Korona virüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye verdiği zarara rağmen, işletmelere merhem olması amacıyla Hükümet tarafından devreye alınan destekler uygulanmaya başlandı. Ancak yapılan düzenlemeyle sigorta ödemelerinden vergi borçlarına, hatta maaş desteklerine kadar çok sayıda kalemde işletmelere verilen bu yardımlardan kurumlar vergisine tabi şirketler ayrı tutuldu. Zor bir süreçten geçtiklerini söyleyen mimar ve mühendisler destek alamayanların başında geliyor. Sektör temsilcileri, yakın dönemde düzenleme yapılmaması durumunda geleceklerinin parlak olmadığını aktardı.

AYNI İŞİ YAPAN ALIYOR

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Mühendislik Meslek Grubu Üyesi Levent Bendeş, gelir vergisine tabi şahıs şirketlerinin mücbir sebep kapsamında desteklerden faydalandığını belirterek kurumlar vergisine tabi şirketlerin sürecin dışında tutulduğunu ifade etti. Durumun mühendisler arasında bile iki farklı uygulamaya sebep olduğunu aktaran Bendeş, “Şahıs şirketi üzerinden iş hayatını sürdüren mühendisler destek alıyor ancak bizim gibi ticaret odalarına kayıtlı olup kurumlar vergisine tabi olanlar alamıyor. Bu süreçte devletin sunduğu hiçbir imkandan faydalanamıyoruz. Ne kredi alabildik, ne vergi, ne de SGK primleri ötelenebildi. Aynı işi yapan mimar ve mühendisler faydalanabiliyor. Bu konuda biz İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’e durumu anlattık, kendisi de gerekli iletişimleri kurdu. Ancak bu anlamda bir düzenleme hala yapılmadı” dedi.

GELİR YOK GİDER ÇOK

Giderlerinin aynen devam ettiğini, buna rağmen gelirlerinin sıfırlandığını belirten Bendeş, “Gelirlerimiz neredeyse tamamen kesildi. Yeni projelere imza atamıyoruz, eski projeleri bitirmekte zorlanıyoruz. Zaten durgun olan işler tamamen kesilmişti. Kimse mülk edinme derdinde değil haliyle bu dönemde. Bu desteklerden de faydalanamıyoruz. İşçi çıkarmak da yasak ki bu bizim asla yapmak istediğimiz bir şey. Haliyle bu zor süreçte biz desteksiz ve sahipsiz kaldık. Bu aksaklığın giderilmesi gerekiyor. İnşaat sektöründe müteahhitler ve bir kısım mimar mühendis desteklerden faydalanabilirken bizler faydalanamıyoruz. Bu ikiliğin bir an önce çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘SEKTÖRÜMÜZ DURDU’

İzmir Ticaret Odası Mimarlık Meslek Grubu Üyesi Jülide Tutan Hergül ise sektörün durduğunu söyledi. Hergül, “Bir karantina süreci başlatıldı, ‘Evde kal’ deniyor. Ancak her şeyin yanında bizlerle birlikte çalışan birçok kişi var. Herkes evine ekmek götürmeye çalışıyor. İnsanları işten de çıkarmak bu süreçte vicdani bir yük. Ancak bir gelir elde edeceksiniz ki istihdamı sürdürebilesiniz. İnşaat sektörü hemen hemen durmuş durumda. Yapacağımız az sayıdaki iş için ise ihtiyaç duyulan belgeleri almamız gereken kurumlarda işler çok yavaş yürüyor. Dolayısıyla işler anlamında bir sıkışıklık var, sistem sıkışıyor. Ancak bizim ödeme sorumluluklarımız devam ediyor çünkü bizi mücbir sebebe sokarak desteklerden, borç ve vergi öteme fırsatlarından yararlanmamız sağlanmadı. Çalışsa da çalışmasa da insanlara ödeme yapmaya, vergi, SGK gibi giderleri karşılamaya mecburuz. Ancak gelir yok, nasıl olacak?” ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME BEKLİYORLAR

“Biz firmalar olarak bu güne kadar aslanlar gibi devlete olan sorumluluklarımızı yerin getirmişiz, vergimizi ödemişiz, sorumluluklarımızı karşılamaya da devam ediyoruz” diyen Hergül, destek kapsamına alınmamaları durumunda sektörün geleceğinin sıkıntılı olacağını savundu. Hergül şunları söyledi; “Bireysel çalışan avukatlar, yanında hiç eleman çalıştırmayan şahıs şirketleri, inşaat sektörünün diğer bileşeni müteahhitler destek alabilirken bizim gibi istihdam sağlayan firmalara hiçbir destek yok. Herkesin etkilendiği bu zor süreçten mimarlar, projeciler, tasarımcılar etkilenmemiş gibi davranılıyor. Duruma bakılırsa tüm dünya etkilendi ancak bizler bu süreci atlattık. Böyle tuhaf bir süreçten geçiyoruz. Gerekli talepleri yaptık, girişimlerde bulunduk ancak bir dönüş alamadık yönetenlerimizden. Bu bizlerde her şeyden önce bir kırgınlık da yaratıyor çünkü mesleğimiz ve ekonomiye yaptığımız katkı yok sayılıyor. Bu durum çözülmezse bizim sektörümüzün geleceği pek parlak değil diyebiliriz. Kimi meslektaşlarımız başka işler yapmayı düşünüyor. Mesleğimiz bir kıskacın içinde kalmış durumda bu süreçte ne iş yapabiliyoruz ne destek alabiliyoruz. Biz bu süreçte devletimizden destek bekliyoruz.” Utkucan Akkaş / Özel Haber