Parkinson hastalığı, dopamin seviyelerinin düşmesine neden olan beyin sinir hücre hasarının yol açtığı, elde titreme ile başlayan, kas sertliği yanı sıra denge kaybı gibi kontrolün bulunmadığı belirtiler gösteren ve yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalıktır. Toplumda en sık elde titreme olarak bilinir ama yaygın semptomları arasında kaslarda katılık, dönerken zorluk yaşamak, harekete başlama ve bitirmede zorluk, yüz mimiklerinde donukluk, yataktan kalkarken zorlanma bulguları görülür. 

ANA BULGULAR

Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; 
* Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir. Unutmamak gerekir ki her el titremesi Parkinson hastalığı anlamına gelmez. *  Parkinson hastalığındaki titreme eller istirahat halindeyken olur. Stresli ve heyecanlıyken olan, kahve ya da ilaç tüketimi sonrası gelişen, ya da esansiyel tremor denilen ailevi geçişli tremor hastalığı ile görülen titremelerden ayırt etmek gerekir. 
* Hareketlerde yavaşlama (Bradikinezi); Parkinson Hastalığı’nda harekete başlama ve hareketi devam ettirmede zorlanma sık görülen bulgularıdır. Hastalar sıklıkla kısa adımlarla yürürler ve kaslarda sertleşme nedeniyle vücut ağrıları olur. 
* Konuşmada değişimler: Konuşma hızında artış veya alçak ses tonuyla konuşma, konuşurken yüz mimiklerinin azalması ve konuşmanın monotonlaşması parkinson bulguları arasında yer alır. 
* El yazısının bozulup küçülmesi; Ani gelişen el yazısındaki kötüleşmeler, kelimelerde küçülmeler veya kelimelerin yakın yazılması parkinson hastalığını akla getirmelidir. Psikiyatrik rahatsızlıklarla da kendini belli eden hastalık, çoğunlukla 60 yaş sonrası kişilerde görülür. Ancak genetik nedenlerle 40’lı yaşlarda da rastlanabilir. 

İLK SEÇENEK

Tedavide ilk seçenek ilaçlardır. Ancak bazı kişilerde ilaç tedavisi yetersiz kaldığında ilaca ilaveten fizik tedavi ya da yoğun yan etkiler gelişirse “beyin pili” yöntemi tercih edilebilir. Eğer bu yazıyı okurken sizde de olduğunu fark ettiyseniz bir sağlık uzmanınıza başvurmanızda fayda var.