Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nca hazırlanan ‘Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde 31 Ağustos 2020 tarihinde açılacak okullarda alınacak önlemler yer aldı. Okullarda dersliklerden, öğretmen ve öğrencilerin durumuna kadar bir dizi düzenlemenin yer aldığı Rehber’deki kimi maddelerle ilgili eğitim camiasının soru işaretleri bulunuyor. Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, birçok maddede sorun olduğunu söyleyerek, velilere imzalatılacak taahhütnameye dikkat çekti. Yıldırım, bu anlaşmayla, çocuğun virüs kapması durumundan sorumluluğun veliye yüklendiğini söyleyerek, “Sağlıklı bir çocuğun gerekli önlemler yetkililer tarafından tam olarak alınmaması nedeniyle okulda virüs kapma olasılığı üzerinde durulmuyor” dedi.

‘FİZİKİ ŞARTLAR YETERSİZ’

Okullarda korona virüs bulaşma riskini en aza indirmek için yapılacaklara bakıldığında dikkat çeken noktaların başında, en az dört metrekareye bir öğrenci düşecek ifadesinin geldiğini söyleyen Başkan Yıldırım, var olan fiziki şartlarda bunun mümkün olmadığını belirtti. Yıldırım şunları söyledi: “Hala birçok okulda öğrenci sayılarımızın fazlalığından ikili eğitime devam ediyoruz. Derslik ihtiyacı doğduğundan kütüphane, laboratuar, atölye, öğretmenler odası ve sosyal alanları dersliğe dönüştürülmüş hatta konteyner dersliklerin bulunduğu okullarımız var. Bu şartlarda bu madde nasıl başarıya ulaşacak? Bunun en net örneğini geçtiğimiz haftalar gerçekleştirilen MSÜ, LGS ve YKS sınavlarında yaşadık. Kimi dersliklerde 30’dan fazla öğrencimiz ter döktü ve virüs bulaş riskiyle de karşı karşıya kaldılar. Hedeflenen sayıya ulaşılabilmesi için yeni okul ve derslik ihtiyacının ivedilikle giderilmesi gerekiyor. Daha fazla derslikte daha az öğrenci ile yüz yüze eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi daha fazla öğretmene ihtiyaç duyacağımız anlamına geliyor ki bu durumda atama bekleyen öğretmenlerimizin de bir an önce atamalarının yapılması anlamına geliyor.”

‘ALAMAYAN NE OLACAK?’

Okuldaki öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanların maske takma zorunluluğuna da değinen Yıldırım, Türkiye’de eğitim camiasının 20 milyona yaklaşık bir nüfusa sahip olduğunu hatırlatarak, “20 milyon insana her gün en az bir maske kullanacak olması, bu kadar maskenin nasıl ve kim tarafından temin edileceği sorusunu akıllara getiriyor. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan, çocuğunun cebine bir gevrek parası bile koymakta zorlanan ailelerimizin her gün bir tane maske alması bizce neredeyse imkansız. Ayrıca ödenek sıkıntısı çeken, ödeneği olmadığı için okulun temizlik, kırtasiye gibi giderlerini aile birlikleri üzerinden gidermeye çalışan okul idareleri tahminimizce dezenfektan ve temizlik malzemelerinin temini konusunda yine çok büyük zorluklar yaşayacak. İhtiyacın giderilmesi konusunda yaşanacak sıkıntılar da virüsün bulaş riskini artıracak. Bu konuda idarecilerimiz, öğretmenlerimiz, Bakanlık tarafından yalnız bırakılmama” diye konuştu.

‘VELİLER İMZALAMAZ’

Okulların açılmasıyla birlikte velilere imzalatılacak olan ‘Bilgilendirme formu ve Taahhütname’ ile ortaya çıkabilecek durumlarda sorumluluğu ailelere yüklendiğini belirten Yıldırım, “ Taahhütnamede virüs bulguları sıralanarak velilerin çocuklarında bu bulgulara rastlaması halinde, çocuğunu okula göndermemesi, okul yönetimini bilgilendirmesi isteniyor. Bu taahhütname veliler tarafından tedirginlikle karşılanacaktır. Çünkü taahhütnamede çocuğunun virüs kapması durumunda sorumluluğu veliye yüklüyor; sağlıklı bir çocuğun gerekli önlemler yetkililer tarafından tam olarak alınmadığından çocuğun okulda virüs kapma olasılığı üzerinde durulmuyor. Taahhüt karşılıklı olmalıdır, Bakanlık ve yetkililer de velilere ‘Biz gerekli önlemelerin hepsini alıyoruz, okuldayken çocuğunuza virüs bulaşmayacağını taahhüt ediyoruz’ demeli. Bu olmadığı takdirde velilerin birçoğunun bu taahhütnameyi imzalamayacağını ve riskler ortadan kalkana kadar çocuğunu okula göndermeyeceğini düşünüyoruz. Bu süreçte okullarımız açılacaksa yetkililerin öğrencilerimizin ve eğitim çalışanlarımızın sağlıklarını riske atmayacak her türlü önlemi ciddiyetle almalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber