alana dikeceğimiz ağaçlara göre ayarlıyoruz. Kısa süre sonra buralarda ağaçlar büyüyecek. Bu alanlar birkaç yıl içinde kel şekilde değil ağaçlar içinde, yemyeşil olacak” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber