Korona virüs salgını nedeniyle yapılan ‘Evde kal’ çağrılarından sonra milyonlarca insan uzun süredir sokaktan kopuk olarak yaşamını sürdürüyor. Pek çok kişi, hareketlerinin kısıtlandığı bu günlerde gerek sağlık kaygısı gerek de kilo alma korkusu başta olmak üzere çeşitli nedenlerle spor yapma ihtiyacı duyuyor. Bu durum sosyal medya üzerinden verilen spor eğitimlerine olan rağbeti büyük oranda arttırdı. Spor yapmak isteyen ancak kapı dışarıya da çıkamayan insanlar online koçluğa yöneliyor. Ancak bu durum en başta sağlık olmak üzere pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. 20 yıldır spor eğitmenliği yapan beden eğitimi öğretmeni Fatoş Kahraman, son dönemde çok sayıda kişinin birkaç haftalık eğitim aldıktan sonra piyasaya ‘Eğitmenim’ iddiasıyla çıktığını söyleyerek yanlış seçimin yıllarca uğraştıracak sakatlıklarla sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

‘3’TÜ 33 OLDU’

Hem fizyolojik olarak hem de şartlar gereği hareket etme ihtiyacı hissettiğini hatırlatan Eğitmen Fatoş Kahraman, korona virüs çıktığından beri online spor eğitmenlerine olan yönelimin arttığını belirtti. Bu sürecin istismara açık olduğunu kaydeden Kahraman çok sayıda kişinin birkaç haftalık eğitimin ardından eğitmen olduğu iddiasıyla insanlara canlı antrenman yaptırdığını vurguladı. Eğitmen Kahraman, şunları söyledi :”Aslında belki spor ve eğitmenlik geçmişi çok da olmayan, kısa, birkaç haftalık bir eğitim aldıktan sonra ‘Ben hocayım’ diye işin başına geçip insanlara online eğitim satan çok fazla kişi var şu süreçte. İnsanlar bu işin daha az çalışarak daha fazla kazanç elde edilen bir tarafı olduğunu düşünüyor. İzmir’e 10 yıl önce geldiğimde bir mahallede 3 spor salonu varken şuan 33 tane spor salonu ya da stüdyo var. Sosyal medyaya girdiğinizde de bu sayının daha da arttığını görüyorsunuz, herkes koçluk yapıyor. Bu her şeyden önce, para vererek eğitim almak isteyen kişiler için risk doğuruyor.”

SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Bu eğitim süreçlerinin denetlenmediğini hatırlatan spor hocası Fatoş Kahraman, işini bilmeyen eğitmenler nedeniyle kişilerin sağlık sorunları yaşayabileceğini vurgulayarak, “Bu tür hocalara denk gelmek kişileri maddi olarak zarara uğratabilir. Çok daha uyguna alabileceğiniz bir eğitimi pahalıya alabilirsiniz. Ya da amacınıza ulaşamamanız durumunda paranız boşa gitmiş olacaktır. Ki bu şekilde hedefe ulaşamama ihtimali yüksek. Herkesin spor yapma nedeni farklı olabiliyor kimisi kilo almak ya da vermek için spor yaparken kimisi de kas kütlesini arttırmak ya da sağlık problemlerini atlatmak için çaba sarf ediyor. Bu işin ehli olan kişiler bunu sağlayabilir. Ancak siz çok da ehil olmayan bir hocaya denk gelirseniz hedefinizi de ıskalarsınız. Ve her şeyden önemlisi kişilerin sağlığını da bozarak fiziksel sakatlıklar oluşmasına yol açabilir işini bilmeyen kişiler. Çünkü her program kişiye özel olarak, kişinin şartlarına göre hazırlanır. Kişinin sağlık problemleri olup olmadığını bilmeniz, hareketi ne kadar doğru ve yeterli yaptığını, fiziki şartlarının buna ne kadar uygun olduğunu görmeniz gerekiyor. Aksi durumda ciddi ve hayatınızın sonuna kadar sizi etkileyebilecek sakatlıklarla karşılaşabilirsiniz. İşini bilmeyen kişi bunlara da dikkat etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

DİPLOMA VE SERTİFİKALARA DİKKAT!

Doğru eğitmen seçiminin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili de altın değerinde tüyolar veren Kahraman, bu sürecin oldukça zor olduğunun altını çizdi. Sertifika ve diplomanın turnusol görevi görebileceğini söyleyen Fatoş Kahraman, “Bizler dahi bazen bu konuda yanılabiliyoruz. En azından ilk olarak kişinin hoca gibi durup durmadığına dikkat etmeli insanlar. Bunu söylerken zayıf gözükmesinden bahsetmiyorum. Karşınızdaki kişinin kaslarını kontrol edip edemediğine, size yapmanızı tavsiye ettiği hareketi kendisinin yapıp yapamadığına ve bunları size nasıl anlattığına dikkat etmelisiniz. Bu bir başlangıç yolu olabilir. Yine belki fiyatlar size alacağınız eğitim konusunda fikri verebilir. Ücretler çok geniş bir skalada değişiklik gösteriyor ancak en düşüğü 1500 lira aylık bu eğitimlerin. Bunun çok da altında alınacak bir eğitim ne kadar mümkün üzerine düşünmek gerekiyor. Ama her şeyden önce eğitici sertifikaları, diplomalar bir turnusol denebilir. Online koçlukta elbette bir resmi sertifika durumu yok. Alaylı olup mesleğinde çok başarılı hocalar olmakla birlikte pek çok gerçek ve iyi hocanın hem çeşitli sertifikaları hem de diplomaları oluyor. Vatandaşlar eğitim alacakları kişilerin bu alanda sahip oldukları sertifikaları ya da üniversite diplomalarını sorsunlar bu da fikir verecektir” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber