Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde muhtarlarla buluştu, sosyal haklarının iyileştirilmesi için birtakım çalışmalar yapacaklarını duyurdu. Muhtar maaşlarının 4 bin 250 liraya yükseldiğini açıklayan Erdoğan, hizmet binalarıyla ilgili proje çalışmalarını da tamamladıklarının altını çizdi. Gelişmeleri Ege Telgraf’a değerlendiren Türkiye Muhtarlar Birliği Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Muhtarlar Birliği Başkanı Hasan Baykal, alınan kararların doğru olduğunu ancak muhtarlar için daha başka iyileştirilmelerin de yapılması gerektiğini söyledi. Söz konusu rakamın maaş değil, ödenek olduğunun altını çizen Başkan Baykal, “1972 yılında 2908 Sayılı Yasa ile muhtarların sosyal güvencelerini karşılamak üzere ödenek verilmesi kararlaştırıldı. Bu rakamın iyileştirilmesi bizler için tabii ki de önemli. Çünkü muhtarlar, kendi ofislerindeki kullandıkları elektrik ve suyun faturasını ticarethane olarak öderler. Kırtasiye ve internet harcamalarımızı da kendi cebimizden karşılıyoruz. Misafir tescil ağırlamalarımız da var. Eskiden belge vererek gelir elde ediyorduk ama bu da artık söz konusu değil, çok çok azaldı. Yaptığımız görev tamamen kamu görevi. Biz ne ticarethaneyiz ne de tüccarız. Sadece vatandaşımızla devlet arasındaki bir köprüyüz. Osmanlı’dan bu yana tam 192 yıldır süregelen en eski kurumlardan birtanesiyiz. 1933’ten 1944’e kadar bir kesintiye uğratıldık ancak o günden bu güne muhtarlıklarımız devam ediyor. Bizler görevlerimiz kadar yetkilerimizin olmasını istiyoruz. Para her zaman ikinci planda kalır, derdimiz vatandaşa sağlıklı bir hizmet sunabilmek. Bunun için de daha fazla iyileştirilme yapılması gerek” dedi.

YASA DEĞİŞTİRİLMELİ’

Muhtarların hala tebligat sorunlarıyla mücadele verdiğini de hatırlatan Baykal, “7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin hem hükümete hem de siyasi partilere dosyalar verdik. Artık e-tebligat sistemine geçileceği ve İzmir’in de altı pilot ilden biri seçildiği söylendi. 1940’lı yıllardan günümüze kadar artık ülkemizin ekonomik, sosyal şartları ve yapılaşmalar değişti. Ancak söz konusu yasa o günkü şartlara göre hazırlanmış. Bu nedenle de güncelleme yapılması daha sağlıklı olacaktır. Yasada, kolluk kuvvetleri ve yerel yönetimler de bu işten sorumluydu ama şimdi her şey muhtarların üzerine kaldı. Elimizde o kadar çok belge var ki... Mahallemizde üç postacı var, her geldiklerinde 60 ila 70 tane tebligat getiriyorlar. Bunların bir kısmı icra tebligatları, bir kısmı mahkemeler... Tebligat biriktirmekten kendi işimizi yapamıyoruz. Bir an önce bu kanunda değişiklikler yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ULAŞIM DESTEĞİ ŞART’

Son olarak muhtarların ulaşım konusunda da destek beklediğini hatırlatan Başkan Hasan Baykal, “4736 Sayılı toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanmayı içeren yasadan yararlanmak istiyoruz. Haftanın beş günü muhtarlarımız mahallelerindeki sorunları çözebilmek için ulaşım kartına para yükleyip ilgili kurumlara gidiyor. Bu yasadan muhtarların faydalanması için geçtiğimiz yıllarda verilmiş sözler vardı ama bir türlü tutulmadı. Bir an evvel bu uygulamanın hayata geçmesi gerekiyor. Daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi bir adım atmıştı ancak Sayıştay tarafından durdurulmuştu. Şimdi biz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ve hükümetten bu kararın çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu. YAĞMUR DAŞTAN / ÖZEL HABER