Manuel terapi herhangi bir cihaz kullanmaksızın elle uygulanan bir fizik tedavi yöntemidir. Manuel terapide fizyoterapistler kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak ve ağrılı bölgeyi uyararak gevşeme sağlamak amacıyla mobilizasyon ve manipülasyon tekniklerini kullanırlar. Bu tekniklerle fasyayı gevşeterek fibromyalji ve bir çok kronik ağrılı durumdaki hastalarda da rahatlama gözlemlenir ve hastalarda memnuniyet orani yükselir. Ameliyatsız fıtık tedavisi manuel terapi ile mümkün hale gelmiştir. Ancak manuel terapinin tedavi süresi, hastanın fiziksel ve psikolojik durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Manuel terapi, hastanın durumuna göre özel tedavi türlerinden birini ya da birkaçını içeren uygulamalardır. Manuel terapi teknikleri arasında en sık uygulananları şu şekildedir:

YUMUŞAK DOKU MOBİLİZASYONU

Bu teknik, eklemler ve etrafındaki kasları aktif hale getirmek için uygulanır. Temel amaç eklem hareketlerini düzeltmek ve sonrasında kasların gerginliğini azaltmaktır. Yumuşak doku mobilizasyonu, sıklıkla farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan miyofasyal adezyonları tedavi etmek için kullanılır. Böylece doku sıvıları harekete geçirilir ve kas gerginliği azaltılır. Bu prosedürde omurgayı çevreleyen kasların tamamı ele alınır. Bu kaslara uygulanan ritmik germe ve kuvvetli basınç kasları aktifleştirmekte etkili olmaktadır.

EKLEM MOBİLİZASYONU

Eklem mobilizasyonu ile tutulmuş eklemlerin gevşetilmesi ve hareket hızının artırılması hedeflenir. Çünkü hastalar genellikle sırtlarındaki kasların tutulmasından şikayet ederler. Sıklıkla masaj ve buz uygulaması, ağrının azaltılmasında kullanılsa da; sırt ağrısı tekrarladığı için eklem mobilizasyonu tercih edilmelidir.

Hangi hastalıklarda etkilidir?

* Bel rahatsızlıkları; bel fıtığı, faset eklem blokajları, kanal daralması, bel kayması.
* Boyun rahatsızlıkları; boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, faset eklem problemleri, boyunla ilişkin baş ağrısı.
* Omuz problemleri ; kas yırtılması, donuk omuz , impingement (sıkışma) sendromu
* Dirsek problemleri; ekstansör tendinit (Tenisçi dirseği), fleksör tendinit(golfçü dirseği), ulnar sinir tuzak nöropatisi
* El bileği problemleri; karpal tünel sendromu, dequervain tenosinoviti, dupuytren kontraktürü
* Kalça problemleri; kalça çıkığı, priformis sendromu, koksartroz, kalça protezi sonrası
* Diz rahatsızlıkları; menisküs yırtıkları, ön-yan-arka çapraz bağ yırtıkları, diz protezi sonrası rehabilitasyon, kondormalazi patella, genu varum-valgum-rekurvatum problemleri
* Ayak bileği rahatsızlıkları; topuk dikeni, halluks valgus, tarsal tünel sendromu, morton sendromunöroması
* Kırık sonrası rehabilitasyon: Özel limitasyon açma teknikleri