Yeni tip korona virüs salgını nedeniyle insanlar evlere kapandı, hal böyle olunca internet üzerinden yapılan alışverişler yoğunlaştı. Online alışverişlerde mağduriyet yaşanmamasına ilişkin Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, önerilerde bulundu. Uçan, mağduriyetin yaşandığı durumlar için ise 30 Nisan ve sonrasını işaret etti. Mevcut kısıtlamalar nedeniyle insanların online sisteme yöneldiğini belirten Başkan Uçan, “Burada genellikle istenilen ürünlerin gelmediği ya da gelen ürünün istenilenden çok farklı olduğu yönünde tüketicilerden bilgi alıyoruz. Mağduriyetlerin yaşanmaması için alışveriş yapacakları sitelerin mutlaka güvenilirliğini araştırmalarını öneriyoruz. Eğer bu konuda olumsuz bir geri dönüş alıyorlarsa durumu dikkate almalılar. Online alışverişte Güvenli Giriş Katmanı (SSL) sertifikasına dikkat edilmesi önemli. Ayrıca tüketicilerin kredi kartı ödemelerinde "3D Secure" yöntemini kullanan firmaları tercih etmesini öneriyoruz” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Yapılan alışverişlerde mağduriyet yaşandığı takdirde neler yapılması gerektiğine de dikkati çeken Uçan, “Tüketici Hakem Heyetleri’nin 30 Nisan’a kadar çalışmaları durdurulmuştu. Yani tüketiciler, hakem heyetlerine bu süreçte herhangi bir başvuruda bulunamıyordu. Bunun yanı sıra hakem heyetlerinde mevcut görülmekte olan dosyaların satıcılar ve sağlayıcılar tarafından savunmaları isteniyor. Mesafeli satışlarda tüketicilerin 14 günlük bir hiçbir mazeret göstermeksizin cayma hakları var. Yaşadığımız mevcut ortamda bu iade koşulları da yerine getirilmiyor. Bunu mevcut ortamın getirisi olarak değerlendiriyoruz. Süreç 30 Nisan’dan sonra işleyecek. Eğer bu süre tekrar uzatılmaz ise tüketiciler haklarını tekrar arayabilecek. Örneğin, Nisan ayının 1’inci gününde alışveriş yapmış bir kişi, ürün ayıplı olmasa dahi geri göndermek istemiş ama 14 günlük cayma sürecini yaşanılan koşullar nedeniyle geciktirmiş. 14 Nisan’dan 30 Nisan’a kadar Hakem Heyetleri görev alamadıkları için süreç işlemiyor. Bu süreyi ancak 30 Nisan’dan sonra 14 gün olarak kullanabilecekler. Eğer mevzu bahis ürün ‘ayıplı’ statüsündeyse bu süre daha da uzun olacak. Bu zaman da 6 aylık bir süreç sizi bekliyor. Eğer, bu süreçte aldığınız bir ürününüz ayıplı çıktıysa 6 ay süreyle tüketici hakkını savunabilecek” ifadelerini kullandı. Son olarak, “Tüketicinin mağduriyetini en aza indirmek için çaba sarf ediyoruz” diyen Uçan, “Vatandaşımızın özellikle online alışveriş yaparken herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca mağdur olmamak için haklarınızı bilmek de çok önemli. Bunun yanı sıra, tüketicilerimizin gelişmeleri takip edip mağdur olduklarını hissettikleri takdirde ilgili kurumlara başvurmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

‘En çok şikayet…’

Sorunların sadece internet üzerinde yaşanmadığı, son süreçte tüketiciyi etkileyen pek çok konuda değişiklikler yapıldığı vurgusunu yapan Uçan, “Bu değişiklikler de genellikle tüketici aleyhine oluyor. Şu anda en çok elektrik, doğalgaz ve su gibi abone faturalarla ilgili kurumların geçen yıl ve bu yılın mevcut faturalarının ortalamasının alınması kararı dikkatleri çekti. Bu karara rağmen çok yüksek faturalar geldiği konusunda tüketicilerin yoğun bir şikayeti olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra okulların tatil olmasıyla özel okullarda daha önceden ödenmiş harç ve servis ücretlerinin ve yurtlar da kalan öğrencilerin de ödedikleri ücretleri geri istemeleri söz konusu. Bu tarz sorunlar bize en çok gelen bilgiler arasında” dedi. Yağmur Gülü / Özel Haber